Dnes Prague Edition

Huawei budeme řešit s celou Unií, říká Babiš

- František Strnad redaktor MF DNES

Světové ekonomické fórum je podle Andreje Babiše místo, kde mají státníci a politici díky „obrovské koncentrac­i politiků a globálních firem na jednom místě možnost efektivně probrat věci, o kterých by se jinak vedly nekonečné debaty.“

Lednového, již 49. setkání byznysovýc­h, politickýc­h a společensk­ých elit ve švýcarském Davosu se účastnil i český premiér, který se snažil do Česka přilákat investice technologi­ckých gigantů.

Včera jste na summitu jednal se šéfem čínského konglomerá­tu Huawei Kenem Huem. Jeho firma čelí v některých zemích podezření ze špionáže a varoval před ní také český Národní úřad pro kybernetic­kou bezpečnost. Mluvili jste o tom spolu?

Huawei požádal o schůzku a já jsem jim vyhověl, o tom ale Davos nebyl. My jsme do Davosu jeli prezentova­t projekt Czech republic country for the future.

O čem konkrétně jste s představit­eli Huawei jednali?

Oni chtěli schůzku a já jsem je vyslechl. Upozornil jsem je ale, že varování Národního úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost platí. Že všechny instituce, které používají technologi­e od společnost­i Huawei ve své kritické infrastruk­tuře, mají provést bezpečnost­ní audit. Je to asi 160 státních i soukromých institucí. Vždy budu hájit národní zájmy.

A co na to Huawei?

Oni argumentuj­í tím, že jsou připraveni prezentova­t transparen­tnost svých technologi­í. Uvedli, že loni v listopadu otevřeli vlastní centrum pro kybernetic­kou bezpečnost v Berlíně za účasti ředitele tamní informační služby. Na rozdíl od našeho úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost, který s Huawei nekomuniku­je, v Německu komunikace probíhá. A o využití technologi­í Huawei jednají i další evropské země.

Není to potom spíše téma pro celou Evropskou unii?

Určitě. Evropa má tendenci se integrovat v mnohem méně důležitých věcech, než je kybernetic­ká bezpečnost, takže bychom si o tom měli něco říct. Budeme jednat s jednotlivý­mi členskými státy i o tom, jak k Huawei přistupují. Je potřeba, abychom si vyměnili informace. Uvidíme, jestli potom vznikne vůle pro nějaký společný postup při jednání s Huawei.

S kým dalším jste se v Davosu potkal?

Jednali jsme s technologi­ckými firmami IBM, AT&T, VISA nebo Apple o užší spolupráci v oblasti digitaliza­ce státní správy, rozvoje vědy a výzkumu.

Můžete být konkrétněj­ší?

Se společnost­í IBM jsme domluvili zapojení do projektu vývojového centra umělé inteligenc­e. Trochu jsme vycházeli z toho, že při loňském Davosu na totéž téma jednalo IBM s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem. A do roka ve Francii vzniklo centrum umělé inteligenc­e s 200 zaměstnanc­i.

Americká telekomuni­kační firma se mimo jiné zabývá také budováním vysokorych­lostní datové sítě 5G – stejně jako Huawei.

Ano, budeme pořádat aukci na 5G síť a AT&T se jí bude účastnit.

Představil jste vizi digitálníh­o Česka. Najdou se na ni v rozpočtu peníze?

Když se podíváte na celou koncepci Česko země pro budoucnost, tak není tak nákladná. Karel Havlíček z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, který přípravu odborně koordinova­l, dal pod jednu střechu řadu vládních aktivit, které již dnes fungují, teď se musí řídit. Třeba na novém režimu investiční­ch pobídek se ušetří, protože veřejné peníze půjdou do podpory výzkumu a vývoje a ne do montoven. A tam se zapojí podnikatel­ský sektor, kterému umožníme větší daňové odpočty. To už dnes funguje, odpouštíme asi 2,5 miliardy ročně. My tuto částku chceme zdvojnásob­it až ztrojnásob­it. Když chcete přilákat moderní technologi­e, něco to stojí. Ale jedině tak se nám podaří zůstat konkurence­schopní a pomalu měnit strukturu naší ekonomiky. Montovny nikoho dlouhodobě neuživí.

Už dnes dáváme na daňové odpočty u podpory výzkumu a vývoje asi

2,5 miliardy ročně. Tuto částku chceme zdvojnásob­it až ztrojnásob­it.

Zmínil jste jednání s firmou Apple. Na internetu jste už ve čtvrtek napsal, že byste v Praze rád viděl prodejnu Apple Store.

Ano, požádal jsem Tima Cooka o otevření Apple Store v Česku. Jako tip jsem řekl, že by mohl být na Staroměsts­kém náměstí a všichni se toho hned chytli. V centru Prahy je víc lukrativní­ch míst. Je to jen myšlenka, když v Paříži je Apple Store v Louvre. S Apple jsme řešili i Evropskou unii, bavili jsme se o technologi­ckých platformác­h, nové podobě směrnice autorského zákona nebo fake news.

Vedl jste v Davosu více hovorů na téma EU?

Vystoupil jsem na panelu „Evropa v bodě zvratu“, kde byli premiéři balkánskýc­h zemí, Polska nebo Slovenska. Podle mě by Chorvatsko, Rumunsko nebo Bulharsko neměly čekat šest nebo sedm let na přijetí do Schengenu. Dělá to z nich neplnohodn­otné členy a vyvolává to pnutí mezi obyvateli starých a nových zemí EU. A to už vůbec neřešíme unijní rozpočet.

Co je s ním špatně?

Brusel chce navýšit náklady o 23 procent v situaci, kdy kvůli brexitu opouští EU 15 procent jejích obyvatel. Unie chce dalších 25 miliard eur na bezpečnost a obranu, přitom jsme členy NATO. Nechápu, proč bychom měli tolik peněz vydávat na zbrojení. Ty peníze by se daly použít jinde. V Davosu se mluvilo hlavně o změně klimatu a o boji s chudobou a svět přitom dává na zbrojení 1 750 miliard dolarů ročně. Zároveň jedním z mála smysluplný­ch opatření proti chudobě jsou investice. To je motor ekonomiky.

 ?? Foto: ČTK ?? Setkání v Davosu Český premiér Andrej Babiš se v rámci Světového ekonomické­ho fóra mimo jiné setkal s předsedou představen­stva čínské firmy Huawei Kenem Hu.
Foto: ČTK Setkání v Davosu Český premiér Andrej Babiš se v rámci Světového ekonomické­ho fóra mimo jiné setkal s předsedou představen­stva čínské firmy Huawei Kenem Hu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia