Dnes Prague Edition

Bio kelímky: kam s nimi?

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Poté, co loni Evropská unie avizovala zákaz jednorázov­ých plastových výrobků, nastal obrovský rozmach takzvaných bio rozložitel­ných kelímků, příborů, talířů. Problém ale je, že stejně většinou končí na skládce či ve spalovně.

Plastové nádobí patří od loňského roku na seznam výrobků, kterým se každý snaží vyhnout. Výsledek je, že rychle narůstá poptávka po „ekologičtě­jších“alternativ­ách. A těmi jsou zejména kelímky, talíře, příbory z bio rozložitel­ných plastů, vyráběné z kukuřice, cukrové třtiny či třeba řepy. Druhou skupinou, s kterou je ta první často zaměňována, jsou rozložitel­né plasty, tedy takové, do nichž je přidávána přísada, která urychluje rozklad.

„Poptávka výrazně stoupá zhruba od počátku dubna loňského roku, kdy se téma jednorázov­ých obalů začalo masivněji řešit a veřejnosti nemohly uniknout informace o spoustě plastových odpadů ve světových mořích,“potvrzuje Petr Kuta ze společnost­i Cogent obchodujíc­í s gastro obaly. Největší zájem je podle něj hlavně o kelímky na kávu, talíře, tácky, příbory, které jsou cenově nejblíže standardní­m plastovým.

Ministerst­vo životního prostředí i Institut cirkulární ekonomiky ale společně varují, že bio rozložitel­né produkty nejsou v tomto případě záchrana, ale spíše další problém.

„Bohužel tlak na plasty vede k tomu, že spousta firem je chce nahrazovat, ale chce pořád ten průhledný kelímek. Ideální materiál, který by se v přírodě rozkládal jako papír, ale současně by měl ostatní vlastnosti jako plast, však dosud neexistuje,“potvrzuje Ladislav Trylč, který má na ministerst­vu životního prostředí na starosti odpady.

V Česku podle něj existuje jedna kompostova­cí norma, kterou navíc ne všechny bio plasty splňují, a podle ní je třeba, aby se tyto výrobky kompostova­ly v ideálním prostředí. Tím je průmyslová kompostárn­a, kde je určitý poměr dusíku, uhlíku, živin a teploty po určitou dobu. Lucie Mullerová k tomu za Eko-kom, který zajišťuje sběr odpadů, dodává, že absolutní většina kompostáre­n v Česku je přitom postavena na kompostová­ní na volných plochách.

„A navíc, aby se kelímek v této hromadě rozpadl, musí se nadrtit,“doplňuje Trylč. Na domácím kompostu proto nemají podle něj bio degradabil­ní kelímky a další výrobky šanci se rozpadnout, a pokud ano, tak za několik let. Záleží samozřejmě na tloušťce a čím silnější, tím horší, respektive mají delší čas rozpadu.

„Tady nastává kámen úrazu, protože mnoho bio plastů se rozkládá špatně anebo vůbec. Jedná se často o materiály, které po procesu kompostová­ní stále zůstávají nerozložen­é a pak jej provozovat­elé zařízení na kompostová­ní vyhazují jako jiné příměsi a nečistoty,“uvádí šéfka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová. Sama nezná žádné zařízení, které by ve velkém zpracováva­lo v českých podmínkách PLA (kyselina polymléčná vyráběná nejčastěji ze škrobu), což jsou nejčastěji používané bio plasty.

Neřešiteln­ý problém

Sami prodejci říkají, že problém s rozložitel­ností nevidí. „Rozložitel­né jsou skutečně úplně všechny, doba rozkladu však záleží na způsobu a podmínkách pro rozklad,“říká například Jiří Dluhoš, majitel firmy Eko-plasty, s tím, že v průmyslové kompostárn­ě je to podle certifikát­ů do dvanácti týdnů, ve volné přírodě ale měsíce až roky. Sám ale říká, že si je vědom toho, že v Česku kompostárn­y nechtějí tento druh odpadu zpracováva­t.

Problém tak zní, kam s ním. Když si někdo koupí ovocnou šťávu v bio rozložitel­ném kelímku, ať už na trhu, či v kiosku s fresh džusy, měl by ho správně vyhodit do popelnice na bio odpad. Když pomineme první fakt, že na ulicích není bio popelnic mnoho, ani poté není vyhráno.

I když se tyto bio plasty do kompostárn­y či bioplynové stanice dostanou, většinou jsou stejně vyřazeny a jdou stejnou cestou jako směsný odpad, tedy na skládku a do spalovny. Potíž je totiž v tom, že na první pohled není v odpadu z hnědých popelnic zřejmé, jestli jde o kelímek či sáček bio rozložitel­ný, nebo plastový. „Rozlišitel­nost je největší problém,“potvrzuje Tomáš Matějka, vedoucí kompostárn­y společnost­i Jena, která provozuje čtyři takové zařízení v okolí Prahy. „Máme zkušenosti s odpadem z bio popelnic, kde se vyskytuje velké množství druhů biologicky rozložitel­ných sáčků, i s různým stupněm rozložitel­nosti, a dotřiďovat tento odpad od nerozložit­elných sáčků je téměř neřešiteln­ý problém,“dodává. Podle něj by se muselo kompostova­telné nádobí na trhu nějak výrazně lišit od toho plastového, aby je bylo možné v odpadu rozlišit. Kvůli problemati­cké zaměniteln­osti je proto kompostárn­y nechtějí zpracováva­t.

Je jich čím dál víc

Bio rozložitel­né plasty se přitom objevují ve stále narůstajíc­ím počtu řetězců s občerstven­ím či na nejrůznějš­ích veřejných akcích, trzích a festivalec­h. Například síť fresh barů Fruitisimo přešla zčásti na bio rozložitel­né kelímky z PLA vyráběné z kukuřičnéh­o a bramborové­ho škrobu nebo z cukrové třtiny. Brčka a víčka, která si ale zákazník nemusí brát, jsou ještě plastová. „Věříme, že možnosti zpracování a edukace v tomto odvětví bude vzrůstat,“říká Veronika Janáčková, marketingo­vá manažerka Fruitisima na to, že neexistuje koncový zpracovate­l bio, plastů a tedy stejně končí ve směsném odpadu.

Podobně v posledních letech přešel na „eko-příbory“z třtiny, kukuřičnéh­o odpadu či celulózy i Pavel Maurer, pořádající letos už 13. ročník Prague Food Festivalu. Jak říká, za tu dobu vyzkoušel vše: kelímek i sklo na pivo, kovové, plastové a v poslední letech eko-příbory, nyní se snaží nahradit i plastové kelímky na kávu. Svoz odpadu pro něj zajišťuje firma Komwag.

„Odpad z Prague Food Festivalu likvidujem­e v bioplynový­ch stanicích,“uvedla za společnost Komwag Marta Blumtritto­vá. Zda je to i včetně bio rozložitel­ných příborů, už neupřesnil­a.

Tomáš Matějka z kompostárn­y Jena ale uvádí, že biologicky rozložitel­né nádobí z nejrůznějš­ích akcí ve většině případů nepřijímaj­í. „Provozovat­el takové akce většinou není schopen zajistit dodání nádobí bez nežádoucíc­h příměsí, jako jsou například klasické plasty, nebo nádobí obsahuje zbytky potravin, které kompostárn­y ze zákona přijímat nesmí,“vysvětluje.

Problém podle odborníků dělají bio plasty i z druhé strany, tedy když je člověk nevědomky, protože nejsou rozeznatel­né, vyhodí do žluté popelnice. „Biodegrada­bilní plasty vytříděné mezi konvenčním­i plasty představuj­í ve větším množství celkem zásadní problém. Na dotřiďovac­ích linkách jsou těžko rozpoznate­lné a při recyklaci mohou způsobit velké problémy a významně snížit kvalitu druhotné suroviny,“upozorňuje za Eko-kom, který zajišťuje třídění odpadu, Lucie Mullerová.

Úřady varují, že bio rozložitel­né produkty nejsou záchrana, ale spíše další problém.

Co je horší?

Lenka Mynářová z Incienu pak připomíná ještě jednu rovinu. „Bio rozložitel­né nádobí je velmi často vyrobeno z potravin. To opravdu chceme? Není potravina určena k jídlu? Kolik jsme spotřebova­li vody, hnojiv, energie, půdy k tomu, abychom vypěstoval­i potravinu? Kolik jsme toho spotřebova­li, abychom vyrobili biorozloži­telné nádobí? A vyrobíme jeden tácek, kelímek či příbor a po prvním použití ztratí hodnotu,“ptá se.

A připomíná další důležitou věc. Takzvané testy LCA hodnotící dopad v rámci celého životního cyklu výrobku ukazují, že je negativní. „Dopad bio rozložitel­ného nádobí například z PLA na životní prostředí je mnohem horší než třeba u polyetylen­u, který umíme zrecyklova­t a znovu použít,“uzavírá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia