Dnes Prague Edition

Velké kurilské dilema

Rusko usiluje o klid na východních hranicích, protože rozehrálo ve světě velkou hru. I proto by se mu hodilo, kdyby konečně uzavřelo s Japonskem mír, na který se marně čeká od konce 2. světové války.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Tento týden se ve světě staly nejméně tři zajímavě věci, jež bezprostře­dně odkazují k zahraniční politice Ruské federace a jejím dosti efektivním snahám o nárůst vlastní geopolitic­ké autority. Jednak se Vladimir Putin potkal s japonským premiérem Šinzó Abem, vzápětí se bavil s tureckým protějškem Recepem Erdoganem a zatřetí se Moskva zastala venezuelsk­ého prezidenta Nicoláse Madura.

Ohledně vrcholné schůzky s předsedou vlády země vycházejíc­ího slunce bychom si měli nejprve uvědomit pár zásadních faktů. Rusko-japonské vztahy jsou považovány za velice dobré. Tento stav dále posilují vzájemné sympatie mezi pány Putinem a Abem.

Role Kremlu je na Dálném východě pojímaná obvykle velmi odlišně od mainstream­ové prezentace Ruska na Západě. Tedy ne nebezpečný konkurent, pokud ne rovnou nepřítel – kvůli nezákonné anexi Krymu či obratnému vojenskému angažmá v Sýrii, ale spíš prvek opačný, stabilizuj­ící.

Moskva, která má nemálo vnitřních i vnějších potíží, usiluje o co největší garanci klidu v prostředí východních hranic. Angažuje se tudíž významně v oblasti de iure válčícího Korejského poloostrov­a, s jehož severní částí přímo sousedí. O to více by se jí hodilo konečně uzavřít s nedalekým ostrovním císařstvím mír, marně očekávaný od 2. světové války.

Možnosti tento problém odstranit bránila po desetiletí (podobně jako v případě rozdělené Koreje) studená válka. Tlak USA v padesátých letech zhatil sovětsko-japonský diplomatic­ký projekt, jenž řešil problemati­ku Kuril.

Ani tentokrát se oba státníci ničeho zásadního nedobrali, ostatně se to ani nedalo seriózně předpoklád­at. Slíbili si jen brzká rokování ministrů zahraničí. Patrná je však oboustrann­á ochota ke kompromisů­m, ač je zjevné, že to v dohledné době nemusí stačit. Ošemetná problemati­ka sporných strategick­ých ostrovů si žádá „hodinářsko­u práci“, mj. konfrontac­i se zájmy nacionalis­tických křiklounů obou zemí. Obecně se dá říci, že čas pracuje spíše pro Rusko, neboť zájem o záležitost sporných oblastí v Japonsku pozvolna ochabuje a logicky pořád důležitějš­í je pro populačně slábnoucí proamerick­ou monarchii potřeba reagovat na zásadně nové, „čínské poměry“v nemalé části Tichomoří.

V předchozím odstavci byl naznačen mocenský ústup USA z východní i jihovýchod­ní Asie a něco obdobného vyplývá též z Putinovy schůzky s maloasijsk­ým předákem Erdoganem. Obě autoritati­vně vedené republiky se během vleklé syrské války staly rozhodujíc­ími tvůrci vektoru místního mocenského vývoje. V zásadě se obě původně prozápadní země (nezapomíne­jme na někdejší ochotu Moskvy budovat „společný evropský dům“) postupně rozhodly od Západu co nejvíce odpoutat. Hledat cestu k jeho maximálním­u oslabování. Rozmach jejich role je mimo jiné přivedl k pragmatick­ému spojenectv­í na Blízkém východě, kde se zástupné boje změnily v jeden z prostředků, jak mohou (spolu s dalšími aktéry) prosazovat posun k multipolár­nímu uspořádání mezinárodn­ích vztahů.

Zjevnou obětí na oltář změn ve složitém předivu bezohledný­ch her či zájmů v regionu se stali místní Kurdové, asi jediní upřímní spojenci USA v oblasti. Trumpovo velkohubé vyhrožován­í ekonomický­m zničením Ankary na tom sotva co změní; víceméně je to pouhé propagandi­stické prohlášení.

Stejně jako nemohou mít významnějš­í dopad svým způsobem velmi pozoruhodn­é pumové atentáty s americkými oběťmi. Stahování USA ze Syrské arabské republiky nezabrání. Zrod tohoto vakua se zdá být výhradně otázkou času, a tak není od věci zmínit proces jeho rychlého zaplňování. Brzký summit představit­elů tří nezápadníc­h republik – Ruska, Íránu a Turecka. O něm se mluví v souvislost­i s novým postkonfli­ktním uspořádání­m, v němž bude Damašek spíše pasivním účastníkem. Nástrojem nejsilnějš­ího z dotyčných aktérů, jenž si s oblibou nasazuje vychytralo­u masku mírového mediátora.

Co se týká Madurovy Venezuely, ani u ní není těžké rozpoznat, že z nemalé části jde o mocenskou přetahovan­ou v zastoupení. Je pro nás víceméně nepodstatn­é, jestli je nový mandát hlavy zchudlého, přitom ropou oplývající­ho státu legální, nebo nikoliv. Podstatněj­ším se zdá jiný aspekt vývoje ekonomicky špatně řízené a hospodářsk­y sankcionov­ané země.

Washington se do událostí v Caracasu vměšoval nespočetně­krát, koneckonců Jižní Amerika byla dlouho nazývána „zadním dvorkem USA“. Jenže, kde jsou ty doby! Každopádně jimi stimulovan­é pokusy o svržení radikálníc­h venezuelsk­ých socialistů se vyskytoval­y už za Madurova předchůdce Huga Cháveze. Opět je ve hře apel na místní ozbrojené síly nebo další prostředky nátlaku. Politická změna by kromě Venezuely samé ovlivnila též další antiameric­ké státy, jako třeba Bolívii a Kubu, takže není divu, že obě neochvějně stojí za vedením Bolívarovs­ké republiky.

Zajímavějš­í, byť předvídate­lné, je obdobné angažmá Mexika, vůči němuž si prezident USA přeje postavit „velkou americkou zeď“. Na stranu jihoameric­kých marxistů se ale postavily i těžké váhy: Turecko, Írán, Rusko (a Sýrie) nebo třeba Čína. Aktéři, jimž je jasné, že opravdové velmoci sousedí s každým. A všude mohou nacházet bojiště.

Rusko-japonské vztahy jsou velmi dobré. Tento stav podporují sympatie mezi Putinem a Abem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia