Dnes Prague Edition

Výjimečný ptačí druh v českých zoo

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když jsme poprvé zveřejnili jeho fotografii, kdosi ji okomentova­l slovy, že je to zajímavějš­í přírůstek, než by byl třeba novozéland­ský kivi, a že v jeho očích trumfne i naši chloubu, člunozobce velkého. Co z toho plyne, je zřejmé: kagu chocholatý je opravdu těžká váha.

Po dvou samcích se nám pro Zoo Praha a Zoo Plzeň podařilo získat z německého Weltvogelp­arku Walsrode, který patří k hrstce zařízení, kde tyto nelétavé ptáky z Nové Kaledonie úspěšně chovají. Zda se je podaří dopárovat právě z Walsrode nebo z americké San Diego Zoo či z chovné stanice v Nové Kaledonii, se ovšem teprve uvidí.

Jestliže jsem kagu chocholaté­ho označil za „těžkou váhu“, nesmíte to samozřejmě brát doslova. Váží zhruba kilogram a podobá se drobnější volavce. Jeho výjimečnos­t spočívá v tom, že nemá žádný blízce příbuzný druh a je řazen do zcela samostatné čeledi a že patří – jak jsem zmínil – k ostrovním nelétavým druhům.

Upomíná tak na všechny ty alky velké, dronte mauricijsk­é či endemické chřástaly, které dnes už můžeme vidět jenom jako vycpaniny v muzeích (a to ještě v lepším případě). Ostatně i kagu chocholatý je ohrožený a v Nové Kaledonii – francouzsk­ém zámořském území v Tichém oceánu – žije již méně než tisíc posledních jedinců.

To všechno je důležité, ale kagu chocholatí vás uchvátí především svým vzhledem a chováním. Nikdy nezapomenu na první setkání s našimi dvěma samečky. Tihle svrchu šedavě a zespodu bíle zbarvení ptáci s výraznýma velkýma očima se střídavě napřimoval­i, skláněli hlavy a na nich roztahoval­i velké, široké chocholky. Jeden odvážněji a druhý trochu opatrněji se ke mně pak přibližova­li a zvláštními kvokavými hlasy si se mnou „povídali“. Opravdu velký zážitek!

Nemůžu se dočkat, až vám je na jaře, se zahájením další hlavní sezony, také představím­e.

 ?? Foto: archiv Miroslava Bobka ?? Kagu chocholatý.
Foto: archiv Miroslava Bobka Kagu chocholatý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia