Dnes Prague Edition

Stalin a teror, mostecký kostel a impulz od BIS

-

Bezpečnost­ní a informační služba ve zprávě za rok 2017 napsala poznámku, že „moderní dějiny prezentova­né ve školách jsou de facto jejich sovětskou verzí. (…) To tvoří základ pro současné vlivové operace všeho druhu, a tedy i hybridní strategie.“

A strhl se poprask. Do ředitele BIS Michala Koudelky se hned obuli na Východ orientovan­ý prezident a jeho věrní. Miloš Zeman prý neví, proč by se do diskuse o výuce dějepisu měla vměšovat tajná služba, s tím, „že ani Státní bezpečnost neměla takovou drzost, aby radila, jak se má učit dějepis“. Prezident se ale plete. Stačí se podívat na předlistop­adové učebnice nebo na pár historický­ch seriálů ze socialismu a víme, že StB a bolševici neradili, ale rovnou dějiny ohýbali a přepisoval­i.

Koudelka pak raději své vyjádření doplnil, že „BIS nechce a nikdy nechtěla říkat, co se má a nemá učit na školách, nechce tvořit osnovy a přepisovat učebnice. Provádíme sběr informací, vytváříme kvalitní analýzy a upozorňuje­me představit­ele státu na rizika z jakékoli oblasti našeho života. (…) Považujeme, ve shodě s velkou částí odborné veřejnosti, za stěžejní, aby mladí lidé opouštěli náš školní systém s mnohem širšími znalostmi moderních dějin včetně důležitých a mnohdy ne příliš známých souvislost­í. Protože jen občan, který bude chápat naši historii ve všech souvislost­ech, bude schopen čelit stále většímu informační­mu chaosu a zvládne rozlišit dezinforma­ce od reality. Protože jedině odolnost vůči dezinforma­cím a schopnost vlastního úsudku je zásadní pro zachování právního státu, demokracie a našeho způsobu života.“

Vím, o čem Koudelka mluví, a míním, že jeho vyjádření musí podnítit hlasitější diskusi o tom, co, kolik čeho, proč a jak učit, co v učebnicích není a čeho je moc. Ta diskuse byla, ale časem ustala.

Zůstaňme klidně u „sovětské verze“dějin SSSR. Schválně, zeptejte se osmáků na rudý teror, který rozpoutal Lenin po bolševické­m převratu. Zeptejte se jich na Moskvou záměrně vyvolaný hladomor na Ukrajině ve 30. letech 20. století. Zeptejte se jich na smlouvu, kterou si Sovětský svaz s Hitlerovým Německem rozdělily Polsko a na napadení Polska Sovětským svazem v září 1939. Zkuste se mladých lidí na konci základní školy ptát, proč je dnes v Rusku zase oslavován Stalin.

Já se ptal jedničkářů v pokoji plném diplomů z nejrůznějš­ích školních olympiád a s ambicemi dokončit už středoškol­ská studia v cizině. Názor na Stalina slepili, pravda nebyl příliš „vyfutrovan­ý“argumenty, ale informace o teroru či hladomoru jsme spolu dohledával­i v encykloped­ii. Ze školy je neznali. A můžu pokračovat. Od své čtvrťačky jsem se po hodině vlastivědy dozvěděl o Mostu, „který má přesunutý kostel, což byl úspěch, který jinde nemají“. Fakt? Je to tak jasné? Není to i šílený pomník režimu, který nebral ohled na krajinu, města a životy lidí? Není to tak, že v kulturních zemích kostely s uříznutou věží necestují a velkoměsta se nevystěhov­ávají a neboří?

Publicista Vilém Barák pak ve středečníc­h Lidových novinách dokládal další „přešlapy“z učebnic ZŠ. Marně třeba hledal informace o čínské kulturní revoluci a až 70 milionech mrtvých za vlády Mao Ce-tunga, jenž je stále inspirací pro v Číně jedinou povolenou partaj. Proč máme pořád ten nepřiměřen­ý obdiv k husitství? Proč pořád ta zběsilá obrana Benešových dekretů, skrze což v české společnost­i stále doutná skryté nepřátelst­ví vůči Německu, což se samozřejmě (Rusku) hodí k vytváření problémů? Atd.

Pedagogové, prosím, začněte o výuce dějepisu zase diskutovat, jinak naše společnost může opakovat minulost. A pane Koudelko, děkujeme za impulz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia