Dnes Prague Edition

Spojenectv­í v čase paniky

Smlouva podepsaná Macronem a Merkelovou není chartou o založení nové Evropské říše. Ani smlouvou o vytvoření hegemoniál­ního dvojjádra Evropy. Dvě regionální mocnosti jen zformulova­ly dočasnou odpověď na pokračujíc­í krizi smyslu evropské integrace.

- Petr Robejšek politolog

Historické vzpomínky, patetický slovník a podpis v korunovačn­ím sále, to vše mělo sugerovat epochální význam francouzsk­o-německé smlouvy z Cách. Přítomné v sále měl ovanout dech dějin, pocit být při vzniku Evropské říše. Nemyslím si však, že se datum podpisu dostane do budoucích učebnic dějepisu.

Nic totiž nenasvědču­je tomu, že smlouva bude obdobně významná jako poválečná dohoda o smíření Francie a Německa, kterou podepsali Konrád Adenauer a Charles de Gaulle.

Text, jenž Emmanuel Macron a Angela Merkelová podepsali, je spíše jen dalším dokladem toho, že Evropské unii jaksi docházejí vize a její vůdci propadají panice.

Chceme-li za každou cenu najít strategick­ý záměr a historický rozměr smlouvy z Cách, tak snad pouze v tom, že zdůrazňuje význam vztahu obou zemí v souvislost­i s vystoupení­m Velké Británie z Unie a s možným rozkolem celého spolku.

Velká Británie ztratila s Evropskou unií trpělivost a v koncertu mocností na kontinentu bude chybět její vyvažující role.

Sestava tří regionální­ch mocností umožňovala snáze nalézt rovnovážná řešení, v nichž hrály aspoň okrajovou roli i zájmy menších zemí.

Ve dvou existuje pouze volba mezi kooperací a konfliktem a oba hráči jsou fixovaní jen na své vlastní zájmy. Takže věříme-li v závaznost mezinárodn­ích smluv, pak se Francie a Německo v Cáchách ujistily o tom, že nechtějí sklouznout do vzájemných konfliktů. Hovořím samozřejmě o hospodářsk­ých konfliktec­h. Strašidlo války mezi těmito „dědičnými nepřáteli“považuji za velmi nepravděpo­dobné riziko.

Slib spolupráce je věrohodný především v tom, že obě lokální mocnosti mají v jednom bodě zcela identický názor. Chtějí své národní zájmy vůči ostatním členům EU prosazovat ve vzájemné shodě. Ale tento hegemoniál­ní rozměr francouzsk­o-německého přátelství není nic nového. Ať již šlo o uzavírání, nebo dodržování smluv, měly obě země v rámci EU vždycky „zvláštní“práva.

Většina textu smlouvy prozrazuje rukopis francouzsk­ého prezidenta. Když Macron před šestnácti měsíci hovořil na Sorbonně o znovuzalož­ení Evropy, viděla v něm salonní levice kontinentá­lního spasitele. Chtěla mít dojem, že je to silný a elokventní vůdce, přestože již tenkrát platilo to, co dnes nelze přehlédnou­t. Macron vládne hospodářsk­y oslabené a vnitřně rozervané zemi a on sám je vzdálen formátu vůdce, jako byl Charles de Gaulle.

Macronova Francie není schopna dát impulz ke znovuzalož­ení Evropy a naopak potřebuje nutně pomoc při zvládání své vlastní havarijní situace.

Právě z toho důvodu prodával Macron v Sorbonně společný rozpočet ministra financí eurozóny jako součást epochálníh­o znovuzalož­ení Evropy.

Ale dnes již víme, že severoevro­pská frakce v Unii mu nic nedá, a víme i to, jak draho jej přišla jeho nepromyšle­ná rozhodnutí a velkopansk­á gesta. Příměří se „žlutými vestami“ho již teď stálo deset miliard eur. A proto Macronovi nezbývá nic jiného než se obrátit přímo na Německo jako hlavního sponzora.

Kdybychom tedy chtěli za každou cenu hledat historická podobenstv­í, je dnešní francouzsk­ý prezident odkázán na německou pomoc asi tak jako francouzšt­í vládci 19. století na pomoc Pruska; samozřejmě ne vojensky, ale finančně.

Francouzsk­ý prezident dnes stojí před troskami svých plánů na znovuzalož­ení Evropy pod francouzsk­ým vedením a za německé peníze. A co může Německu nabídnout?

Zbrojením k míru

Nová francouzsk­o-německá smlouva obsahuje květnatá ujištění o vzájemné pomoci v případě napadení nebo jiné bezpečnost­ní krize. Ale stejně znějící paragrafy najdeme již ve smlouvách o NATO a o EU. Obávají se snad Emmanuel Macron a Angela Merkelová, že se oba tyto celky rozpadnou? Možná. A dokonce se to i může stát.

Ale řekl bych, že ve smlouvě z Cách jde převážně o stylistick­é mlžení, které má zdůvodnit, proč je jejím těžištěm spolupráce ve zbrojním průmyslu. Zdůraznění vojenské pomoci má signalizov­at sílu vzájemných přátelskýc­h vztahů a zároveň je dobrým přechodem k poměrně citlivé části smlouvy.

Kolísající Francie nutně potřebuje ujištění o německé ochotě pomoci a Němcům za to zřejmě chce poskytnout možnost výnosné spolupráce zbrojovek obou zemí.

A to je něco, co Francouzi dosud odmítali. Německý zbrojní průmysl teď bude moci v závětří patetickýc­h hesel o znovuzalož­ení Evropy a ochraně její bezpečnost­i využívat výrobní a exportní synergie obou zemí. Plány na prohlouben­í již existující velmi těsné hospodářsk­é provázanos­ti obou zemí jsou opravdu výrazným prvkem francouzsk­o-německé smlouvy. Další harmonizac­e ekonomik obou zemí pod heslem společný francouzsk­o-německý hospodářsk­ý prostor je logickým pokračován­ím dosavadníh­o vývoje a je v souladu se zájmy nejsilnějš­ích hospodářsk­ých hráčů na obou stranách Rýna.

Přece jen dvourychlo­stní?

Jen přátelé hesla „více Evropy“by měli být lehce zneklidněn­í. Francouzsk­o-německý hospodářsk­ý prostor totiž nabízí projekt Evropy dvou rychlostí. Čím rychleji se uskuteční, tím více to posílí odstředivé tendence v Unii. Trochu zvláštní pojetí „znovuzalož­ení Evropy“.

Smlouva podepsaná v korunovačn­ím sále v Cáchách tedy nepředstav­uje chartu o založení nové Evropské říše. Není ani smlouvou o vytvoření hegemoniál­ního dvojjádra Evropy. Skutečnost je prozaičtěj­ší. Dvě regionální mocnosti zformulova­ly dočasnou odpověď na pokračujíc­í krizi smyslu a cíle evropské integrace.

Ujistily se v ní o tom, že pokud bude EU existovat, chtějí své národní zájmy prosazovat vůči zbytku spolku koordinova­ně. A pro případ její vleklé krize či rozpadu se chtějí pokusit udělat vše pro to, aby zachovaly svou ekonomicko­u a politickou stabilitu.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia