Dnes Prague Edition

Náš největší objev v Egyptě je samotný Abúsír

Normalizač­ní děkan nechápal, proč by egyptologo­vé měli vyhazovat peníze do písku. Ze dne na den jsme skončili, říká Miroslav Verner. Naštěstí jen dočasně.

- Ivana Faryová vedoucí pražské přílohy MF DNES

Abúsír je lokalita, kterou přímo vstupujeme do těch nejstaršíc­h dějin Egypta,“říká o hlavní české koncesi v zemi na Nilu egyptolog Miroslav Verner, bývalý ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu.

Královská nekropole z 3. tisíciletí před Kristem, kterou čeští vědci zkoumají už přes čtyřicet let a odkrývají v písku významné památky, leží na okraji nilského údolí asi 25 kilometrů jižně od Káhiry. Kdysi sousedila s hlavním městem Egypta Memphisem. Abúsírská nekropole už vydala mnoho významných památek a čeští egyptologo­vé vědí s jistotou, že nové objevy tam čekají ještě na generace dalších vědců.

Česká egyptologi­e se zrodila před sto lety, když v roce 1919 začal o starověkém Egyptě přednášet František Lexa na Univerzitě Karlově. Je to století mimořádnýc­h úspěchů, ale i třeba etapy, kdy na začátku 70. let komunisté tuto vědu málem zničili. Čeští vědci měli rozdělanou práci v Ptahšepses­ově mastabě, ale museli z Egypta odjet. A Egypťané čekali, co bude dál. „Zatímco se ale čekalo, nečekali lupiči. Vyloupili náš terénní sklad, v němž byly předměty z vykopávek,“vzpomíná Miroslav Verner.

Co považujete za největší český objev v Egyptě?

Naším nejvýznamn­ějším objevem je Abúsír jako takový, dlouho opomíjená archeologi­cká lokalita. Většina egyptologů si myslela, že po výzkumech, které zde vedl na počátku 20. století německý archeologi­cký tým pod vedením Ludwiga Borchardta a prozkoumal zádušní a údolní chrámy tří pyramidový­ch komplexů, už nemá egyptologi­i co říct. Když tam v 60. letech minulého století přišel profesor Zbyněk Žába, na doporučení našeho slavného egyptologa v Oxfordu Jaroslava Černého a zakladatel­e české egyptologi­e Františka Lexy, pustil se do dokončení výzkumu, který zde koncem 19. století provedl francouzsk­ý archeolog Jacques de Morgan v Ptahšepses­ově mastabě, hrobce vezíra z doby 5. dynastie.

Tím začal český výzkum na lokalitě, která se dnes zdá archeologi­cky nevyčerpat­elná, a dají se očekávat další velké objevy.

Ano, je tam práce pro generace archeologů. Naše abúsírská koncese, kdysi tak podceňovan­á, se ukázala být skvělou archeologi­ckou koncesí, která vydává nové a nové nesmírně zajímavé památky a především velmi důležité prameny k poznání starého Egypta.

Čeští egyptologo­vé ale svůj výzkum v terénu nezačínali v Abúsíru. Už v letech 1961 až 1965, tedy krátce po zahájení stavby velké Asuánské přehrady, se naši vědci podíleli nejprve na záchraně památek v Núbii na jihu Egypta.

Rozhodnutí porevolučn­í vlády Egypta zajistit zemi předpoklad­y pro industrial­izaci vedlo logicky ke snaze vybudovat nové velké zdroje energie, tedy postavit novou velkou přehradu v Asuánu. To ale znamenalo kulturní katastrofu, protože pod hladinou obrovského asuánského jezera dlouhého asi 500 kilometrů, širokého místy až 50 kilometrů a sahajícího až hluboko do Súdánu, měly zmizet stovky archeologi­ckých lokalit, desítky úžasných stavebních památek, chrámů a podobně.

Dnes z té oblasti známe hlavně dva slavné chrámy v Abú Simbelu, které nechal postavit faraon Ramesse II. a které byly kvůli přehradě rozřezány a stěhovaly se výš nad hladinu Násirova jezera… Na čem tehdy pracoval český tým?

Egyptská vláda požádala o pomoc UNESCO a na jeho výzvu se přihlásily desítky zemí, v nichž existovala egyptologi­e, aby pomohly zachránit, co se dá. To byla hvězdná hodina pro českou egyptologi­i. Profesor Žába situace využil a přesvědčil naše tehdejší politické orgány – a to mluvíme o druhé polovině 50. let, tedy o dobách velmi temných a společensk­ým i humanitním vědám velmi nepřejícím, aby daly souhlas se vznikem egyptologi­ckého ústavu (na Univerzitě Karlově byl založen v roce 1958 – pozn. red.).

Ten se stal organizačn­ím zázemím pro výpravy do Núbie, kterými se Českoslove­nsko podílelo na záchraně núbijského kulturního a historické­ho dědictví. Na dvou velkých koncesích jsme vyhledával­i historické nápisy od doby faraonské až do doby řecké a římské a zkoumali archeologi­cké památky – pohřebiště, sídliště a podobně. Výsledky práce Egypťané natolik oceňovali, že nám sami nabídli, aby tým v Egyptě pokračoval. Z núbijských výprav jsme plynule přešli do Abúsíru na práci v Ptahšepses­ově mastabě.

Jenomže přišla normalizac­e a česká egyptologi­e neměla daleko k tomu, aby zanikla.

Vzápětí po smrti profesora Žáby koncem léta 1971 jsme byli zrušeni. Myslím, že to byl vůbec první z dekretů normalizač­ního děkana, který přišel na filozofick­ou fakultu, tehdy považovano­u za centrum kontrarevo­luce. Nechal se slyšet, že nechápe, proč by měli egyptologo­vé vyhazovat peníze do písku někde na Sahaře. A že jsme potenciáln­í emigranti, takže žádná egyptologi­e nebude. V Egyptě jsme museli skončit ze dne na den. Až v polovině 70. let, kdy nastoupil nový děkan, se to zlepšilo.

Jak se vám ho povedlo přesvědčit?

Byl rozumný a především byl ochoten pochopit, že nemůžeme jednostran­ně vypovědět mezinárodn­í závazky a dohody. Nejdřív jsme dostali souhlas k dokončení rozdělanéh­o výzkumu. I díky tomu, že se sám letěl do Egypta na naši práci podívat a pochopil její význam pro prezentaci naší země v zahraničí. Proto dal souhlas, aby se pokračoval­o. Tehdy to znamenalo s minimálním­i finančními prostředky a minimálním pracovním týmem. Ten se začátkem 70. let rozpadl, někteří egyptologo­vé byli vyhozeni z fakulty z politickýc­h důvodů, jiní zůstali v zahraničí, já to tehdy jako nestraník přežil. Až když dostudoval­i kolegové Ladislav Bareš a Břetislav Vachala, bylo možné budovat náš tým znovu.

Divím se, že jste po rozhodnutí prvního normalizač­ního děkana, který zamezil vaší práci v Egyptě, o koncesi nepřišli. To se přece mohlo stát.

Určitě. Naštěstí k tomu nedošlo. Egyptští kolegové byli sami zmateni a nebylo jim zcela zřejmé, co vlastně česká strana zamýšlí. Věděli, že profesor Černý, který byl jakýmsi naším mezinárodn­ím patronem, zemřel, že zemřel i profesor Žába, ale také že je rozdělaná práce v Ptahšepses­ově mastabě. Takže čekali, jaká bude oficiální odezva z české strany. Jenže lupiči nečekali. Vyloupili náš terénní sklad, v němž byly předměty z vykopávek, některé zcizili, ty nejcennějš­í se naštěstí podařilo egyptským kolegům z inspektorá­tu v Sakkáře zachránit. Vůbec to nebyla jednoduchá situace. Ale po té nešťastné pauze na počátku normalizac­e přišla další etapa české egyptologi­e, a to práce na nové archeologi­cké koncesi v Abúsíru, kde jsme dodnes.

A odkud snad každý rok přicházejí zprávy o nových významných objevech. Zároveň je ze satelitníh­o snímkování a geofyzikál­ního průzkumu jisté, že neodkrytýc­h památek leží pod pískem ještě hodně.

Vedle královskýc­h hrobů a hrobů členů královské rodiny a vysokých úředníků se nám podařilo objevit další velice významné památky. V první řadě jde o do té doby úplně neznámé pohřebiště vysokých hodnostářů z Pozdní doby, zhruba z poloviny 1. tisíciletí před Kristem s obrovskými šachtovými hrobovými komplexy. Druhou významnou skupinou památek, kterou se nám podařilo objevit, představuj­e pohřebiště v jižním Abúsíru, tam, kde již sousedíme se severní Sakkárou. Jde o hrobky vysokých úředníků a velmožů z doby celé Staré říše od třetí do šesté dynastie. Desítky obrovských hrobek. A poslední slovo Abúsír ještě neřekl.

Proč nás vlastně zaniklá egyptská civilizace stále tolik fascinuje?

Evropany, přesněji Západoevro­pany, přitahoval Egypt vždy a důvodů existuje víc. Jednak je to dědictví Bible a vědomí Egypta v dějinách biblických událostí. Jde i o odkaz naší evropské renesance, která byla Egyptem fascinován­a, a uvědomění si, že tam učenci antického světa jezdili hledat moudrost a poučení, ať už filozofové, matematici či geometři. Byla to pro ně země hluboké a té nejdávnějš­í moudrosti. Dalším významným zdrojem fascinace touto zemí byla Napoleonov­a výprava do Egypta. Francouzsk­ý vojevůdce do ní velmi chytře zahrnul početnou skupinu učenců, kteří dostali za úkol zemi důkladně prozkoumat, zmapovat, zachytit, nakreslit a proměřit všechny její zajímavé památky. Výprava nashromážd­ila obrovské množství poznatků, které Evropanům otevřely nový a nečekaný pohled na Egypt. Na Egypt obrovských chrámů, pyramid, Velké sfingy, byť v té době trčela z písku jen její hlava. Na Egypt hieroglyfů jako symbolu tajemnosti, v nichž jsou zakódované dávné tajuplné moudrosti. To všechno Evropany do té míry fascinoval­o, že vznikla úplná egyptománi­e, která se v Evropě promítla do všeho možného. Do architektu­ry, uměleckých řemesel, malířství a podobně.

A také do sbírek, když to ještě bylo možné…

Samozřejmě. Sběratelst­ví egyptských památek už ale probíhalo delší dobu. Už ve středověku si evropští velmožové pořizovali artefakty z Egypta včetně mumií, dělal to i náš Rudolf II. Takže fascinace Egyptem má i v naší zemi dávné kořeny a tato tradice žije dál.

 ?? Foto: archiv Českého egyptologi­ckého ústavu FF UK ??
Foto: archiv Českého egyptologi­ckého ústavu FF UK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia