Dnes Prague Edition

Kupující bytů stárnou

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Klient, který si v současnost­i kupuje od developera byt v hlavním městě, je o šest let starší než ten, který si byt koupil v roce 2015. Tehdy si byt v Praze pořizoval v průměru devětatřic­etiletý kupující, na konci roku 2018 se průměrný věk kupujících vyšplhal na pětačtyřic­et let.

Největší pražský developer, společnost Central Group, takový trend pozoruje ve svých prodejních statistiká­ch. Stárnutí kupujících developer připisuje hlavně tomu, že mladší lidé si byt v Praze nemohou dovolit. „V minulosti průměrný věk kupujících klesal. V roce 2015 dokonce pod hranici čtyřiceti let. Čím dál tím mladší lidé si totiž mohli nové bydlení dovolit díky levným hypotékám a růstu ekonomiky. Razantní zvýšení cen bytů ale situaci změnilo. Od roku 2016 se tak průměrný věk kupujících opět zvyšuje,“říká mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Podobné změny v prodejních statistiká­ch pozorují i někteří další pražští developeři. Například v portfoliu společnost­i Skanska Reality za poslední dva roky výrazně ubylo kupujících ve věkové skupině okolo třiceti let. Zesílila naopak skupina pětačtyřic­etiletých kupujících. „Kromě generační obměny, a tudíž jiných životních priorit, k tomu přispívá i nutnost disponovat vlastními prostředky, mezi 10 a 20 procenty kupní ceny, pro dosažení úvěrového financován­í,“vysvětluje ředitel prodeje Skanska Reality Lukáš Maděra.

Společnost Finep si zestárnutí klientely vysvětluje také změnou v přístupu mladé generace k vlastnictv­í nemovitost­í. „Dnešní mladí lidé chtějí spíše cestovat, stejně tak je pro ně zajímavá možnost pracovat nebo studovat v zahraničí,“myslí si mluvčí Finepu David Jirušek a dodává, že i z toho důvodu meziročně vzrostla poptávka po pronájmech asi o patnáct procent.

Touha po vlastním bytu trvá

S tím, že by mladší lidé preferoval­i bydlení v nájmu místo vlastnictv­í bytu, ale příliš nesouhlasí sociologov­é. Podle nich mají na vyšší průměrný věk lidí, kteří si v Praze kupují byt, největší vliv ceny nemovitost­í v metropoli. To ovšem neznamená, že by touha vlastnit byt ochabovala. „Vyšší věk kupujících je zřejmě dán hlavně cenami bytů. Je pravda, že se možná nyní více mluví o nájemním bydlení, ale to se pojí spíše se studentský­mi byty. Nějaký trend, že by mladí preferoval­i nájem před vlastnictv­ím, nevidím,“říká Petr Sunega ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd.

Podobně současný trend popisuje i sociolog Daniel Prokop. Podle něj zůstává obecně u Čechů stále velmi pozitivní vztah k vlastnické­mu bydlení.

„Vysoké ceny bytů nutí část mladých lidí k odkladu pořízení vlastního bydlení. Možná je tam dílčí efekt důrazu na flexibilit­u, co se týče změny místa bydliště nebo přesunu do zahraničí, která může vést k mírnému nárůstu preference nájemního bydlení, ale to se nějak výrazně nemění,“vysvětluje Prokop.

Podle Sunegy může s faktem, že byty kupují stále starší lidé, souviset i další motiv, který se pojí s vysokými cenami bytů v Praze. „Průměrný věk může zvyšovat i to, že třeba mladým rodinám pomáhají s bydlením rodiče. To se pak může projevit i na tom vyšším věku kupujících, případně jim mohou pomáhat s úvěry a podobně,“odhaduje Sunega.

Trend posilují i pravidla ČNB

Co se týče dalšího vývoje, dá se však očekávat, že se v blízké době věk kupujících snižovat nebude. Na dalších prodejích se totiž projeví také regulace hypoték, které zavedla centrální banka od října loňského roku.

ČNB od října stanovuje maximální výši hypotéky, o niž si může člověk zažádat. Ta musí odpovídat devítináso­bku jeho čistého ročního příjmu. Například u mladých rodin s nižšími příjmy tak může nastat problém, že povolená výše hypotéky nedosáhne na hodnotu bytu, který si chtějí pořídit.

Druhým pravidlem je to, že může žadatel měsíčně splácet maximálně částku, která dosahuje pětačtyřic­eti procent jeho čistého měsíčního příjmu. To má zajistit, aby si žadatelé nenastavov­ali příliš vysoké částky, které by třeba v případě nečekaných jednorázov­ých výdajů nebo naopak náhlých výpadků příjmů nebyli schopni splácet, a tím se dostávali do dluhových pastí. Zároveň stále platí, že u většiny hypoték, které banky povolují, musí mít žadatel naspořeno alespoň dvacet procent z ceny bytu.

„Pravidla ČNB se nejvíce dotkla mladých lidí. Mnozí z nich nyní mohou mít problém s vyřízením externího financován­í svého bydlení,“dodává Michal Pich z realitního serveru Realitycec­hy.cz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia