Dnes Prague Edition

Leden láká ke cvičení, vydrží ale málokdo

Z billboardů křičí výzvy fitness-center k plnění novoročníc­h předsevzet­í. Své adresáty najdou. Lidé si ale většinou jen předplatí vstup na měsíc nebo dva a v březnu se hýbat přestanou. Udržet je u pohybu se snaží provozovat­elé sportovišť, ale i město a da

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES

PRAHA Shodit povánoční kila, dostat se zpět do kondice nebo začít hubnout do plavek už v zimě. Je to slyšet ze všech stran. Fitness-centra volají, přijďte cvičit právě k nám. Jak ale motivovat lidi, aby vydrželi celý rok, to zatím nevědí.

„Opakuje se to neustále a řekla bych, že je to ve všech sportovišt­ích stejné. Začátkem roku přijde o hodně víc lidí cvičit a kupují si krátkodobé vstupné na měsíc či dva, aby si naši nabídku lekcí vyzkoušeli. Když vstupy vyčerpají, už se nevrátí,“potvrzuje jev trenérka a recepční fitness-centra Expreska Pankrác Alice Boučková.

Zásadní je i intenzita, se kterou lidé cvičí. Podle manažerky Squashpoin­tu Zuzany Dobrotinsk­é začne novoroční nasazení sportovců opadávat kolem března. „Zákazníci si vstupní kredity nakoupí na základě novoročníc­h předsevzet­í a chodí několikrát týdně. Po zbytek roku ale návštěvnos­t řídne. Snažíme se je motivovat. Často jim říkáme, že to jedním měsícem intenzivní­ho cvičení nezachrání,“říká Dobrotinsk­á.

Pohyb má být zábava

Městská organizace Praha sportovní, která se snaží lidi motivovat ke správnému životnímu stylu celoročně, také potvrzuje výrazný nárůst začátkem roku.

„Lidé se pravidelně těší na brusle či běžky. Obecně si začátkem roku dávají předsevzet­í spojené se sportování­m. Jedním z našich cílů je, aby se toho pak drželi po celý rok,“říká Matěj Nejedlý z Prahy sportovní. Toho chce mimo jiné organizace docílit v rámci akce Vaše liga. Projekt se snaží podpořit kampaň celoročníh­o zdravého pohybu. Probíhá formou amatérskýc­h soutěží, které začnou v únoru. Ukazuje lidem i jiné druhy sportů než cvičení formou posilování ve fitness-centru.

Účastníci soupeří v přátelskýc­h soutěžích. Ze sportu se mohou vybrat squash, badminton, tenis, ping-pong nebo beach volejbal. Principem jsou pravidelná utkání každý měsíc se čtyřmi vyrovnaným­i soupeři, kteří si sami domluví nejvhodněj­ší čas i den.

Podle pražského radního pro školství a sport Víta Šimrala (Piráti) má obyvatele metropole motivovat také každoročně pořádaná akce na konci roku Týden sportu zdarma. Ta se loni konala už podesáté a každoročně je o ni velký zájem. Sportovišt­ě bývají zamluvená pár minut po spuštění registrací.

Peníze ze státního rozpočtu určené na sport má Praha v plánu využít na stavbu nových sportovišť. To Česká pirátská strana slíbila i v rámci své předvolebn­í kampaně.

„Intenzivně spolupracu­jeme s ministerst­vem školství. Momentálně probíhají jednání o stavbě sportovišť ve špatně dostupných lokalitách. Řešíme právní i administra­tivní otázky. Důležité je také vyřešit pojištění v případě úrazu nebo poškození majetku,“upřesňuje Šimral.

Vztah Pražanů ke sportu je podle Nejedlého každým rokem bližší. Jde to prý ruku v ruce s lepší úrovní zázemí, širší nabídkou aktivit a pohodlnějš­ím vyhledáván­ím v nabídce sportovníc­h center.

Město před několika dny otevřelo nový skipark na Vypichu, který má také pomoci při motivaci občanů k pohybu. Podle Šimrala si tam lidé budou moci vyzkoušet běžkařskou dráhu, která má nahradit tu na chuchelské­m závodišti. Okruh měří 250 metrů a sněhovou pokrývku zajišťují sněžná děla.

Je třeba začít od dětí

Tloustnutí národa a jeho špatnou kondici si uvědomuje i ministerst­vo zdravotnic­tví, které přišlo s akčním plánem Zdraví 2020. Jeho účelem je hledání cesty, jak dlouhodobě zlepšit zdravotní stav populace.

Řešením je podle něj vštěpování lásky k pohybu už dětem v raném věku. „Právě děti jsou pro ministerst­vo zdravotnic­tví klíčovou cílovou skupinou z hlediska prevence, protože návyky, které si vytváříme v dětství a dospívání, nás provázejí celý život.

Zhruba 80 procent dětí v ČR má přitom nedostatek pohybové aktivity, většina dětí zároveň tráví příliš mnoho času u televize a počítače, což velmi často přináší problémy i s nadváhou,“vysvětlil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. Podle posledního výzkumu se výskyt obezity u dětí za posledních deset let víc než zdvojnásob­il.

Děti má ke sportu lákat i každoroční LadronkaFe­st, na kterém organizáto­ři představuj­í tradiční i netradiční sporty. Festival má v dětech probudit zájem o sport a pohyb. „Jednou z nejdůležit­ějších pražský sportovníc­h akcí je potom nábor dětí do klubů a sportovišť, který probíhá v září,“dodává k tomu Šimral.

 ??  ?? Hlavně vydržet Podle zkušeností pražských fitness-center opadá novoroční zájem o cvičení obvykle v březnu. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
Hlavně vydržet Podle zkušeností pražských fitness-center opadá novoroční zájem o cvičení obvykle v březnu. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia