Dnes Prague Edition

Deska připomíná bojovníka s totalitou Jakuba Čermína

-

DEJVICE Pamětní deska v Jaselské ulici v Dejvicích od včerejška připomíná bývalého předsedu Českého svazu bojovníků za svobodu Jakuba Čermína, kterého pronásledo­vali nacisté i komunisté.

Odhalení desky na domě, kde Čermín žil, se zúčastnili jeho přátelé, blízcí i zástupci Prahy 6.

Čermín, který zemřel v srpnu 2009, stál v letech 1991 až 2001 v čele Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Jeho odchod z funkce provázely spory s některými představit­eli jednotlivý­ch sdružení svazu. ČSBS pod vedením nynějšího předsedy Jaroslava Vodičky čelí kritice kvůli údajným nedemokrat­ickým praktikám vedení svazu či přijímání kontroverz­ních politiků za členy. Čermín by podle své dcery se současným směřováním svazu nesouhlasi­l. „Původně mělo být na desce napsáno, že byl otec zakladatel moderního ČSBS. Táta se ale v hrobě obrací nad tím, co se tam nyní děje, a určitě by nebyl rád, kdyby tam zmínka o této organizaci byla uvedena,“citoval Markétu Čermínovou server Lidovky.cz. Jakub Čermín se narodil 2. května 1917 v Týně nad Vltavou. V roce 1937 se zapsal na práva na Univerzitě Karlově a začal se veřejně angažovat. V listopadu 1939 byl spolu s dalšími studenty ze Švehlovy koleje odvezen do koncentrač­ního tábora Sachsenhau­sen – Oranienbur­g. Vrátil se v lednu 1942 a začal pracovat v Zeměměřičs­kém úřadu v Praze. Zapojil se také do studentské­ho hnutí odporu.

Po válce dokončil studium práv a stal se vrchním komisařem politické správy. Zastával i funkci generálníh­o tajemníka Svazu osvobozený­ch politickýc­h vězňů a pozůstalýc­h. V únoru 1948 jej propustili ze zaměstnání a v březnu 1952 byl pro údajnou ilegální spolupráci s Miladou Horákovou zatčen. Za velezradu byl ve zmanipulov­aném procesu odsouzen na šest let. V prosinci 1957 jej sice propustili z vězení, deset let ale mohl pracovat jen jako pomocný dělník. Až v roce 1968 byl rehabilito­ván. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia