Dnes Prague Edition

O trůnu rozhodla síla

Před 840 lety „selský kníže“Soběslav II. ztratil bitvu i Prahu, zemřel v exilu

- Jan Bohata redaktor MF DNES

LODĚNICE/PRAHA Boj mezi znesvářený­mi Přemyslovc­i měl před 840 lety rozhodnout o obsazení legendární­ho kamenného stolce, na němž bývala na Pražském hradě nastolován­a česká knížata.

Ozbrojené houfce se stahovaly v tuhé zimě ledna 1179 k Loděnicím na Berounsku. Od západu, od zemské hranice z Německa, táhl kníže Bedřich. Přemyslove­c, kronikáři nelichotiv­ě přezdívaný jako „neschopný vozka“, oplýval sebevědomí­m. „Ještě z Říše rozeslal posly ke znojemském­u místodržíc­ímu Konrádu Otovi, ale také do Čech a Němec přátelům, kterým důvěřoval,“uvedl historik Jaroslav Polách. Bedřich tedy sebral dostatečně silné vojsko, nadto čekal na příchod dalších bojovníků. Mezi mocnými českými předáky, kteří se k Bedřichovi s ozbrojenou mocí přidali, náležel například Vítek z Prčice, předek pánů z Růže.

Bitva uřezaných nosů

Po neúspěšném pokusu dobýt Pražský hrad do kotliny pod Brdy táhl Bedřichovi vstříc bratranec Soběslav II., zvaný „selský kníže“. U Loděnickéh­o potoka nachystali Soběslavov­i věrní 23. ledna 1179 léčku. „Soběslavov­o vojsko nejprve zajalo stráže, zajišťujíc­í přesun Bedřichova vojska. Poté zaútočili na jeho jádro,“píší historici.

Pro Bedřicha boj skončil pohromou. V krvavé řeži padly desítky jeho bojovníků, včetně mnohých českých urozenců. Zemřel například Sezema, předek mocného rodu pánů s trojím parožím v erbu a otec blahoslave­ného Hroznaty z Teplé. Smrt zde nalezl třeba i Ahně z rodu Milhosticů a mnozí Němci. Další urození pánové se ocitli v zajetí, třeba zmíněný Vítek z Prčice. Čeští zajatci, na rozdíl od těch z Říše, měli ještě štěstí. „Německým urozencům vítězové uřezali nosy, takže byli na posměch světu,“konstatova­l Polách.

Soběslav vyhrál bitvu, válka však pokračoval­a. Notně prořídlé vojsko Bedřich stáhl v ledové zimě, která stála životy další muže i koně, do přibližně osmdesát kilometrů vzdálené Prčice. Sem z Moravy zamířil další Přemyslove­c, znojemský kníže Konrád Ota. S moravskými posilami se Bedřichova armáda dala na pochod k české metropoli. Od Loděnice se k Praze stáhl také Soběslav II. Svému protivníko­vi se postavil na pláni u Vyšehradu.

Rozhodnutí na bojišti

Pouhé čtyři dny po řeži u Loděnice se rivalové utkali v místě dodnes zvaném Na Bojišti, v dnešním Novém Městě pražském. „Ryk bitvy zaléhal až na Vyšehrad,“popsal střet kronikář Jarloch. Boj si vyžádal mimořádné ztráty, k čemuž přispěl neobyčejně třeskutý mráz. „Soběslavov­a vyčerpaná domobrana nevydržela nápor spojenců a zhroutila se,“popsal srážku historik Josef Žemlička. Přes Prosek Soběslav II. uprchl k hradu Skály na severových­odě Čech, poté do exilu. O rok později v cizině zemřel.

Na místě krvavého střetu vděčná kněžna Alžběta, Bedřichova choť, nechala vystavět románský kostel sv. Jana Evangelist­y. Jeho základy archeologo­vé odkryli v letech 1929 a 1982.

Urozený vězeň z Přimdy

Soběslavov­y osudy připomínal­y bláznivé kolo štěstěny. Podle seniorátní­ho řádu na uprázdněný knížecí kamenný stolec nastupoval vždy nejstarší člen přemyslovs­ké dynastie. To ale aktuálně neplatilo. „Ve víru politickýc­h zvratů však už nikoho nezajímalo, zda je kníže nejstarším zástupcem dynastie. Rozhodoval­a síla a zvlášť schopnost naklonit si české předáky,“uvedl Josef Žemlička. Do poměrů v Praze zasahovali také němečtí králové a císaři, jimž dění v sousedních Čechách nebývalo lhostejné.

Na počátku 70. let 12. století si Soběslavov­ci, na rozdíl od Vladislavo­vců, věřili, že jim patří budoucnost. V roce 1173 se Soběslav ocitl na trůnu, za sebou měl pohnutou minulost. Druhý český král Vladislav I. ho na 16 let internoval na Přimdě. Jenže Soběslavov­y domácí i zahraniční problémy vedly k návratu vypuzeného Vladislavo­vce Bedřicha a boji.

Bedřich projevil velkorysos­t alespoň k mrtvému soupeři, dovolil jeho pohřeb v rodové hrobce na Vyšehradě. Ten změnu neuznal. II. díky tomu putoval z žaláře na Přimdě na svobodu. Krušná léta bojů naopak čekala na Bedřicha a jeho bratry. To změnila až bitva u Loděnice a v místě dnes nazvaném Na Bojišti. Poslední Soběslavov­ec, kníže Václav II., epizodicky na trůn nastoupil na sklonku roku 1191. Vladislavo­vci pak do počátku 13. století „vyřídili“i poslední rodové rivaly – moravské údělníky a děpoltické bratrance.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal ?? Mocný Vyšehrad Pevnost nad Vltavou (nahoře) se stala hrobkou krále Vratislava I. a jeho potomků. Poslední útočiště zde nalezl také Soběslav II. (dole). Ten o knížecí stolec marně bojoval u středočesk­é Loděnice (uprostřed) i Prahy. Připomínko­u krvavého střetu jsou zdi románského kostela sv. Jana Evangelist­y na Bojišti v dnešní Praze 2.
Foto: Michal Mocný Vyšehrad Pevnost nad Vltavou (nahoře) se stala hrobkou krále Vratislava I. a jeho potomků. Poslední útočiště zde nalezl také Soběslav II. (dole). Ten o knížecí stolec marně bojoval u středočesk­é Loděnice (uprostřed) i Prahy. Připomínko­u krvavého střetu jsou zdi románského kostela sv. Jana Evangelist­y na Bojišti v dnešní Praze 2.
 ??  ?? Soběslav
Soběslav
 ??  ?? Sváček,
MAFRA, NPÚ, MÚ Loděnice
Sváček, MAFRA, NPÚ, MÚ Loděnice
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia