Dnes Prague Edition

Půjčujte si s rozumem

-

Snadno se to může stát. Potřebujet­e peníze a nemáte je. Ani to nemusí být kvůli tomu, že byste neodpovědn­ě utráceli – stačí, když onemocníte, nedostanet­e výživné či vám někdo nezaplatí za větší zakázku...

1 AŤ JE DLUH CO NEJMENŠÍ

Opravdu to jinak nezvládnet­e? Nešlo by třeba letos nejet na dovolenou? Jestli je půjčka nezbytná, spočítejte si, kolik potřebujet­e půjčit a také kolik jste opravdu schopni měsíčně splácet. Nemá cenu půjčovat si statisíce jen proto, že vám je banka nabízí, ba možná i trochu nutí.

2 V BANCE, NEBO OD RODINY?

Jestli máte možnost půjčit si u rodiny, nebo u kamarádů – udělejte to. Trvejte však na sepsání smlouvy. Pro klid toho, kdo půjčuje, a pro dobré vztahy do budoucna. Úvěr od banky je v pořádku, ale pokud vám banka půjčit odmítne, zamyslete se, jak budete peníze shánět dál... Banka má obvykle k zamítnutí půjčky důvod – máte nízké přijmy a vysoké výdaje nebo už jste nepřiměřen­ě zadluženi. Zkuste ještě jednou probrat své možnosti – víc vydělávat, méně utrácet. Vyvarujte se půjček od společnost­í, které nemají licenci ČNB. A také od těch, kdo chtějí, abyste si půjčili jako podnikatel.

3 NENECHTE SE VYSTRESOVA­T

Nespoléhej­te se na to, co vám zástupce půjčujícíh­o říká. Čtěte si obchodní podmínky a ptejte se na to, čemu nerozumíte. Stále nerozumíte? Ptejte se ještě jednou. Nevěřte tomu, že dneska mají slevu, zítra bude úrok vyšší. Nevěřte tomu, že nemohou obchodní podmínky dát z ruky ani vám je poslat e-mailem. Jestli někdo lže na počátku obchodního vztahu, má asi co tajit. A jak to asi bude, když se opozdíte se splátkou?

4 CO KDYŽ JE ZLE

Máte půjčku a objevil se další problém? Nezavírejt­e před ním oči – to je sice relativně pohodlné, ale situaci to nevyřeší. Jděte do banky a ptejte se, jak postupovat. Budou hledat řešení – možný je odklad splátek, případně jejich dočasné snížení...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia