Dnes Prague Edition

TIPY, JAK NA ŠETŘENÍ

- v této fázi stránku zavřít a nákup smazat?

UDĚLEJTE SI DLOUHODOBÝ PLÁN

Je třeba, abyste věděli, na co šetříte – na penzi, na vlastní podíl do hypotéky, na auto, na dovolenou, na kolo, šicí stroj... Rozdělte si cíle na dlouhodobé a krátkodobé. Když totiž budete ukládat jen a jen peníze na koupi bytu a nekoupíte si nic pro radost, budete frustrovan­í a snáz podlehnete impulzivní­m nákupům.

TRÉNUJTE NÁKUPNÍ ODOLNOST Určitě se vám někdy stalo, že vám v e-mailové schránce přistála nabídka, vy jste ji proklikli a začali v e-shopu plnit nákupní košík. Pak už jen vybrat dopravu, způsob platby... Než objednávku potvrdíte definitivn­ě, zamyslete se ještě jednou, jestli věci opravdu potřebujet­e, nebo zda se vám jen chce utrácet. Dokážete

JEDNO DOMŮ, JEDNO VEN Zkuste se držet pravidla, že když si něco koupíte, jinou věc toho samého typu z domácnosti odstraníte. Třeba jedno tričko/boty/nůž/hrnek/šroubovák... si koupím, jiného se zbavím. Uvidíte, že nákupy čehokoli se radikálně sníží, budete-li se muset jiné věci vzdát. A nebudete stát před přeplněnou skříní a přítom mít pocit, že nemáte co na sebe.

NAKUPUJTE BEZPEČNĚ

Znáte to, jdete pro půlku chleba a u pokladny necháte 850 korun. V obchodě prostě bylo tolik výhodných věcí... Na obranu fungují tři jednoduché rady. Do obchodu jděte s nákupním seznamem. Nikdy ne nalačno (i kdybyste před vstupem do prodejny měli sníst suchý rohlík). A pokud je někdo z domácnosti lákadlům odolnější, nechť nakupuje on. Bývá to muž, ale dobře poslouží i dospívajíc­í potomek, kterého vybavíte omezeným množstvím financí.

SLEVY VYUŽIJTE, ALE NENAKUPUJT­E KVŮLI NÍ Když něco potřebujet­e,

podívejte se, zda to někde nemají levněji (pomohou srovnávací stránky například heureka.cz, zbozi.cz, srovnavame.cz), ale nenakupujt­e jen kvůli tomu, že někde vyhlásí slevy nebo máte do obchodu věrnostní kartičku. Pokud využíváte nějakého slevového programu či soutěže, ověřte si, že v jiném obchodě nejsou levnější i bez „spotřebite­lské hry“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia