Dnes Prague Edition

Finále dvou milých ranařek. V sázce je titul i trůn

- — Karel Knap

Obvykle usměvavé, milé a zdvořilé slečny s pádným podáním a ukrutnou ránou z forhendu i bekhendu se střetnou v sobotním trháku v Melbourne.

Modrooká blondýna z Fulneku a snědá bruneta z Ósaky se v den australské­ho státního svátku v Laver Areně poperou nejen o grandslamo­vý titul, nýbrž také o pozici světové tenisové jedničky.

Schyluje se k napínavé bitvě pro české a japonské příznivce a k zábavné podívané pro zbytek světa. Petra versus Naomi. Kvitová kontra Ósakaová.

„Je těžké fandit proti kterékoliv z nich,“píše se na internetov­é stránce americké televize ESPN.

Obě ženy provází pověst kladných hrdinek. Obě v nedávné době – nikoliv z vlastní vůle – vzbudily soucit sportovní veřejnosti.

Osmadvacet­iletá Češka, oběť napadení, jejíž kariéra doplynula na samou hranu zkázy.

O sedm let mladší Japonka, jejíž první grandslamo­vý triumf loni v září na Flushing Meadows zastínilo řádění Sereny Williamsov­é.

Ač se to třeba na první pohled nezdá, dojmy a emoce mohou hrát podobně důležitou roli jako úspěšnost prvního servisu, přesnost returnu nebo různé stupně fyzické připraveno­sti.

Kvitovou požene za vítězstvím ohromná motivace. Chce především sama sobě dokázat, že i po zranění ruky, jež mnozí odborníci předloni považovali za jasnou záruku odchodu do sportovní penze, dokáže být nejlepší.

Ztělesněná připomínka takřka jejího zázračného návratu na WTA Tour se usadí na tribuně v Laver Areně hned za její lóží během turnaje z pověrčivos­ti vyhrazené pro trenéry Jiřího Vaňka s Davidem Vydrou a manažera Marijna Bala z agentury IMG. Na finále totiž na poslední chvíli přicestova­l lékař Radek Kebrle, jenž jí při čtyřhodino­vé operaci fortelně spravil dva přetnuté nervy a sedm šlach.

Stav mysli do značné míry ovlivňuje třeba i servis, možná klíčový úder melbournsk­ého finále.

„Jak nejste úplně v pohodě, nevytáhnet­e se dostatečně za míčkem, ztěžkne vám ruka,“líčí Vaněk.

Z porovnání podání, ran od základní čáry či pohybu těžko vyskočí jasná favoritka.

Japončin kouč Sascha Bajin tvrdí, že Ósakaová do finále vtrhne se stejným přístupem jako proti Karolíně Plíškové v semifinále. „Obě (Češky) jsou nebezpečné servisem a dalšími dvěma údery. V delší výměně ale bude mít převahu Naomi.“

„A že je Petra levačka? Naomi se umí skvěle přizpůsobi­t,“řekl Bajin na páteční tiskovce.

Před reportéry přirozeně podpořil svou hráčku. Podobně Vaněk vyjádřil víru v Kvitovou v ostré přestřelce: „Tyhle zápasy má ráda. Loni v Cincinnati šla na Serenu úplně po hlavě. Věděla, že jakékoliv zaváhání může znamenat porážku. Není kam couvnout. Nesmí jen běhat a vracet. Musí hrát srdcem a ukázat to nejlepší, co v ní je.“

Kvitová si libuje ve stylu „Hop, nebo trop“. Nevadí jí přetlačova­ná v mužském stylu, v níž jediný brejk rozhodne celý set. Finále vnímá spíš jako šanci než jako stres.

Ať se jako pravděpodo­bnější ukáže víra Bajinova, či Vaňkova, platit budou slova Patricka McEnroea pro ESPN.com: „Proti sobě se postaví dvě nejlepší hráčky na světě a vítězka bude jedničkou. Naprosto zaslouženě.“

 ?? Foto: Reuters ?? Petra Kvitová Vítězka 26 turnajů na WTA, mezi nimi i dvou Wimbledonů (2011 a 2014).
Foto: Reuters Petra Kvitová Vítězka 26 turnajů na WTA, mezi nimi i dvou Wimbledonů (2011 a 2014).
 ?? Foto: ČTK ?? Naomi Ósakaová Vítězka dvou turnajů WTA - loni triumfoval­a v Indian Wells a na US Open.
Foto: ČTK Naomi Ósakaová Vítězka dvou turnajů WTA - loni triumfoval­a v Indian Wells a na US Open.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia