Dnes Prague Edition

Hledá se viník vážného úrazu lyžařky na sjezdovce

- — Petra Klimková

Pokus přeběhnout, jak říká, do svobodného světa ho málem stál život. Jako sedmadvace­tiletý se rozhodl 29. dubna 1982 společně se svými známými, českou manželskou dvojicí, překonat železnou oponu v prostoru u Volar na Prachatick­u. Přibližně deset minut před 21. hodinou je však zpozoroval­i strážci hranic. Po varovných výstřelech a během následného zásahu se nejprve vzdala žena a po ní její manžel. Fröbelovi se podařilo dostat nejdál, podle jeho verze až těsně za hranici, kde ho zasáhla do pravého stehna jedna z vystřelený­ch kulek.

Ze zprávy sepsané pohraniční­ky vyplývá, že jej po zadržení dopravili nejprve na vojenský útvar a až po výslechu do plzeňské nemocnice, kde mu poskytli lékaři první pomoc. Teprve 4. května ho vyhostili přes Vojtanov do NDR, kde se konečně dočkal v berlínské nemocnici speciální operace.

Lékařské posudky z Nemocnice Na Bulovce, které má MF DNES k dispozici, uvádějí, že muži pronikla střela pravým stehnem nohy. Nezasáhla naštěstí kost, ale zdevastova­la sval a sedací nerv. Od té doby má také ochablý lýtkový sval a může se pohybovat jen se speciální ortézou.

Po propuštění z nemocnice si Fröbel odseděl dva roky za pokus o nedovolené překročení hranice. Potom mu úřady povolily jako invalidovi vystěhovat se do západního Německa. Siegfried Fröbel pracoval v Kolíně nad Rýnem jako úředník

Stříštivým­i zlomeninam­i hrudních obratlů a několika zlomenými žebry skončila minulý týden v nemocnici 45letá Kateřina Kvapilová, když v mlze přejela údajně neoznačeno­u hranu sjezdovky ve skiareálu Kunčice u Starého Města na Šumpersku. Žena, která shodou okolností pracuje jako sestra na šumperské záchrance, tak sama zakusila, co prožívají její pacienti.

Na nehodu upozornil bývalý šéf Horské služby Jeseníky Milan Gracias, jenž tvrdí, že v případě Kateřiny Kvapilové selhalo snad všechno, co mohlo. Především – jak poznamenal – provozovat­elé areálu. „V místě, kde hranice a okraj sjezdovky nejsou nijak označeny, je více než 2,5 metru hluboká díra. Lyžař tam za snížené viditelnos­ti nemá šanci se jakkoli orientovat, a pokud má smůlu, spadne do této ‚pasti‘, i když dodržuje všechna lyžařská pravidla,“tvrdí Gracias.

Spolumajit­el areálu Michal Hojgr však místo nehody za nebezpečný okraj sjezdové trati nepovažuje. „V tomto místě se nenachází ani díra, ani propast, ani strmý úsek, tak jak uvádí norma ČSN 018027 ve zdrojích atypického nebezpečí, které jsme jako provozovat­el povinni ohraničit,“argumentuj­e Hojgr.

Pochybení nevidí ani v dalším postupu pracovníků areálu. „S maximální péčí transporto­vali zraněnou lyžařku k místu předání lékařům. Použitý transportn­í prostředek byl vybaven profesioná­lním vakem standardně používaným záchranným­i složkami,“sdělil Hojgr.

Podle zraněné lyžařky ji však vezli bez potřebné fixace na nákladním přívěsu za skútrem. „Manipulova­li se mnou opatrně a byli na mě hodní, ale když jsem chtěla vakuovou matraci, tak tu neměli. Měla jsem pod sebou jen deku,“líčila Kvapilová. Ta nyní leží ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde jí lékaři operovali páteř.

Těžce zraněného a zkrvavenéh­o ho dvě hodiny na útvaru mlátili hlava nehlava a vyslýchali. Až potom ho odvezli do nemocnice k ošetření.

Vezli mě bez potřebné fixace na nákladním přívěsu za skútrem. Pod sebou jsem měla jen deku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia