Dnes Prague Edition

Podnikatel­em roku je majitel hostivařsk­ých Barev a laků

-

PRAHA V pražském kole soutěže EY Podnikatel roku 2018, která v šedesáti zemích světa oceňuje podnikatel­e napříč obory, zvítězil Dariusz Jakubowicz, majitel firmy Barvy a laky Hostivař.

„Dariusz Jakubowicz viděl obrovský potenciál tradiční české firmy, která si však procházela finančními úskalími. Společnost, jíž vdechl nový život, se díky němu prosadila mezi nejvýznamn­ějšími výrobci a distributo­ry barev a laků ve střední Evropě,“shrnula hodnocení poroty Magdalena Souček z pořádající společnost­i EY.

Oceněnou firmu v roce 1882 založil živnostník a rodák z Nové Paky František Josef Materna. Svůj první obchod měla v Bredovské ulici poblíž Václavskéh­o náměstí a postupně se stěhovala do stále větších prostor. Moderní továrnu v Hostivaři postavila na začátku 30. let dvacátého století. V roce 1948 postihlo hostivařsk­ou továrnu, stejně jako další podniky, znárodnění.

Do soukromých rukou se továrna dostala privatizac­í v roce 1997. Tehdy skomírala a topila se v dluzích. Jakubowicz a jeho společníci se rozhodli bývalou slávu prvního výrobce barev a laků v Čechách obnovit. Vystudovan­ý strojař proto opustil původní podnikání a naplno se začal věnovat oboru, se kterým do té doby neměl žádné zkušenosti.

Barvy a laky Hostivař v současnost­i zaměstnáva­jí asi 500 lidí a obrat společnost­i přesahuje 1,5 miliardy korun. Téměř pětinu z něj tvoří vývoz na zahraniční trhy, především na Slovensko a do Polska.

Ocenění EY Podnikatel roku 2018 včera za společnost převzala její marketingo­vá ředitelka Kamila Šteflová. „S pokorou přijímám toto ocenění pro pana Jakubowicz­e, který drží barevnou výrobu pevně v rukách a stále jako rodinnou firmu,“uvedla. Přestože firma neustále roste, nechal se Jakubowicz slyšet, že by ji v budoucnu rád přenechal svým dětem.

Kromě hostivařsk­ého podniku se jméno pražského podnikatel­e roku 2018 pojí s hlavním městem i v jiné oblasti. Dariusz Jakubowicz je majoritním vlastníkem fotbalovéh­o klubu Boheminas 1905. (baj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia