Dnes Prague Edition

Jak Alois Rašín stvořil korunu

- Reportér MF DNES

Konspirace, které se naučil v Maffii, protirakou­ském odboji, se Aloisi Rašínovi hodila i po vzniku republiky. Před prvním ministrem financí nového státu stál zásadní úkol: dát nové republice vlastní měnu. Českoslove­nskou korunu. A nejlépe tak, aby přípravy nevzbudily nežádoucí rozruch.

Vše probíhalo v naprostém utajení, Rašín osobně řídil všechny práce, všechno pečlivě připravova­l a nejraději i sám zařizoval včetně objednávek kolků, které se měly lepit na staré bankovky. Vlastní rukou připravil i návrh nového zákona. Jednání Revolučníh­o národního shromážděn­í probíhalo za zavřenými dveřmi a peněžní reforma byla uzákoněna na tajné noční schůzi 25. února 1919 – zákonem č. 84/1919. Přijetí zákona odstartova­lo manévry. Státní hranice obsadilo vojsko. Byla zastavena veškerá doprava i poštovní styk s cizinou. Po celé republice byly rozvezeny vyhlášky, tiskopisy a kolky. Kolkovalo se týden – od 3. do 9. března.

Každá bankovka dostala svůj kolek v jednoproce­ntní hodnotě, kolkovaly se bankovky od desetikoru­ny výše. První bankovky byly vytištěny o měsíc později. (row)

Robert Oppelt

Nebyla kovová, ale papírová. První českoslove­nská koruna byla deset krát šest centimetrů velká a překvapivě v několika barevných provedeníc­h, od oranžové po modrou. Nebyla nijak krásná, tištěna byla narychlo na laciném papíru v knihtiskár­nách. Nápis jedna koruna byl vyveden v šesti jazycích nového Českoslove­nska, od češtiny po ukrajinšti­nu. A jediným zdobným prvkem byly čtyři státní znaky. ale první.

Po vzniku Českoslove­nska platily na jeho území stále rakousko-uherské bankovky. Přechod na novou, národní měnu byl jedním z prvních cílů nového ministra financí Aloise Rašína. Rašín sledoval jednoduchý tříbodový plán – vytvořit novou českoslove­nskou měnu, zvýšit její hodnotu, stabilizov­at ji na této nové úrovni a přetrhnout tak jedno z posledních pout s monarchií. Tehdejší Národní shromážděn­í proto přijalo na tajném nočním zasedání speciální zákon, připravený Raší nem, který mu po dobu reformy uděloval takřka diktátorsk­é pravomoce. Po jeho schválení nechal ministr v době na přelomu února a března 1919 uzavřít státní hranice armádou, přerušit poštovní styk s cizinou a okolkovat veškeré oběživo, které se na území Českoslove­nska nacházelo.

Všechny je okolkujete!

Byla

Reforma spočívala v tom, že z předložené hotovosti se okolkovala a do oběhu vrátila polovina, druhá polovina byla zadržena a za ni vydány vládní dluhopisy.

Pro okolkované bankovky byla potřeba 244 milionů kolků, nekolkoval­y

Legenda Alois Rašín

se ale všechny bankovky, olepit jedno- a dvoukoruno­vé bankovky bylo technicky neúnosné. Rovněž se nekolkoval­y desetitisí­cové bankovky, které byly dány do oběhu v prosinci 1918 a které u nás stát neuznal. Na každou bankovku byl nalepen jednoduchý kolek, v jednoproce­ntní hodnotě bankovky, třeba na stokorunu jednokorun­ový. Kolky byly vytištěny u dvou tiskařskýc­h firem v Praze. Rašín měl po dobu reformy k dispozici mimořádnou armádu úředníků, která kolkovací akci provedla, skládala se z 13 hlavních a 410 okresních státních komisariát­ů s přibližně 1500 sběrnami, celkem asi 15 tisíc pracovníků. Vše řídil osobně Rašín, navíc se mu povedlo reformu maximálně utajit, což mělo pro její zdárný průběh velký význam. Kolkování ale bylo jen dočasným řešením, Rašín zároveň nechal připravit první českoslove­nské státovky. První skutečná českoslove­nská měna byla vydána 15. dubna 1919. První emise národních platidel zahrnovala hodnoty od koruny po pětitisíci­korunu. Návrhy prvních korun provázel velký spěch. Proto se tiskly v různých tiskárnách v Česku, Rakousku i Americe. A byly zadány různým výtvarníků­m. Asi nejslavněj­ší byla stokoruna, kterou navrhl Alfons Mucha. Na platidla zakomponov­al i portrét své dcery a manželky. Kvalita státovek, tedy peněz vydávaných státem, nebyla vysoká, takřka okamžitě došlo k jejich padělání. Nekvalitní první čs. peníze proto velmi brzo nahradila druhá emise, která přišla v roce 1920 a byla završena o čtyři roky později. A její součástí byly první Hradčany. Zelená stokoruna opět se slovanským­i děvčaty od Muchy.

Zaplatil za reformu

Ještě v roce 1918 byl Rašín považován za jednoho z hrdinů národa. Kvůli jeho tvrdému prosazován­í silné koruny se stal nenáviděno­u osobou. Opravdová hysterie kolem něj vypukla na podzim 1922, kdy znovu usedl do křesla ministra financí. Pro Rašína byla silná koruna symbol stabilní ekonomiky, prosazoval ji už před nástupem na ministerst­vo. Jeho plán zohledňova­lo potřeby části české ekonomiky, ale silně oslabilo export. To vedlo k propouštěn­í, zkrachoval­y i některé banky. Za to vše mu byla připisován­a vina, a proto se stal v lednu 1923 cílem atentátu, kterému podlehl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia