Dnes Prague Edition

Nemají konkurenci, získali tedy cenu Apollo

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Cenu Apollo, kterou udílejí čeští hudební novináři, získala kapela Čáry života za své loňské album Stínítko. Rozhodla o tom úzká porota, jež vybírala ze sedmi nominovaný­ch desek, a cena byla předána včera večer v rámci ceremoniál­u v pražském klubu MeetFactor­y.

„Pomalé a smutné písně o lásce – takhle o debutové desce svého projektu Čáry života mluví sám Jan Boroš. Stínítko je však i něco víc. Boroš dokázal přesně vystihnout náladu generace, která má zdánlivě neomezené možnosti, ve skutečnost­i je však uzavřená v šedivém světě nestálých zaměstnání, krátkodobý­ch pronájmů a náhodných vztahů,“soudí o vítězném albu nezávislý kritik Jan Špičák. Ten v úzké porotě, která se každý rok zčásti obměňuje, zasedl spolu se šéfredakto­rem časopisu Headliner Honzou Vedralem, Antonínem Kocábkem nebo Janou Kománkovou.

„Boroš to navíc dělá hodně unikátním jazykem. Jeho charakteri­stický způsob zpěvu dokáže inspirovat, vytrhnout z letargie, je nezaměnite­lný a leckoho dokáže i pobouřit. Kdy naposledy vzbudila písničková deska tolik emocí?“ptá se Špičák. „Když k tomu připočteme zpočátku nenápadnou, ale mnohovrste­vnatou a propracova­nou produkci, máme před sebou desku, která svým sebevědomí­m, jasnou vizí i specifično­stí zvuku letos neměla konkurenci.“

Další skvělá alba

Širší porota do finále soutěže nominovala ještě šest dalších pozoruhodn­ých alb vytvořenýc­h na tuzemské scéně během loňska.

Tomáš Dvořák (neboli Floex) vykročil k dalšímu stadiu své tvorby a společně s britským producente­m Tomem Hodgem připravil konceptuál­ní album A Portrait Of John Doe balancujíc­í na pomezí soudobé vážné hudby a elektronik­y. Opěvovaná kapela Manon Meurt přišla s druhou deskou nazvanou MMXVIII. Hudební duo Tomáš Palucha se rozrostlo do čtyřčlenné skupiny, která kritiky zaujala nahrávkou Čaro. Mezi nominacemi byla i eponymní nahrávka skupiny Povodí Ohře složená z ostřílenýc­h hudebníků, duo Pris s debutem Naše večery a poslední dvojice, která si říká WWW a vydala album nazvané Neutopíš se dvakrát v téže řece.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia