Dnes Prague Edition

Dopravní mozek ještě spí

Praha letos dostaví objekt Operačního střediska Malovanka. Do roku 2022 jej dodavatel vybraný soutěží vybaví technologi­emi.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Uprostřed tunelového komplexu Blanka se stala vážná nehoda. Pracovníci dispečinku, kteří situaci vidí na záběrech z bezpečnost­ních kamer, okamžitě nechávají zavřít všechny vjezdy do tunelu a posílají na místo záchranáře. Tím pro ně ale práce nekončí. Kvůli uzavřené dopravní tepně hrozí na povrchu dopravní kolaps, proto musí s pomocí proměnných dopravních značek a informační­ch tabulí korigovat dopravu po celém městě.

I taková je práce v pražské ústředně řízení dopravy, která však dosud sídlí v provizorní­ch podmínkách v ulici Na bojišti v Praze 2. Potřeba nového operačního střediska vybaveného nejmoderně­jší technikou v posledních letech ještě stoupla v souvislost­i se zprovozněn­ím komplexu Blanka, který kvůli své délce 5,5 kilometru potřebuje zvláštní režim ochrany.

O vzniku střediska u křižovatky Malovanka po dlouhých úvahách definitivn­ě rozhodlo až minulé vedení hlavního města. Plán výstavby centrálníh­o operačního střediska však provází řada problémů. Samotné práce na něm sice začaly v září roku 2015, jenže stavba byla později pozastaven­a a dodnes stojí nedokončen­a.

V roce 2016 totiž tehdejší radní rozhodli o zásadních úpravách projektu jak po stránce budoucího využití objektu, tak zejména co do vybavení technologi­ckým zařízením. Příprava střediska se už ale od té doby viditelně neposunula.

To by se ale mělo konečně brzy změnit. Současná rada města totiž v minulých týdnech dala svolení k dostavbě objektu. „Důležité je, že ještě letos dokončíme stavební práce na samotné budově,“prohlašuje náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Největší zdržení však vzniklo kvůli otazníku, který visel nad výběrem nejvhodněj­ších technologi­í. V tomto případě má být jasno příští rok. „Připravuje­me dokumentac­i pro výběr zhotovitel­e a následně v roce 2020 vypíšeme soutěž. Naší snahou je vypracovat univerzáln­í dokumentac­i, která nebude preferovat dosavadníh­o dodavatele těchto systémů v Praze,“vysvětluje Scheinherr. Jinými slovy řečeno, v operačním středisku Malovanka by v budoucnu měly být jen takové technologi­e, které nebudou závislé pouze na jednom dodavateli.

Plný provoz za tři roky

I tak ale bude ještě trvat, než začne Operační středisko Malovanka naplno fungovat. A to zejména kvůli instalaci a napojení všech zařízení. „Objekt by měl být v plném provozu včetně technologi­ckého vybavení v roce 2022,“sděluje mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Celkem pro tento rok magistrát na projekt vyčlenil 171 milionů korun. Podle Hofmana jsou prostředky určeny na zaplacení už provedenýc­h prací, úpravy projektové dokumentac­e i na platby za pokračován­í stavby. Dohromady celá výstavba vyjde zhruba na půl miliardy korun, další stovky milionů má stát vnitřní vybavení technologi­emi. S výjimkou loni dokončené nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod se tak jedná o nejnákladn­ější projekt magistrátu posledních let.

V centrálním středisku na Malovance bude umístěna nejen dopravní řídicí ústředna, ale také dispečinky řízení provozu tunelů, řízení MHD nebo krizového řízení. Prostory tak budou využívat zástupci Policie České republiky a městské policie, technické správy komunikací, dopravního podniku a v případě neočekávan­ých událostí i členové krizového řízení hlavního města.

Zatím nedokončen­ý objekt stojí přímo nad severním portálem tubusu Strahovské­ho tunelu v Praze 6. „Jedná se o železobeto­nový monolitick­ý sloupový skelet dispozičně a konstrukčn­ě rozdělený na dvě části,“uvádí v popisu projektant ze společnost­i Satra. V části označené písmenem A budou umístěny jednotlivé dispečinky, prostor B budou převážně tvořit dvoupodlaž­ní parkovací garáže. Na jeho střeše bude zeleň s fontánou.

Původně měla mít ústředna šest podlaží, nakonec jich je o dvě méně. Přesto však tamní obyvatelé proti projektu dříve protestova­li, neboť žádali, aby v místě zůstala zeleň. Hned vedle totiž stojí frekventov­aná mimoúrovňo­vá křižovatka Malovanka, která je součástí Městského okruhu a propojuje Strahovský tunel s Blankou.

 ??  ??
 ??  ?? Pražský dopravní Houston Multifunkč­ní operační středisko Malovanka stojí nedokončen­é vedle hotelu Pyramida v Břevnově. Vybaveno by mělo být nejmoderně­jšími technologi­emi, s jejichž pomocí bude město řídit dopravu s nadsázkou podobně, jako americká NASA řídí vesmírné lety. Vizualizac­e: Satra (nahoře), foto: Petr Topič, MAFRA
Pražský dopravní Houston Multifunkč­ní operační středisko Malovanka stojí nedokončen­é vedle hotelu Pyramida v Břevnově. Vybaveno by mělo být nejmoderně­jšími technologi­emi, s jejichž pomocí bude město řídit dopravu s nadsázkou podobně, jako americká NASA řídí vesmírné lety. Vizualizac­e: Satra (nahoře), foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia