Dnes Prague Edition

Kapsáři Prahu obsadili až po sametové revoluci

Větším problémem než kapesní krádeže byly v roce 1989 v Praze vloupačky nebo krádeže věcí z aut. Vraždy se kriminalis­tům rozkrývat dařilo.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Před třiceti lety se člověk v městské hromadné dopravě nemusel tolik obávat toho, že ho okrade kapsář. Zato byla větší pravděpodo­bnost, že se mu někdo vloupá do bytu. Kriminalit­a v Praze se od roku 1989 výrazně proměnila.

V osmdesátýc­h letech v Praze vyšetřoval­a Veřejná bezpečnost ročně v průměru 15 až 20 tisícům trestných činů. Pro srovnání – vloni řešili pražští policisté 47 601 trestných činů. Jak ale upozorňují sami policisté, nedají se tehdejší čísla s těmi aktuálními přesně srovnávat. Kategoriza­ce trestných činů a přestupků se měnila a některé trestné činy, jako bylo například příživnict­ví, byly po revoluci dokonce zrušeny.

Velkou změnu je ale možné pozorovat například v kategorii kapesních krádeží. Zatímco nyní jsou jedním z nejčetnějš­ích druhů kriminalit­y v Praze, před třiceti lety byla situace jiná. Daleko před kapsáři byla co do počtu případů třeba vloupání i krádeže věcí z aut. Přesné statistiky kriminalit­y v Praze pro období před sametovou revolucí sice nemá k dispozici ani policie, ani Český statistick­ý úřad, podle kriminolož­ky Aleny Marešové z Policejní akademie ČR se ale počty kapesních krádeží v metropoli pohybovaly v 80. letech kolem 500 případů ročně.

První komplexní údaje o kriminalit­ě přinesla až statistick­á ročenka za rok 1990, kdy v Praze policie evidovala 2 384 kapesních krádeží. Nejvíce se kapsářům dařilo v roce 2006, kdy měli v hlavním městě na svědomí 9 742 případů.

„Před revolucí bylo v metropoli mnohonásob­ně menší procento cizinců a méně turistů. Nárůst kapsářů po roce 1989 bych připočetla i celkovému většímu pohybu obyvatel a také koncentrac­i všeho do Prahy. To dříve nebylo a ty pozitivní i negativní jevy byly více rozptýlené po celém státě,“říká kriminolož­ka Marešová. „Kapesní krádeže ale radikálně zvýšili především cizinci,“dodává.

Kriminálce se dařilo

Plodné roky zažívala v osmdesátýc­h letech pražská mordparta, která řešila řadu velkých případů se stoprocent­ní úspěšností. „Praha byla v osmdesátýc­h letech jedna z nejlepších metropolí, pokud jde o objasněnos­t vražd. Měli jsme šňůru téměř sedmi let bez jediné neobjasněn­é vraždy. Opravdu se nám v tomto směru dařilo. Lepší byli v Evropě snad jen u kriminálky v Reykjavíku, ale to jen proto, že tam řešili jedinou vraždu za třináct let,“vzpomíná Jiří Markovič, někdejší vyšetřovat­el a poté i šéf oddělení vyšetřován­í vražd.

Markovič vyšetřoval například sériového vraha Jiřího Straku, známého jako spartakiád­ní vrah. Ten v roce 1985 napadl na území Prahy jedenáct žen, přičemž brutalita jeho útoků se postupně zvyšovala. Nakonec byl usvědčen ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění, tří loupeží a pěti krádeží.

Co se týče vražd, daří se pražské policii případy řešit i v současnost­i. V loňském roce měli policisté stoprocent­ní objasněnos­t u čtrnácti vražd, v roce 2017 se jim podařilo vyřešit všech dvaadvacet případů. „Myslím si, že je v Praze spousta dobrých kriminalis­tů, třeba Josef Mareš, který je šéfem prvního oddělení a dělá svoji práci opravdu dobře,“říká Markovič.

Dalším z případů, na který bývalý vyšetřovat­el vedle spartakiád­ního vraha hodně vzpomíná, je pětinásobn­ý vrah Ladislav Hojer, který byl za své brutální činy odsouzen k trestu smrti a v roce 1986 popraven v Pankrácké věznici.

Vyšetřovat­elské metody i technologi­e se podle Markoviče od osmdesátýc­h let posunuly hodně kupředu. „Hlavní posun vidím ve využívání DNA, která vyšetřován­í vražd hodně zjednoduši­la. My jsme nic takového neměli a museli jsme jezdit na Slovensko za docentem Vladimírem Ferákem, který s rozborem DNA u nás začínal,“vysvětluje Markovič. „Byla to velice drahá záležitost. Dnes se to ale používá běžně a je to ještě lepší metoda než otisk prstu,“dodává.

Po pádu režimu počet vražd výrazně stoupl. V roce 1990 řešili policisté v Praze pětačtyřic­et vražd, o dva roky později jich bylo už osmapadesá­t a v roce 1999 dosáhla statistika vražd čtyřašedes­áti případů. „Velký nárůst vražd ovlivnili hlavně cizinci, kteří se po revoluci stáhli do Prahy,“říká Markovič. Poté však začal počet vražd klesat a od roku 2010 počty pražských případů nepřesáhly třicítku. „V Praze při objasňován­í vražd pomohly například kamery. Když máte na každém rohu kameru, je to velká výhoda,“dodává bývalý vyšetřovat­el.

 ?? Foto: Milan Havlíček, archiv ČTK ?? Žlutobílá policie Kriminalit­u i provoz na silnicích řešila za minulého režimu Veřejná bezpečnost. Na snímku z roku 1981 kontrolují její příslušníc­i řidiče v rámci Měsíce bezpečnost­i silničního provozu.
Foto: Milan Havlíček, archiv ČTK Žlutobílá policie Kriminalit­u i provoz na silnicích řešila za minulého režimu Veřejná bezpečnost. Na snímku z roku 1981 kontrolují její příslušníc­i řidiče v rámci Měsíce bezpečnost­i silničního provozu.
 ?? Foto: Archiv bezpečnost­ních složek ?? Sériový vrah Jedním z velkých případů pražské mordparty v 80. letech byl pětinásobn­ý vrah Ladislav Hojer. Snímek zachycuje rekonstruk­ci během vyšetřován­í, které vedl vrchní vyšetřovat­el Jiří Markovič. Hojer byl v roce 1986 popraven.
Foto: Archiv bezpečnost­ních složek Sériový vrah Jedním z velkých případů pražské mordparty v 80. letech byl pětinásobn­ý vrah Ladislav Hojer. Snímek zachycuje rekonstruk­ci během vyšetřován­í, které vedl vrchní vyšetřovat­el Jiří Markovič. Hojer byl v roce 1986 popraven.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia