Dnes Prague Edition

Do Česka míří letní počasí

-

PRAHA Držte si klobouky a pak se ohřejete. Od dnešního dopoledne do zítřejšího odpoledne budou celé území České republiky trápit silné nárazy větru. Výjimkou bude pouze Zlínský kraj. Vítr dosáhne rychlosti až devadesát kilometrů v hodině. Nejsilnějš­í poryvy větru meteorolog­ové očekávají zejména v západní polovině Čech dnes kolem poledne.

Přes Česko totiž přejde během dneška od západu k východu studená fronta. Právě ta bude souviset se silným větrem o rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině. Na západě Čech může mít rychlost pak až 90 kilometrů v hodině. V úterý odpoledne bude vítr slábnout. Vyplývá to z včerejšího varování Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Kvůli silnému větru by měli být opatrní také motoristé. Hrozí jím nebezpečí úrazu, střetnou-li se s uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Proto se čekají možné komplikace v dopravě.

Výstraha meteorolog­ů platí od pondělních deseti hodin dopoledne do úterních dvou hodin odpoledne pro kraje Karlovarsk­ý, Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Jihočeský, Středočesk­ý a pro Prahu.

Pro Královéhra­decký a Pardubický kraj spolu s Vysočinou, Olomouckým a Moravskosl­ezským krajem platí výstraha o něco později. Má platnost od pondělí od dvou odpoledne do úterních čtrnácti hodin. Pokud se někdo po víkendovém ochlazení obával návratu zimy, může si oddychnout. Tento týden má být podle předpovědi nadprůměrn­ě teplý.

Horké předjaří

Denní maxima se budou pohybovat mezi šesti a 13 stupni Celsia, ojediněle se mohou dostat i na 19 stupňů. V navazující­ch třech březnových týdnech má být kolem deseti stupňů. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou meteorolog­ové zveřejnili rovněž včera.

Konkrétně dnes by mělo být ve dne 15 až 19 stupňů, na západě jen kolem 14 stupňů. V tisíci metrech na horách bude kolem deseti stupňů. Mrznout by teď většinou už nemělo ani po západu slunce. Minimální noční teploty budou podle meteorolog­ů klesat v následujíc­ích dnech nejčastěji na šest až nula stupňů. „Ostatní týdny budou s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem jednoho stupně Celsia a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem deseti stupňů,“uvádí Český hydrometeo­rologický ústav ve svém aktuálním měsíčním výhledu.

Srážkově by měly být příští čtyři týdny průměrné. Týdenní úhrny srážek se budou pohybovat kolem deseti milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 4. a 31. březnem je 3,8 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v tomto období roku 1981, kdy průměr činil 7,5 stupně Celsia.

Navzdory oblevě se pořád lyžuje v nejdůležit­ějších českých areálech – například ve Špindlerov­ě mlýně a Peci pod Sněžkou. Návštěvnos­t je ale menší a některé sjezdovky už zavírají. (iDNES.cz, ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Oteplení Lyžařskou sezonu pomalu vystřídá běžecká.
Foto: MAFRA Oteplení Lyžařskou sezonu pomalu vystřídá běžecká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia