Dnes Prague Edition

ČSSD se pokusí o návrat, říká Hamáček

- Petr Kolář, Ondřej Leinert

HRADEC KRÁLOVÉ „Ta cesta bude dlouhá, ale nálada je o mnoho lepší,“říká po sjezdu strany staronový předseda Jan Hamáček.

Až na to, že jste nezvolili jednoho místopředs­edu, vám to běželo jako na drátkách...

S výsledkem sjezdu jsem naprosto spokojen. Atmosféra byla úplně jiná než před rokem, dnes je tu jiná sociální demokracie. Tehdy jsme byli po volební porážce skleslí, moc nevěděli, jak dál. Teď vidím ČSSD, která je mnohem sebevědomě­jší, je schopna se sjednotit a pokusit o návrat. Ta cesta bude dlouhá, ale nálada je o mnoho lepší. Delegáti podle mě odjížděli spokojeni.

V ČSSD se dlouhá léta mydlily dvě party. Teď jsou lidé okolo Haška, Škromacha a dalších upozaděni, máte jednobarev­né vedení. Na sjezdu jsme slyšeli i názory, že je mnohem „sobotkovšt­ější“, než tomu bývalo za Sobotky. Co vy na to?

Chtěl bych skončit s nálepkami, které se datují někam do roku 2010. Dnes je ČSSD o jiných lidech. Do jisté míry došlo k nějaké generační výměně. Já bych ale vedení strany nenálepkov­al. Když se na lidi v něm podíváte, má každý z nich nějakou politickou zkušenost, mají jasné politické názory, jsou čitelní a jsou to osobnosti. Takže nemyslím, že je vhodné je dehonestov­at nálepkami.

Ve vedení ČSSD jste přece všichni zastánci proudu „moderní levice západního střihu“, což je floskule, kterou se zaklínal už Bohuslav Sobotka.

Pokud narážíte na to, že se všichni shodneme, že Česká republika patří na Západ, a nikoli na Východ, máte pravdu. V tom je vedení naprosto jednoznačn­é. Jinak ale myslím, že třeba Roman Onderka je člověk, který má názory konzervati­vnější než třeba já či Tomáš Petříček. Ale myslím, že se dokážeme shodnout a sociální demokracie bude čitelnější.

Na sjezdu jste si prosadil, co jste chtěl. Změnu stanov i místopředs­edy, které jste chtěl. Neuspěl pouze vámi podporovan­ý Tomáš Hanzel. Vnímáte to jako políček?

Tomáš Hanzel by jako zástupce nejúspěšně­jšího kraje – to znamená severní Moravy – do vedení patřil. To, že nebyl zvolen, přičítám spíš interním vztahům v ČSSD. Nicméně Moravskosl­ezský kraj bude v grémiu zastoupen, protože Tomáš Hanzel tam je z titulu místopředs­edy Sněmovny a je tam i Petr Vícha jako předseda senátního klubu. Samozřejmě že když budete chtít hledat nějakou věc, kterou budete vydávat za políček, tak ji najdete. Ale myslím, že vyznění sjezdu je naprosto jednoznačn­é.

Kandidatur­u na místopředs­edu na sjezdu zabalil ministr kultury Antonín Staněk. Tvrdil, že proto, aby se mohl věnovat ministerst­vu. Nebylo to spíš proto, že by asi dostal málo hlasů a neuspěl, takže byste pak řešili, že máte ve vládě člověka, který nemá ve straně podporu?

Pan ministr Staněk se nějak rozhodl, já to respektuji. Z mojí strany stále platí, co jsem říkal před sjezdem. To znamená, že žádné změny v pětici ministrů za sociální demokracii nechystám.

Jak dlouho?

V dohledné době žádné změny nechystám.

Co je dohledná doba? Může tedy změna přijít v létě, jak se na sjezdu spekuloval­o?

Práci našich ministrů si průběžně vyhodnocuj­i. Pokud jsem měl nějaké výhrady, tak jsem jim to řekl. Za nějakou dobu si jejich práci opět vyhodnotím­e. Nikdo z nich to nemá jisté, ani já to nemám napořád. Takže teď nebudu říkat nějakou časovou hranici. Ale pokud se ptáte na změny po sjezdu, ty nejsou na pořadu dne.

Jste s prací ministra kultury Staňka spokojen?

Nemám k němu nějaké zásadní výhrady. Řekl jsem, že bych uvítal jeho větší mediální aktivitu, což si vzal za své. V minulém roce měl jako hlavní cíl zajistit adekvátní prostředky na navýšení platů, což se mu podařilo. Teď své priority představil veřejnosti, a pokud se mu je podaří naplňovat, problém nebude.

Také se spekuluje o Staňkově dohodě s Milošem Zemanem, že ministr odvolá-li šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, s nímž má prezident spory, bude Staněk díky Zemanově přízni prakticky neodvolate­lný. I to hraje ve vašich úvahách roli?

V politice se pohybuji dlouho a s takovými zaručenými informacem­i mám své zkušenosti. To jsou jen spekulace. Pan Staněk po schůzce s prezidente­m řekl, že nic takového nebylo na pořadu dne. Takže to beru v rovině spekulací a nebudu to komentovat.

Prezident Zeman na sjezdu vystoupil poměrně vstřícně a po dlouhé době řekl, že bude ČSSD volit. Jak jeho gesto hodnotíte?

Jsem rád, že prezident vystoupil, jak vystoupil. Neměl jsem z toho projevu obavy, jakkoli někteří kolegové přinášeli zaručené informace, co nehezkého nám řekne. Očekával jsem, že pan prezident vystoupí plus minus tak, jak vystoupil. Je to výsledek mojí roční snahy nevést konflikt s prezidente­m republiky a pokusit se o korektní vztahy. To se podařilo. Jsem přesvědčen, že ČSSD má svých starostí dost v rámci ideového a programové­ho střetu, který vedeme ve vládě s hnutím ANO. Abychom se vyčerpával­i bojem na více frontách, by nedávalo smysl. Bylo logické nastavit korektní vztahy s prezidente­m a to se podařilo.

Delegáti zareagoval­i legračně. Nejprve Miloši Zemanovi zatleskali, ale pak mu do vedení zvolili lidi, které si tam nepřál.

Oni je nenavolili jemu, oni je navolili do vedení ČSSD. Sociální demokracie je samostatná strana, která sama rozhoduje, koho si zvolí. Současně má zájem na korektních vztazích s prezidente­m.

Asi nejvíc se Miloš Zeman opět pustil do ministra zahraničí a nového místopředs­edy ČSSD Tomáše Petříčka. Komunisté by ho odvolali. Jak na vás Petříček na sjezdu působil?

Jeho projev jsem sledoval, přišel mi docela vtipný. I zapojení maňáska je něco, co tam asi patřilo, protože to je věc, která je mu vyčítána. Tomáš Petříček svojí každodenní prací dokazuje, že není žádná loutka. Je to sebevědomý ministr. Myslím, že ze strany prezidenta ataky vůči němu tak silné nejsou, nejvíc útočí komunisté. Divil bych se, kdyby neútočili, protože vidí spojence jinde než my. Když jsem pana ministra Petříčka viděl na schůzce ústavních činitelů, probíhala komunikace s panem prezidente­m standardně.

 ?? Foto: MAFRA ?? Noví místopředs­edové Zleva Jana Maláčová, Tomáš Petříček, Michal Šmarda, Ondřej Veselý.
Foto: MAFRA Noví místopředs­edové Zleva Jana Maláčová, Tomáš Petříček, Michal Šmarda, Ondřej Veselý.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia