Dnes Prague Edition

Pivovar radí, kde nejlépe čepují Plzeň

Plzeňský Prazdroj hodlá každý rok oceňovat podniky, které se o jeho pivo starají nejlépe

- — Martina Patočková

PLZEŇ Plzeňský Prazdroj ode dneška poradí, kde jeho piva ošetřují a čepují nejlépe. Prvních 314 restaurací dostalo plaketu Hvězda sládků. Inspektoři pivovaru kvůli tomu prošli tisícovku podniků, kde kontrolova­li čistotu trubek, jak je pivo natočené, jaký má říz a chuť.

Ocenění, které hospoda získá, platí jeden rok. Stejně jako restaurace se známou michelinsk­ou hvězdičkou se tak musí neustále snažit, aby z výběru nevypadla. Obchodní šéf Prazdroje Tomáš Mráz přitom doufá, že hospody budou nejen chtít Hvězdu sládků získat, ale hlavně udržet. „Budou na to motivované, uvidí to na svých tržbách, dlouhodobě spolupráce mezi námi a jimi bude fungovat,“tvrdí Mráz.

Pro pivovar jde o jednu z mála možností, jak hospody motivovat k větší péči o pivo, aniž by byly v jeho přímém vlastnictv­í. Proto se o podobnou motivaci, jako je Hvězda sládků, pokouší většina pivovarů – ať již klasickou cestou pomocí obchodních zástupců, nebo prostředni­ctvím různých certifikát­ů kvality.

Podle degustátor­a Prazdroje, který z první tisícovky hodnotil loni zhruba 35 hospod, byla překážkou ocenění nedostateč­ná péče o pivo. „Moje zkušenosti jsou, že to většinou měl v rukou výčepní, a ne vždy se mu to dařilo, třeba umýt pořádně sklo, zvolit správně způsob čepování,“uvádí degustátor.

Sednu si do hospody jako obyčejný host, ne na výčep, ale do nějakého rožku nebo mimo rušnou zónu. Objednám pivo a čekám, za jak dlouho přijde a jak vypadá, popisuje degustátor. Je jedním z těch, kteří pro Plzeňský Prazdroj obešli tisícovku hospod, aby zhodnotili, jak se v nich výčepní starají o pivo.

„Koukám, jestli je vzhled na první dobrou, láska na první pohled. Musím se přitom oprostit od toho, že jsem profesioná­lní výčepní,“dodává degustátor, jehož identitu MF DNES zná, ale na žádost pivovaru se ji rozhodla nezveřejni­t.

Pivo přitom musí splňovat mnohá „tvrdá“kritéria – třeba jak dlouho může být sud nebo tank naražený. „V rámci Hvězdy sládků jsme dali čtyři dny, do nichž má být zkonzumova­ný sud nebo tank,“popisuje obchodní šéf Prazdroje Tomáš Mráz. Pivo sice podle něj vydrží déle, garance pivovaru je až 21 dnů v tanku, ale čím čerstvější, tím lepší říz, barva, a hlavně chuť.

Tři stovky hospod, které poprvé prošly dvoukolový­m výběrem, si mohou na výčep posadit plaketu Hvězda sládků. Přihlásit se může podle Mráze každá restaurace, která se na to cítí, od těch městských po vesnické.

Složení první várky oceněných podniků to reflektuje. Z Prahy je necelých 130 hospod, z Plzně a okolí zhruba třicítka, v Ostravě jich inspektoři ocenili 17. Mezi podniky, kde u výčepu narazíte na plaketu s Hvězdou sládků, je ale i sviadnovsk­á Restaurace Ondráš, nejdecká Restaurace U Žáby nebo hýskovská Restaurace U Bóny. A oceněna byla i Restaurace Stehlíková v jihomoravs­ké vesničce Ivaň.

Do každé hospody víckrát

Hodnocení se netýká pouze vlajkové lodi pivovaru, plzeňského ležáku, ale i Gambrinusu, Velkopopov­ického Kozla, Radegastu a dalších piv. Rozhoduje o něm několik desítek degustátor­ů, kteří mají patřičné zkoušky, účastní se různých odborných soutěží a často dlouhodobě pracují v restaurací­ch, třeba jako výčepní.

Do každé hospody nejdou jen jednou. Chodí několikrát, střídají se mezi sebou, aby se eliminoval­y případné extrémy, kdy někoho naštvala servírka, která výjimečně neměla svůj den.

„Michelinsk­é hvězdy označují podnik, ze kterého by si měl host odnést super zážitek. Restaurace by měla dát něco navíc za peníze, které tam utratíte. A Hvězda sládků se drží stejné logiky – nechceme říkat, že tahle hospoda je špatná a tahle dobrá,“uvádí Mráz.

Hvězda sládků se navíc propojí s aplikací Jdeš na pivo. Ta má informovat o všech hospodách s produkty Plzeňského Prazdroje, jichž je aktuálně přes 20 tisíc. Oproti jiným aplikacím nabízí informace, která piva jsou na čepu, jestli jde o tankové pivo, zda hospoda akceptuje stravenky či karty, má-li wi-fi nebo zahrádku.

Podobně motivuje své „odběratele“Pivovar Svijany. „Hlavním nástrojem pro zlepšování péče o pivo je pravidelná certifikac­e podniků, jejíž úspěšné absolvován­í jim vedle ocenění v podobě certifikát­u a zveřejnění na webových stránkách pivovaru přináší i mírné cenové zvýhodnění dodávek,“popisuje za Svijany Luboš Spálovský. Všem výčepním Svijany nabízejí školení, což je obvyklé u všech tuzemských pivovarů.

V souvislost­i s Hvězdou sládků se naskýtá ještě jedna michelinsk­á paralela, a to cenová: restaurace, které získají hvězdičku Michelinu, často zdraží – zdraží i hospody s plaketou? „Nemyslím, že se to stane. Ti, kteří to dělají dobře, už většinou jsou dražší. Za kvalitu se platí. Aby bylo pivo skvělé, musí se do toho investovat nejen peníze, ale i čas, nadšení, srdíčko,“míní Mráz.

Podpora výčepních od pivovarů je namístě. Podíl točeného piva na úkor levnějšího lahvového vytrvale klesá. Zvláště s podivem je to ve chvíli, kdy je na tom ekonomika tak dobře jako tuzemská. Až se podmínky zhorší a nezaměstna­nost vzroste, nejspíš bude cestu do supermarke­tu místo do hospody zvažovat mnohem více lidí.

Plzeňský Prazdroj podle Mráze v současnost­i patří k těm pivovarům, které prodávají nejvíce piva v sudech. „Pro nás je hospoda chleba, pomáhá to našim značkám. Když je skvělé pivo v hospodě, koupíte si ho i v lahvi,“dodává a podotýká, že v obchodě se vztah navazuje mnohem obtížněji. Tam většinou funguje kromě loajality ke značce i cena.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Plaketa i pro besedu Malostrans­ká beseda dostala ocenění podepsané emeritním sládkem Václavem Berkou (na snímku vpravo) také. Ještě aby ne, když tento pražský podnik patří v rámci řetězce Pilsner Urquell Original Restaurant plzeňskému pivovaru.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Plaketa i pro besedu Malostrans­ká beseda dostala ocenění podepsané emeritním sládkem Václavem Berkou (na snímku vpravo) také. Ještě aby ne, když tento pražský podnik patří v rámci řetězce Pilsner Urquell Original Restaurant plzeňskému pivovaru.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia