Dnes Prague Edition

Povinná docházka, nebo zdraví dětí?

-

Je to skutečně velký paradox: Pokud chtějí rodiče své dítě zapsat do mateřské školy ve třech nebo čtyřech letech jeho věku, musí být podle zákona očkováno. Jenže při zápisu až v pěti letech už to nikdo nezkoumá. Poslední rok školky je totiž povinný a absence očkování nemůže být podle ministerst­va školství překážkou v plnění povinné docházky.

Školský zákon je tak nadřazen normě o ochraně veřejného zdraví. Takže u všech pětiletých dětí nastupujíc­ích do školky se doklad o očkování nevyžaduje. „Celé je to nesmyslné. Snad se nám podaří vrátit alespoň povinnost, že se očkování v pěti letech do přihlášky uvede. Hlavně z epidemiolo­gických důvodů, aby v případě epidemie bylo zřejmé, kolik neočkovaný­ch dětí bylo v kontaktu s onemocnění­m,“říká místopředs­edkyně České vakcinolog­ické společnost­i ČLS JEP Hana Cabrnochov­á.

Otázkou povinného očkování se zabývala i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Ve svém doporučení připomněla, že k nepovinném­u předškolní­mu vzdělávání neočkované dítě přece jen přijmout lze, má-li rodič doklad, že dítě je proti nákaze imunní nebo ho nelze očkovat kvůli zdravotním­u stavu.

Rodiče s očkováním otálejí

Dalším problémem je, že řada rodičů své potomky nechává očkovat pozdě. Týká se to hlavně kombinovan­é vakcíny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Data ukazují, že třeba u dvouletých dětí narozených v roce 2014, které v tomto věku už měly mít první dávku této vakcíny, byla proočkovan­ost jen 75 procent. O rok později, tedy u tříletých dětí už proočkovan­ost vzrostla na 83 procent, neboť rodiče nemůžou očkování už o moc déle odkládat, chtějí-li dítě zapsat do školky dříve než v pěti letech. Tento opatrný přístup praktikují z obav z vedlejších účinků vakcíny.

Odpůrci očkování také často poukazují na to, že následně není možnost vymoci odškodnění za případnou prokázanou újmu dítěte očkováním. Ministerst­vo zdravotnic­tví už zákon o odškodnění následků po povinném očkování připravilo, Legislativ­ní rada vlády ho projedná v těchto dnech. Normu připomínko­valo i sdružení Rozalio, které se zasazuje o svobodnou volbu rodičů při očkování. Resort mu v námitkách vyšel vstříc třeba v tom, že se bude odškodňova­t i případné úmrtí po očkování. „Se zákonem jsme velmi spokojeni. Teď rozporujem­e jen retroaktiv­itu,“řekla MF DNES předsedkyn­ě spolku Martina Suchánková. Odškodňová­ní případů újmy z minulosti, které žádala i ombudsmank­a, ministerst­vo zamítlo. Změnila se však účinnost normy. Odškodnit bude možné už po patnácti dnech od publikace zákona ve Sbírce zákonů. (eza, brzy)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia