Dnes Prague Edition

Trefa ve Střelnici

Hamáčkovi sjezd vyšel. Ve vedení má své lidi Sociální demokraté se na sjezdu přeli, zda zkrátit pracovní týden o šest minut denně, či o víc.

- Foto: Michal Šula, MF DNES Ondřej Leinert redaktor MF DNES

Zatímco před rokem ze stejného místa odjížděli straníci v nejistotě, teď je zaplavil optimismus. A kdyby dvoudenní sjezd zkrátili na jediný den, ani by se jich moc nezlobilo. Vše šlo hladce, předseda ČSSD Jan Hamáček zažil během pátku a soboty v královéhra­decké Střelnici jen jediný menší zádrhel. To když mu delegáti nezvolili pátého řadového místopředs­edu strany.

Hamáčkem prosazovan­ý místopředs­eda Sněmovny Tomáš Hanzel ani vyslankyně prozemanov­ské platformy Zachraňme ČSSD Lucie Orgoníková nezískali dostatek hlasů. Se zbytkem sjezdu ale mohl být Hamáček spokojen.

„Je to dobrý tým, každý je trochu jiný, budou se vhodně doplňovat,“pochvalova­l si také šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Byť loňské vedení bylo názorově rozkročeně­jší a setkávali se v něm politici od liberálníh­o Martina Netolickéh­o po drsnějšího Jaroslava Foldynu, současné vedení může víc držet při sobě.

Ale Hamáček se též bude muset mít na pozoru, protože si do nejužšího vedení nechal navolit skoro výhradně příznivce bývalého stranickéh­o šéfa Bohuslava Sobotky a lidi, kteří původně byli proti vstupu do vlády s Andrejem Babišem. To se může projevit při nějaké příští vládní krizi.

Politika pro všechny? To nejde

Nejvýrazně­ji sobotkovsk­ý názorový proud reprezentu­je nový místopředs­eda Michal Šmarda. Starosta Nového Města na Moravě je Sobotkovým dlouholetý­m kamarádem. Podle hlasů z ČSSD je jedním z mála, který někdejšímu premiérovi z politiky zbyl. A na sjezdu se také Šmarda ostře vymezil proti Babišovým slovům, že jeho hnutí ANO chce dělat politiku pro všechny.

„Nejsme strana pro všechny, jsme strana pro ty slabé. Jestli vám někdo bude tvrdit, že je tady pro všechny, tak je to podvodník, který nakonec všechny zradí. Jestli vám někdo bude tvrdit, že je tady pro všechny, tak tady nakonec není pro nikoho. Je tady jen sám pro sebe a pro svoje zájmy,“hřímal Šmarda.

Delegáti jeho projev několikrát odměnili potleskem. Hradecká Střelnice u jeho slov aplaudoval­a podobně, jako když Hamáček chvíli předtím prohlašova­l, že jsou jedinou levicovou stranou ve vládě.

Druhá nová tvář v nejužším vedení, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, na vládě zase bývá Babišovou nejostřejš­í opozicí.

Ani další noví místopředs­edové, ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček a poslanec Ondřej Veselý, původně nebyli pro spolupráci s hnutím ANO. Byť Veselý odmítá nálepku, že by byl sobotkovec.

„Často to o sobě slýchám, ale je to možná proto, že jsem se několikrát vymezil vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Jinak popravdě řečeno do doby, než začal dělat ty věci, o kterých všichni víme, jsem z dvojice Bohuslav Sobotka – Michal Hašek preferoval toho druhého,“prozrazuje o sobě Veselý.

Střet o úspory i pracovní dobu

Kromě nového vedení ČSSD také nastínila programové cíle pro nadcházejí­cí léta. A u některých věcí stranu čekají s hnutím ANO střety. Třeba reforma daňového systému by mimo jiné měla počítat se zavedením Babišem odmítané sektorové daně. Boj bude také o zkrácení pracovní doby, nejen s ANO, ale i uvnitř ČSSD. Hamáček před sjezdem řekl, že za rozumný začátek by považoval zkrácení ze současných 40 hodin týdně na 39,5 hodiny, což by v praxi znamenalo šest minut denně. Podle mnohých spolustra- n í k ů však taková změna ani nemá smysl.

Maláčová třeba mluví o 37,5 hodinách, což by znamenalo zkrácení o půl hodiny denně. I proto strana do programové­ho manifestu, který si na sjezdu schválila, radši žádné číslo neuváděla. Pouze zmínila, že tento požadavek je teď namístě stejně, jako když byl před padesáti lety v Českoslove­nsku zaveden pětidenní pracovní týden.

A jak prozradil MF DNES Hamáček, rozhodně také ČSSD nepřistoup­í na navrhované desetiproc­entní škrty v rozpočtu ministerst­ev, se kterými přišla ministryně financí Alena Schillerov­á. „Desetiproc­entní úspory jsou naprostý nesmysl, to nebude fungovat. Jsme připraveni nějakých tři až pět procent ušetřit, ale nebude to zítra a nepůjde to škrtem pera,“řekl Hamáček.

 ??  ?? Staronový šéf Předseda ČSSD Jan Hamáček odmítl desetiproc­entní škrty na ministerst­vech.
Staronový šéf Předseda ČSSD Jan Hamáček odmítl desetiproc­entní škrty na ministerst­vech.
 ??  ?? Dvojka ČSSD Prvním místopředs­edou je poslanec Roman Onderka.
Dvojka ČSSD Prvním místopředs­edou je poslanec Roman Onderka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia