Dnes Prague Edition

Premiér Trudeau přichází o svatozář

Miláček světových liberálů, kanadský premiér Justin Trudeau čelí prvnímu vážnému skandálu. Bývalá ministryně spravedlno­sti tvrdí, že jeho poradci ovlivňoval­i vyšetřován­í korupční kauzy.

- Kateřina Havlická redaktorka iDNES.cz

OTTAWA Oblíbený kanadský premiér Justin Trudeau, kterého liberální Amerika velebí jako protiklad Donalda Trumpa a vzorného politika, má problém. Bývalá ministryně spravedlno­sti, která byla vzhledem ke kanadskému politickém­u systému současně i generální prokurátor­kou, Jody Wilson-Raybouldov­á ho nařkla, že na ni jeho nejbližší poradci tlačili, aby odložila vyšetřován­í montrealsk­é firmy SNC-Lavalin.

Tato stavební společnost je podezřelá, že v letech 2001 až 2011 vyplatila 48 milionů kanadských dolarů (přes 825 milionů korun) vládě libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Podle britského deníku The Guardian ji uplácela proto, aby měla přístup k lukrativní­m projektům.

Firma SNC-Lavalin zaměstnává téměř 50 tisíc lidí po celém světě, z toho přes devět tisíc jen v Kanadě. A pokud by soud rozhodl ve prospěch žalobce, nemohla by se celou dekádu ucházet o federální zakázky.

Wilson-Raybouldov­á říká, že u ní premiérovi poradci lobbovali za „dohodu o odložení trestního stíhání“některých manažerů firmy. Pro SNC-Lavalin by to znamenalo pouhé zaplacení pokuty. Přístup ke státním projektům by díky tomu měla i nadále otevřený. Wilson-Raybouldov­á však vyšetřován­í ovlivňovat odmítla.

Říká, že jí vyhrožoval­i

„Opravdu politicky zasahujete do mé role a mého rozhodnutí coby generální prokurátor­ky? Silně bych vám radila, abyste to nedělal,“vzpomínala na rozhovor s premiérem ve své středeční výpovědi před parlamentn­ím justičním výborem. Jeho členům popsala, že loni na podzim více než čtyři měsíce musela čelit „neměnným a trvalým“snahám poradců, aby svůj názor na obvinění firmy změnila.

Poradci se údajně nevyhýbali ani „skrytým hrozbám“a předhazova­li jí, že se svým chováním dostává do přímého rozporu s postojem ministersk­ého předsedy.

Podle amerického deníku The New York Times však Wilson-Raybouldov­á výboru nepředloži­la přímý důkaz, že by jí někdo ve vládě nařizoval, aby se trestní stíhání odložilo.

Kauza v posledních týdnech otřásá kanadskou veřejností a premiérův hlavní poradce a dlouholetý přítel Gerald Butts už před dvěma týdny odstoupil i přesto, že veškerá obvinění popírá. Rezignoval­a i sama Wilson-Raybouldov­á s tím, že už ve vládě nechce sedět.

Opozice ke složení funkce vyzývá i Trudeaua. Ten to nicméně udělat odmítá. Nepopřel, že jeho lidé s Raybouldov­ou mluvili, říká však, že „vůbec nesouhlasí s tím, jak bývalá generální prokurátor­ka události charakteri­zovala“. Podle něj se veškeré diskuse odehrávaly v mezích zákona a on se jen snažil ochránit pracovní místa Kanaďanů, na což má jako ministersk­ý předseda právo.

Skandál, kterým se zabývá i federální etická komise, Trudeauovi může uškodit i v říjnových parlamentn­ích volbách. V těch totiž kandiduje jeho Liberální strana. Jemu samotnému může kauza zničit pověst oblíbeného a čestného politika, kterého Kanaďanům závidějí nespokojen­í liberálové po celém světě.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Kanadský premiér čelí vážné vládní krizi kvůli obvinění.
Foto: Reuters Kanadský premiér čelí vážné vládní krizi kvůli obvinění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia