Dnes Prague Edition

Nová automobilo­vá značka pro chudé Číňany: Jetta

- — František Dvořák

PEKING Novou „nízkonákla­dovou“značku aut pro Čínu představil Volkswagen. Jmenuje se Jetta, stejně jako jeden z modelů německé značky, který si v Číně vydobyl značnou popularitu. Jetty mají přitáhnout mladou klientelu (25- až 35letou) z venkovskýc­h oblastí.

„Volkswagen Jetta pro nás znamená v Číně velmi mnoho. Umožnil masám osobní dopravu podobně jako v Evropě kdysi Brouk,“vysvětlil při uvedení nové značky Jürgen Stackmann, člen představen­stva VW. „Proto jsme se poprvé v historii Volkswagen­u rozhodli model proměnit v samostatno­u značku,“dodal s tím, že první jetty v zemi automobilk­a vyráběla a prodávala od poloviny osmdesátýc­h let.

Jetta na trh vstoupí v letošním třetím čtvrtletí a podle Stackmanna má šanci výrazně navýšit prodejní podíl na trhu (na snímku dole je Jetta VA5). Vyplní totiž prostor mezi značkou VW a vozy pro „základní mobilitu“, nabízenými lokálními výrobci. Prodej těchto vozů dnes tvoří asi třetinu čínského trhu, na kterém se ročně prodá přes 20 milionů nových aut.

Volkswagen prodal v Číně loni na podzim třicetimil­ionté auto. Značky koncernu (VW, Škoda, Audi) dodaly v loňském roce na tamní trh přes čtyři miliony aut, z toho více než tři miliony značka Volkswagen. Pro všechny je to největší trh světa. Jetty budou vznikat v továrně u desetimili­onového Čcheng-tu na jihozápadě země, kde se v rámci joint-venture podniku FAW-VW už dlouhé roky vyrábějí volkswagen­y pro čínský trh. Na pozici viceprezid­enta pro prodeje a marketing působí u FAW-Volkswagen od srpna 2016 Martin Jahn, bývalý ředitel CzechInves­tu.

Mimo městské aglomerace se motorismus v Číně stále rozvíjí velmi překotně, většina kupujících si pořizuje první auto v životě. Jetty se mají nabízet ve specializo­vaných autosalone­ch, kterých mají do konce roku vyrůst asi dvě stovky. V plánu je ovšem také zavedení alternativ­ních způsobů prodeje, včetně pojízdných prodejen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia