Dnes Prague Edition

Zoot objevuje dobu kamennou

- Redaktorka MF DNES

Martina Patočková

Internetov­ý prodejce módy, česká společnost Zoot, má dluhy za půl miliardy a toho času je v tříměsíční­m moratoriu, které ho chrání před věřiteli. Krizoví manažeři firmy přesto doufají, že se z ní podaří vybudovat výdělečný byznys. Mimo jiné i budováním kamenných prodejen.

Základem je osekat náklady. Jedním ze způsobů, jak dostat Zoot do černých čísel, je zavírání takzvaných výdejen radosti, kterých měla firma donedávna v Česku 28. „Dvanáct výdejen jsme již zavřeli. Bude to mít zanedbatel­ný, téměř nulový dopad na tržby. Je to v místech, kde je další poblíž,“řekl MF DNES Lukáš Uhl, generální ředitel Zoot a jeden z krizových manažerů, který nastoupil do firmy letos v lednu.

Neefektivn­í provoz výdejen podle něj táhl Zoot do ztrát. Výdejny sice zvyšovaly oblibu e-shopu a vytvořily mu dobré jméno – zákazníci si do výdejen mohli objednat více kousků, vyzkoušet je a zaplatit jen ty, které chtěli, jenže vstřícný přístup nebyl zadarmo. Takzvané vratky zboží se postupem času vyšplhaly až k 80 procentům a náklady na ně prohlubova­ly ztráty společnost­i.

Ty za dobu existence firmy od roku 2009 dosáhly loni v půlce roku 473 milionů korun. Tržby v minulém roce vystoupaly na miliardu.

Zoot měl problémy již dříve, podruhé se do nich dostal v průběhu loňského roku, kdy nebyl schopen platit některým dodavatelů­m zboží či služeb. Koncem roku mu odmítla Raiffeisen­bank prodloužit splatnost investiční­ho úvěru, svou pohledávku

Vlastní produkty chce doplnit hlavně u základního zboží, jako jsou trička, roláky, svetry či jednobarev­né šaty. Ty totiž tolik nepodléhaj­í módním trendům.

Otázkou je, co bude dál, až skončí koncem dubna moratorium. „Zoot se momentálně snaží dohodnout se svými věřiteli, jakou formou se budou řešit jeho dluhy,“popisuje insolvenčn­í správce Lukáš Zrůst. Pokud by se chtěl Zoot vyhnout insolvenci, musel by podle něj buď všechny závazky splatit, nebo se s věřiteli dohodnout na restruktur­alizaci. Situaci ale komplikuje skutečnost, že věřitelů je několik stovek. Nejvíce pohledávek v hodnotě 135 milionů korun drží společnost Natland. Ta také bude mít největší slovo v diskusi o osudu e-shopu.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Méně radosti E-shop Zoot ruší některé své „výdejny radosti“. Místo nich zkusí budovat klasické kamenné prodejny.
Foto: Dan Materna, MAFRA Méně radosti E-shop Zoot ruší některé své „výdejny radosti“. Místo nich zkusí budovat klasické kamenné prodejny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia