Dnes Prague Edition

Odlomený štuk a velká ostuda

- — Jan Ferenc, ekonom

Smetanova síň Obecního domu v Praze je mimo provoz. Na vitráži v interiéru se minulý čtvrtek těsně před zkouškou domovského Symfonické­ho orchestru hlavního města Prahy FOK odlomil kousek štuku a spadl do hlediště. Dva dny nato statik potvrdil, že žádná větší katastrofa nehrozí. Oprava si vyžádá asi tři týdny.

Koncerty FOK jsou zrušeny až do 7. března, varhanní recitál francouzsk­ého mistra Oliviera Latryho přesunut do Rudolfina a dětský koncert do protější Hybernie. Netřeba dělat z komára velblouda, Obecní dům se nehroutí, nikdo nebyl zraněn, zkrátka nic moc se nestalo. Až na tu ostudu.

Obecní dům je reprezenta­tivní kulturní zařízení hlavního města, sídlo městského symfonické­ho orchestru. Jedna ze dvou koncertníc­h síní, která v Praze funguje na nejvyšší úrovni. A jde také o sídelní síň největšího hudebního festivalu, městského festivalu Pražského jara. Již déle než 20 let se jedná o tom, že by Praha měla postavit moderní a reprezenta­tivní koncertní síň. Ale ještě žádný magistrát to nedojednal.

Je velké štěstí, že Mou vlast, hudební dílo, kterým se Pražské jaro vždy otvírá, Bedřich Smetana nevěnoval Praze jako Mucha Slovanskou epopej. Kdo ví, kam bychom dnes jezdili Smetanu poslouchat. Výmluvy na stavbu nového sálu jsou stále stejné: není kde, není zač, není pro koho a kdo ví, jak by to zase dopadlo. Tak teď to dopadlo.

Pozitivní na události je, že dopadla do politicky příznivého období. Vládní ANO nedávno představil­o národní investiční plán s rozpočtem 3 500 miliard korun a jeho předseda s pražským primátorem vyjednává vybudování vládní čtvrti v Letňanech. Nová koncertní síň by se mohla přistavět tam. Tak, piráte, mudruj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia