Dnes Prague Edition

Špinavá krev. Stát ji kryje, jiný stát ji odhaluje

-

Rakouský běžec na lyžích Max Hauke seděl v úterý večer v Seefeldu v hotelu a v ruce měl kanyly od krevní transfuze, když sem vtrhlo speciální komando Cobra rakouské policie.

V tutéž chvíli probíhala razie na šestnácti dalších místech. Obviňovalo se a zatýkalo. Rakušané, Kazach, Estonci – a souběžně v Erfurtu i německý kápo nadnárodní soukromé dopingové centrály.

Ano, doping nadále zmítá světem sportu. Prolíná se napříč odvětvími i zeměmi. Není to rozhodně tak, že dopují pouze Rusové. Hlupáků, kteří propadnou sportovní temnotě, zachutná jim a nedokážou se od dopingu oprostit, je stále dlouhý zástup.

Přesto mezi monstrózní ruskou kauzou státem řízeného či tolerované­ho dopingu a současným rakouským skandálem snadno nalezneme diametráln­í rozdíly.

Jen si zkuste představit, jak při vrcholné sportovní akci v Rusku provedou ruská policie, prokuratur­a a antidoping­ová agentura společný zátah, který poškodí renomé této akce a zároveň prokáže podvody domácím sportovcům.

Ta představa je bláznivá až nereálná. Ovšem přesně toto rakouští a němečtí vyšetřovat­elé udělali. Tvrdě zaútočili také proti rakouským sportovcům při lyžařském mistrovstv­í světa v Rakousku.

Zato v Rusku? Tam se naopak politici i funkcionář­i podíleli na státním dopingovém schématu za vydatné pomoci pracovníků tajné služby FSB, nasazených mezi pracovníky Ruské antidoping­ové agentury. Doping se zde odehrával v duchu někdejší sovětské ideologie prokázat národní převahu výhrami za každou cenu a na jakémkoliv poli. V Soči 2014 se Rusové chtěli chlubit nejen nejdražším­i hrami historie, současně bohatě dotovali i chemickou a zastírací „přípravu“.

Když byl jejich systém odhalen, jakákoliv sebereflex­e chyběla. Kontroverz­ní ministr sportu Vitalij Mutko přišel nejprve s tvrzením o konspiraci Západu a později, když už mnohé ruské dopingové případy byly neoddiskut­ovatelné, v rozhovoru pro Sunday Times svalil vinu na „sportovce, kteří se pokusili obelhat i nás“. Že by na podvodech participov­al stát, označil za sprostou pomluvu. A Rusy, kteří o dopingovém podhoubí svědčili, nazval vlastizrád­ci.

Přitom pád tohoto státního dopingovéh­o systému rozhodně nebyl pouze dílem udání Grigorije Rodčenkova, jak se ruské špičky snaží deklamovat, přičemž odkazují na nedůvěryho­dnost muže, jenž dříve sám k dopingu napomáhal. Francouzsk­á a rakouská policie disponují důkazy o ruské korupci u tehdejších vládců světové atletiky či biatlonu ve snaze zmanipulov­at výsledky testů. Tisíce stran zpráv McLarenovy, Oswaldovy a dalších komisí popisují i postup ruských úřadů, znesnadňuj­ících mezinárodn­ím komisařům testování sportovců.

V Rakousku a Německu zvolily úřady přístup opačný. Zákony těchto zemí, podle nichž je distribuce dopingu kriminální­m činem, umožňují při podezření odposlechy i domovní prohlídky. Veškeré tyto pravomoce prokuratur­y v Innsbrucku a Mnichově využily. Úterní razie byla dlouho dopředu precizně načasována, přestože pro organizáto­ry šampionátu šlo pochopitel­ně o mimořádně špatný timing.

V tom tkví záblesk naděje, vycházejíc­í z nejnovější dopingové aféry.

Pouze takový rázný postup včetně následných trestů odnětí svobody může vystrašit další podvodníky. Sami antidoping­oví komisaři nedisponuj­í dostatečný­mi prostředky k odkrývání krevního dopingu, vždyť i hříšník Hauke byl od prosince šestkrát negativně testován. Ale detailní práce kriminalis­tů včetně nekompromi­sních razií některé pachatele odhalit dokáže.

V Rakousku, nikoliv (zatím) v Rusku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia