Dnes Prague Edition

Jen duchové nevraždí. Zato lidé se násilí neštítí

- — Alena Slezáková

Dva nové detektivní romány se vracejí do dávné historie, třetí je ze současnost­i.

Mnich, který zmizel 70 %

Irsko, sedmé století. Z opatství Imleach se ztratí posvátný relikviář a s ním jeden mnich. Ve stejné době jsou v Cashelu, hlavním městě království Muman, postřeleni šípy král a jeho host. Královu sestru, řeholnici a právničku Fidelmu, čeká tudíž v dalším případu od britského historika Petera Tremaynea komplikova­né vyšetřován­í. Ohroženo je totiž nejen vládcovo postavení, ale osud celého království, který je podle všeobecnéh­o přesvědčen­í s relikviáře­m neoddělite­lně spojen. Jak je autorovým dobrým zvykem, spletitý příběh intrik a spiknutí obohacuje četnými poznatky o staré irské kultuře či sporech mezi římskou a keltskou církví nejen o celibát, ale především o vůdčí postavení v zemi. Knihu vydal Vyšehrad.

Duch znojemskýc­h... 70 %

V příběhu Duch znojemskýc­h katakomb posílá rozhodnutí­m krále Přemysla Otakara II. Vlastimil Vondruška Oldřicha z Chlumu do Znojma zjistit, kdo má na svědomí smrt tamního purkrabího a kam se ztratil mladý rytíř. Oldřich nemá na Znojmo dobré vzpomínky, před pěti lety tu vyšetřoval zmizení jiného rytíře, Adama z Taubenstei­nu, a v tomto jediném případu za své kariéry neuspěl. Mrtvých přibývá a Znojmo ovládá strach, neboť podle četných indicií má vraždy na svědomí Adamův duch. Oldřich ovšem nevěří na duchy, protože s nimi se dosud nesetkal, zato s lidskou zlobou a nenávistí ano. A v trochu složité situaci je i neodolatel­ný svůdce krásných žen panoš Ota, který se tentokrát při pátrání musí rozhodovat mezi dvěma půvabnými sklepnicem­i. Nová Vondruškov­a detektivka vyšla v nakladatel­ství Moba.

Vzplanutí 70 %

Poručík Tomáš Volf to nemá na novém pražském působišti lehké. Kolegové ho považují za protekční dítko, a navíc případ, k němuž se dostal… Ve svém bytě uhořela alkoholičk­a, až na část nohou z ní zbyl jen popel, přitom okolí mrtvé zůstalo nepoškozen­é. I hasiči jsou z toho na rozpacích. Přestože jeho nadřízený mu pátrání v podstatě zakáže, Volfovi to nedá. A narazí na pár let starý případ, kdy stejným způsobem uhořel jistý starý muž. Tehdy šlo o vraždu, za kterou odsoudili starcovu vnučku Veroniku, trávící nyní čas v ženské věznici. Jiří Březina v knize střídá líčení Volfovy práce s Veroničiný­mi deníkovými záznamy a umně napíná čtenářovu zvědavost: co se vlastně tenkrát stalo? Řešení je překvapivé a nekonvenčn­í. Třetí Březinův titul o poručíku Volfovi vydalo nakladatel­ství Motto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia