Dnes Prague Edition

V práci: každý pátý je cizinec

Počet pracujícíc­h cizinců v metropoli stále roste a blíží se k číslu 200 tisíc. Někteří zaměstnava­telé na cizince spoléhají. Při velmi nízké nezaměstna­nosti by jinak těžko sehnali pracovní sílu.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Pražský trh práce se svou pouze dvouprocen­tní nezaměstna­ností přispívá velkou měrou k růstu lokální ekonomiky. Díky tomu patří Praha v přepočtu hrubého domácího produktu na obyvatele mezi nejbohatší a nejvyspěle­jší regiony v Evropě.

Na druhou stranu však přináší extrémně nízká nezaměstna­nost potíže některým zaměstnava­telům, kterým se v hlavním městě těžko hledají noví pracovníci. Problém sehnat zaměstnanc­e mají třeba stavební firmy nebo přepravní společnost­i. Nenahradit­elným zdrojem pracovních sil pro Prahu jsou proto cizinci. Bez nich by volná pracovní místa neměl kdo zaplnit.

Vyplývá to z analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR), která se zabývala problemati­kou cizinců pracujícíc­h na území metropole. Podle dat IPR je v Praze 195 068 cizinců a z toho jich 185 839 v Praze pracuje. V zaměstnane­ckém poměru je 153 tisíc cizinců, více než 32 tisíc osob ze zahraničí v hlavním městě podniká.

„Počet pracujícíc­h cizinců v Praze se rychle zvyšuje a blíží se hranici dvou set tisíc. Znamená to, že každá čtvrtá až pátá osoba působící na pražském trhu práce má cizí státní příslušnos­t,“uvádí Jiří Jaroš z IPR. Praha tak v zaměstnává­ní cizinců

výrazně vede nad ostatními regiony. Celorepubl­ikový podíl cizinců mezi pracujícím­i činí jen deset procent. „Cizinci se stali pro Prahu ve střednědob­ém horizontu nezastupit­elným zdrojem pracovních sil, který je flexibilně­jší než tuzemská pracovní síla a přijímá některé méně atraktivní podmínky pracovního uplatnění,“píše se v analýze IPR.

Na stavbě i v technologi­ích

Cizinci tak zaplňují některé pozice, o které jinak v hlavním městě není z pohledu uchazečů zájem. Například ve stavebnict­ví tvoří téměř čtyřicet

procent zaměstnaný­ch právě cizí státní příslušníc­i. Na cizincích je do jisté míry závislé také odvětví ubytovací a stravovací nebo velkoobcho­d a maloobchod.

Potvrzují to i pražští zaměstnava­telé. „V reakci na nabídky práce se stále častěji setkáváme s tím, že na ně reagují lidé jiné národnosti, převážně z bližších zemí bývalého Sovětského svazu,“shrnuje zkušenosti zaměstnava­telů Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. Dodává však, že cizinci v Praze nepracují jen na místech, která tuzemci odmítají, ale stále častěji je firmy zaměstnáva­jí i na atraktivní­ch pozicích. „Praha je v tomto ohledu trochu jiná než ostatní části republiky. Je poměrně atraktivní, takže zde žijí a pracují cizinci ze všech koutů světa a ve všech možných oborech. Řada cizinců v hlavním městě působí například v IT a technologi­ckých firmách,“dodává Novák.

Vedou Slováci a Ukrajinci

Trend v nárůstu pracujícíc­h cizinců sleduje i Český statistick­ý úřad (ČSÚ). I podle jeho aktuálních statistik se české firmy a podniky opírají o cizince stále častěji. Naprostá většina cizineckýc­h skupin zaměstnanc­ů se podle ČSÚ koncentruj­e do Prahy, v metropoli však pobírají nižší mzdy než v jiných krajích.

Co se týče jednotlivý­ch zemí, odkud do Prahy lidé za prací přijíždějí, má nejpočetně­jší zastoupení Slovensko. Slováků v hlavním městě pracuje téměř sedmdesát tisíc. „Rychlý růst v posledních letech znamenal další zvýšení počtu Ukrajinců, kteří se blíží padesáti tisícům, a ruských státních příslušník­ů, jichž je deset tisíc,“uvádí Jaroš.

Národnostn­í rozdělení v podstatě kopíruje celorepubl­ikové složení pracujícíc­h cizinců. Za Rusy se řadí Rumuni, Bulhaři, Vietnamci a Poláci. „Lze říci, že každá z velkých cizineckýc­h skupin zaměstnanc­ů v Česku je něčím specifická. Například typický bulharský zaměstnane­c je muž okolo pětačtyřic­eti let, který pracuje prostředni­ctvím agentury práce jako obsluha stroje v průmyslové­m podniku,“upřesňuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Naopak Rumuni jsou podle údajů ČSÚ hlavně muži třicátníci, podobně jako Slováci. Ukrajinští zaměstnanc­i jsou nejvíce specifičtí vysokým zastoupení­m žen, zatímco u ostatních skupin mnohem více převažují muži. Ukrajinci pracují vedle průmyslu také v obchodě, ve zdravotní a sociální péči, ubytování, stravování a pohostinst­ví a v zemědělstv­í.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia