Dnes Prague Edition

Odmítat antibiotik­a by pacienti měli ještě více

Reálně hrozí, že za několik desítek let budou vyskytujíc­í se bakterie proti antibiotik­ům imunní, upozorňuje v rozhovoru infektolog Marek Štefan.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES Odhaduje se, že přes 70 procent antibiotik berou hospodářsk­á

STŘEŠOVICE I když pacient potřebuje denně infuze s antibiotik­y, může zůstat v domácím léčení a do nemocnice jen denně na chvilku docházet. Takový způsob léčby některých nemocí je možný v Ústřední vojenské nemocnici, kde primář Marek Štefan před třemi lety s podporou vedení založil Stacionář pro parenterál­ní antibiotic­kou léčbu.

V rozhovoru připomíná, jak zbytečné přikrmován­í hospodářsk­ých zvířat antibiotik­y v některých zemích světa přispívá k rezistenci bakterií. „Od začátku toho, co máme antibiotik­a k dispozici, se odehrává nic nekončící závod mezi vývojem nového antibiotik­a, které se dostane do klinické praxe, a rozvojem odolnosti bakterií,“říká a shrnuje, proč je stále nadužívání antibiotik problém, přestože se o vzniku odolnosti bakterií ví už od objevu prvních generací těchto léčiv.

Teď už končí období respirační­ch onemocnění, dá se obyčejná angína vyléčit bez antibiotik?

Celá historie lidstva až do dvacátých let minulého století existovala bez antibiotik a to, že tu pořád jsme, dokazuje, že z většiny bakteriáln­ích infekcí se člověk dostane i bez antibiotik. Trvá to ale déle a třeba angína může mít celoživotn­í následky, a to například poškození srdeční chlopně nebo ledvin. Existují ale infekce, které byly v době bez antibiotik smrtelné. Patří mezi ně bakteriáln­í meningitid­a, zánět mozkových blan, různé otravy krve nebo třeba záškrt.

Medicína šla kupředu, umíralo by se i dnes na ty nemoci, na které se umíralo před vynálezem antibiotik?

Ano, i když by pacienti díky podpůrné zdravotní péči měli větší šanci přežít.

Hrozí, že začnou být proti antibiotik­ům bakterie imunní?

Rezistence bakterií na antibiotik­a se zvyšuje. Od začátku toho, co máme antibiotik­a k dispozici, se odehrává nic nekončící závod mezi vývojem nového antibiotik­a, které se dostane do klinické praxe, a rozvojem odolnosti bakterií. Existují katastrofi­cké scénáře, že se za několik desítek let můžeme dostat do situace, kdy infekce způsobené některými kmeny bakterií budou velmi špatně léčitelné.

Jaké kmeny to jsou?

Infekce mohou být způsobené různými typy bakterií. Nejlépe zapamatova­telný je akronym z angličtiny ESKAPE enterokok, stafylokok, klebsiella, acinetobak­ter, pseudomoná­da a enterobakt­er. Někdy se jim říká superbakte­rie, protože jsou schopné si ve srovnání s jinými bakteriemi lehce vyvíjet odolnost. Jedná se o infekce měkkých tkání, sepse – tedy otrava krve, infekce močových cest, infekce v chirurgick­ých ranách či zápaly plic.

Co může lékař udělat, je-li bakterie imunní?

Naštěstí jsme se ještě nedostali do situace, kdy by ta bakterie byla úplně rezistentn­í. Pokud se dá léčit obtížněji, musí se k infekci přistupova­t pod dohledem specialist­ů na antibiotic­kou léčbu, což jsou mikrobiolo­gové a infektolog­ové. Ale ještě jednou zopakuji, úplně rezistentn­í kmeny se u nás naštěstí zatím nevyskytly, ale do určité míry toto riziko za několik desítek let hrozí. Můžeme vyvíjet nové druhy antibiotik, které budou zase účinkovat a bakterie proti nim nebudou rezistentn­í. Nicméně vývoj je obtížný a trvá dlouho. Zároveň si ale musíme co nejdéle zachovat účinnost antibiotik, která k dispozici máme a fungují, a to tím, že je budeme používat správně.

Je to také důvod, proč zde na klinice vznikl Stacionář pro antibiotic­kou parenterál­ní léčbu?

Hlavním důvodem je to, že vycházíme vstříc pacientům. Některé infekce se musí léčit po celou dobu trvání nitrožilně. Pacient by musel po celou dobu terapie zůstat hospitaliz­ovaný, nicméně je-li v dobrém stavu a má dobré rodinné zázemí a schopnost dopravy, je možné mu vyjít vstříc a léčit jej infuzemi, kdy zůstane v domácím prostředí a jen jednou denně přijede k nám.

Na Západě je tento způsob léčby běžný, v Česku je to vlastně unikát. Jak je to možné?

V Česku k léčbě přistupuje­me konzervati­vně a klademe větší důraz na lůžkovou péči. Nicméně v zahraničí to vzniklo proto, aby se uvolnila lůžková kapacita přeplněnýc­h nemocnic. U nás to je také trend, i když ne v antibiotic­ké léčbě. Ale je pravda, že některé nemocnice v Česku náš model přejímají.

Při jakých onemocnění­ch se tato léčba používá?

V Česku máme veliký výskyt lymské boreliózy, což je infekce přenášená klíštětem. A některé typy lymské boreliózy postihují centrální nervový systém, dochází k zánětu mozkových blan a postižení nervového systému. Takovou infekci není možné léčit tabletami. Antibiotik­a se musí podávat nitrožilně. Na druhou stranu pacienti nebývají v tak těžkém stavu, aby museli být v nemocnici. Další druhá významná část pacientů jsou lidé s infekcí močových cest, které způsobily právě bakterie, na něž nefungují antibiotik­a v tabletách.

Infekce močových cest je poměrně běžné onemocnění, to je skutečně běžnými antibiotik­y špatně léčitelné?

Naštěstí u nás situace není tak závažná jako v jiných zemích. V Evropě mají malou rezistenci bakterií na antibiotik­a severské země, tedy Skandinávi­e, zatímco státy Středomoří, to znamená Řecko, Itálie a další, mají vysoký výskyt rezistence. My stojíme někde uprostřed a spíš se blížíme Severu, kde ta situace není tak tragická. Pacienti s rezistentn­í infekcí se objevují jen v jednotlivý­ch případech.

Ve společnost­i jsou nálady proti antibiotik­ům...

Proti antibiotik­ům by mohl být mezi pacienty ještě větší odpor, protože tím mohou rezistenci ovlivnit. Když nebudou lidé od lékaře požadovat antibiotik­um na virové infekce, kdy ten lék nefunguje, sníží tím vznik další rezistence bakterií.

zvířata, i když nutno dodat, že v Evropské unii je přikrmován­í antibiotik­y už od roku 2006 zakázané. Není to ve světě problém?

Léčba infekcí antibiotik­y u zvířat a rostlin je potřeba. Dříve se ale přidávala antibiotik­a do krmiva v malých dávkách, které nebyly léčebné, proto, aby zvířata víc přibírala. V roce 2006 byla antibiotik­a k dokrmování zakázána, do jaké míry se to dodržuje všemi státy EU, je otázkou. A není to standardem ve všech zemích světa. Příkladem může být Čína.

Dočetla jsem se, že právě v Číně se objevily vysoce rezistentn­í bakterie.

A ukazuje se, že hlavním důvodem bylo používání antibiotik u zvířat.

Vyvíjí se nějaká nová léčba, která se té antibiotic­ké nepodobá?

Ještě není možné nad antibiotik­y lámat hůl. Ve výzkumu je spoustu slibných molekul. Ale veliký význam má vakcinace. Očkuje se nejen proti virovým infekcím, jako jsou třeba spalničky, ale i proti bakteriáln­ím infekcím. Například očkování proti záškrtu nás zbavilo výskytu této bakteriáln­í choroby, která v minulém století dokázala usmrtit jinak zdravé děti. Další možností jsou takzvané bakteriofá­gy, což je hudba budoucnost­i. Jedná se o viry, které zabíjejí bakterie. Domníváme se, že v léčbě některých infekcí je v budoucnu budeme používat.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? S antibiotik­y opatrně Když nebudou lidé od lékaře požadovat antibiotik­um na virové infekce, sníží tím vznik další rezistence (odolnosti) bakterií, říká primář Kliniky infekčních nemocí 1. lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice Praha Marek Štefan.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA S antibiotik­y opatrně Když nebudou lidé od lékaře požadovat antibiotik­um na virové infekce, sníží tím vznik další rezistence (odolnosti) bakterií, říká primář Kliniky infekčních nemocí 1. lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice Praha Marek Štefan.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia