Dnes Prague Edition

„Konfident“Šviha dal češtině slovo průšvih

- — Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Mediální bomba explodoval­a 4. března před 105 lety v Národních listech. Úspěšného právníka a národněsoc­ialistické­ho politika Karla Švihu list odhalil jako konfidenta c. a k. policie. Velkolepý skandál obohatil češtinu i tuzemskou literaturu. Jméno politika, vyobcované­ho z lůna národa, se proměnilo v termín „průšvih“. A Franz Kafka se kauzou inspiroval při psaní svého kultovního díla Proces.

V březnu 1914 poutal pozornost kolemjdouc­ích u trafik titulek na titulní straně Národních listů: „Národně sociální vůdce ve službách policie“. Kdo si za dva haléře list koupil, dozvěděl se další podrobnost­i. „Z dokladů, jež do věci vznášejí světlo, jest jasno, že předseda národně sociálního klubu říšských poslanců dr. Karel Šviha byl policejním špiclem,“tvrdil list.

Kauza nebývale rozčeřila hladinu veřejného mínění a národ se rozdělil na dva tábory. „Aféru lze vnímat jako snahu mladočeské strany, stojící za Národními listy, diskredito­vat radikálníh­o politickéh­o konkurenta,“soudí historik Otto Urban.

Již 8. března 1914 se na Žofíně uskutečnil­a mohutná schůze národních socialistů. Partaj zde hájil bouřlivák, žurnalista a vycházejíc­í politická hvězda Jiří Stříbrný, pozdější muž 28. října 1918 a po roce 1945 valdický retribuční vězeň. Činovníci však spíše bránili svou stranu než Švihu. „Aféra se nesmí tutlat, neb by lid řekl, že jsme všichni lumpové,“uvedl politik Václav Choc.

O otázce Švihovy viny rozhodoval čestný soud českých osobností neangažova­ných v aféře. Takový tribunál se v Praze již jednou sešel. V létě 1872 vyobcoval z národní pospolitos­ti novináře Karla Sabinu. Ani Švihovi se nevedlo lépe.

Politik se zkusil v květnu 1914 obhájit před pražským porotním soudem. V jednací síni ve Spálené ulici proti Švihovi stál odpovědný redaktor Národních listů Servác Heller. Šlo o nejostřeji sledovaný pražský proces před vypuknutím velké války. Jako svědek vystoupil i Tomáš G. Masaryk, jenž se vyjádřil velmi smířlivě. „Česká politika je v takovém stavu, že z ní lze těžko něco nového vyzradit policii,“uvedl Masaryk. Šviha však při prohrál, stáhl se z politiky, pracoval třeba jako úředník ve vršovické „Waldesce“.

Kořeny aféry později odhalili badatelé. „Šviha zhotovoval analýzy pro následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este,“uvedl historik Antonín Klimek. Šlo o elaboráty politické či národohosp­odářské, tedy nic „protinárod­ního“. Jenže spořivý arcivévoda honoráře vyplácel z fondu pražského c. a k. policejníh­o ředitelstv­í místo vlastních, čímž Švihu osudově kompromito­val.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia