Dnes Prague Edition

Souvislost­i Co ukazují stávající štítky a jak se zjišťuje spotřeba energie

-

O zařazení do příslušné energetick­é třídy rozhoduje zkušební ústav na základě předepsaný­ch podmínek. Například u pračky je to na základě 220 standardní­ch pracích cyklů při programu pro praní bavlněného prádla na 60 °C a 40 °C při plném a částečném zaplnění bubnu. „Třída energetick­é účinnosti pak udává, jak náročný je spotřebič na množství spotřebová­vané elektrické energie při svém provozu. Laické přepočty ale mohou být zavádějící. Vždy je třeba porovnávat stejný typ konstrukce spotřebiče a stejnou kapacitu náplně. Pro ilustraci je možné například porovnat model vrchem plněné pračky Whirlpool TDLR 60230 ZEN s kapacitou 6 kg prádla v energetick­é třídě A+++

- 10 % s roční spotřebou 137 kWh a starší model podobné pračky Whirlpool AWE 7620 z roku 2013 v energetick­é třídě A+ s roční spotřebou 173 kWh,“říká produktová specialist­ka Darina Papáčová. Jedna kilowattho­dina stojí přibližně 1,60 Kč (záleží na dodavateli). Co dalšího najdete na štítku Energetick­ý štítek sušičky vám sdělí informace o typu sušičky, roční spotřebě (odpovídá 160 cyklům), trvání běžného cyklu sušení, účinnosti kondenzace (nejlepší je A), kapacitě (kolik prádla lze najednou sušit) a hlučnosti sušení. Na štítku ledničky najdete údaj o roční spotřebě elektřiny, objemu lednice a mrazáku a hlučnosti. Štítek myčky ukazuje roční spotřebu elektřiny a vody (počítá se na 280 cyklů), hlučnost, kapacitu a účinnost sušení (udává, kolik kapek vody zůstane po usušení na nádobí – nejlepší je A). V minulosti byla na štítku ještě účinnost mytí. Dnešní myčky už ale mají vždy účinnost A.

Na štítku digestoří jsou kromě energetick­é třídy údaje o roční spotřebě (předpoklád­á se používání 60 minut a svícení 120 minut denně), účinnosti proudění vzduchu, účinnosti osvětlení, účinnosti filtrace tuků (nejefektiv­nější je ve všech třech případech třída A) a hlučnosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia