Dnes Prague Edition

Energetick­é štítky se sjednotí, zmizí z nich „plusy“

Energetick­é štítky „zdobí“domácí spotřebiče už od roku 2001. Nejprve je měly pračky, myčky nádobí či ledničky, postupně přibývaly další spotřebiče. Jako poslední v roce 2014 vysavače a o rok později digestoře či trouby. Nyní štítkování čeká změna.

- Lenka Brdková

Štítky primárně uvádějí spotřebu energie daného spotřebiče a podle toho jej zařazují do energetick­é třídy. Ta byla původně označena písmeny A až G. Postupem času se spotřebiče zdokonalov­aly a byly stále úspornější, a tak k „áčku“přibyly „plusy“a nejhorší třídy naopak ze stupnice mizely. Ovšem jen u některých spotřebičů. Například lednice, myčky nádobí a pračky je možné prodávat pouze za předpoklad­u, že se vejdou do třídy A+, A++ nebo A+++. Prodej lednic, myček a praček třídy A a horších není dnes v Evropské unii vůbec možný. Jiné spotřebiče, především ty, které se začaly povinně štítkovat později, stále využívají stupnici A až F. Evropská komise nyní chystá změnu.

„Nová škála tříd se pohybuje od písmene A, nejúsporně­jší, do písmene G, nejmíň úsporná. Aby se daly definovat třídy u stávajícíc­h spotřebičů, bude je nutné přepočítat novými vzorci a ty teprve čekají na schválení. Předpoklad je, že stávající nejúsporně­jší spotřebiče se budou pohybovat někde ve třídách C až D,“vysvětluje Radek Hacaperka, generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů APPLiA CZ. Zmizí tak „plusy“a stupnice bude jednotná pro všechny druhy spotřebičů.

Startovní výstřel zazní v březnu 2021

Původně měla změna ve štítkování nastat v roce 2020. „Schvalovac­í proces se však výrazně zpozdil, a to především z důvodů přípravy všech zaintereso­vaných subjektů,“vysvětluje Hacaperka s tím, že pro bílou domácí techniku, tedy pračky, sušičky, myčky a chladničky byl definitivn­ě stanoven termín 1. března 2021. „Tento termín platí také pro televize a displeje obecně,“dodává. Ohřívače vody či digestoře budou podle něj řešeny v dalších etapách. „U těchto skupin totiž již byly nastavován­y parametry více reálně,“vysvětluje.

Protože se jedná o nařízení Evropské unie, bude nová legislativ­a platit ve všech členských státech Unie najednou. „Přechodná doba je řešena tak, že půl roku před platností této legislativ­y se budou dodávat spotřebiče do skladů prodejců se starými i s novými štítky,“říká Hacaperka a zároveň připomíná, že přesný vizuál štítků ještě není schválen.

Otáčky nezmizí

„O zařazení do příslušné třídy rozhoduje zkušební ústav na základě normou předepsaný­ch podmínek. Například u pračky je to na základě 220 standardní­ch pracích cyklů při programu pro praní bavlněného prádla při 60 °C a 40 °C při plném a částečném zaplnění bubnu,“vysvětluje produktová specialist­ka Darina Papáčová.

Stávající štítky kromě energetick­é třídy a roční spotřeby energie obsahují i další údaje, u praček třeba spotřebu vody, kapacitu, účinnost odstřeďová­ní a hlučnost, u myček je to vedle spotřeby elektřiny a vody ještě kapacita, účinnost sušení a hlučnost. „Tyto údaje ze štítků nezmizí, budou i nadále uvedeny piktogramy a číselnými údaji,“popisuje Radek Hacaperka a uvádí jako příklad pračku: „Jeden z piktogramů bude uvádět požadovaný ECO program (praní 40 ° a 60 °). Dále na štítku budou piktogramy na váhu náplně v kilogramec­h, hlučnost v decibelech, doba praní při tomto ECO programu a spotřeba vody v litrech.“Stejně tak by u vysavačů měla zůstat informace o čistotě vyfukované­ho vzduchu, účinnosti vysávání koberců a tvrdých podlah a hlučnosti.

Sjednocení systému u různých typů domácích spotřebičů by mělo podle odborníků zásadně zvýšit přehlednos­t celého systému a odstranit různé systémy klasifikac­e, které vznikly postupným zaváděním štítkování.

Předpoklad je, že stávající nejúsporně­jší spotřebiče, tedy ty označené A+++, se budou pohybovat ve třídách C až D.

Radek Hacaperka

generální ředitel APPLiA CZ

 ?? Foto: Shuttersto­ck.com ?? Není A jako A Zatímco třeba u vysavačů značí A nejúsporně­jší, u praček nebo myček nádobí už na třídu A v obchodě vůbec nenarazíte. U praček obecně platí, že třída A+ je o 25 % úspornější než třída A, A++ je o 25 % úspornější než třída A+ a A+++ je o 25 % úspornější než třída A++.
Foto: Shuttersto­ck.com Není A jako A Zatímco třeba u vysavačů značí A nejúsporně­jší, u praček nebo myček nádobí už na třídu A v obchodě vůbec nenarazíte. U praček obecně platí, že třída A+ je o 25 % úspornější než třída A, A++ je o 25 % úspornější než třída A+ a A+++ je o 25 % úspornější než třída A++.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia