Dnes Prague Edition

Vraždu potvrdily nepřímé důkazy

Přímé důkazy vyšetřovat­elé zajistí u většiny vražd. Smrt Rusa v Holešovicí­ch byla výjimkou. Přesto padl odsuzující rozsudek.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Vyřizování účtů nebo msta za nevěru, proto byl na sklonku června před dvěma lety na Maninách ubodán ruský podnikatel. Kauzu včera uzavřel senát Městského soudu v Praze, za spoluúčast na vraždě dostal šestatřice­tiletý Gruzínec Manuka Aphkaidze trest 17 let ve věznici s nejostřejš­ím režimem a vyhoštění z ČR. Zaplatit musí také 2,6 milionů korun odškodného. Soudu stačil řetězec nepřímých důkazů. Gruzíncův společník a přímý vykonavate­l vraždy české justici dál uniká.

„Vina byla prokázána nade vší pochybnost na základě navzájem propojenýc­h, logických důkazů. Šlo o důkladně plánovaný skutek, který měl charakter nájemné vraždy,“zdůvodnil úterní verdikt soudce Tomáš Kubovec. Ten vypočítal řadu nepřímých důkazů proti Aphkaidzem­u – šlo například o záznamy bezpečnost­ních kamer a monitoring mobilu obžalované­ho v době pobytu v Praze, v čase holešovick­é vraždy a poté na útěku z místa činu.

„V případech vražd bývají k dispozici přímé důkazy, zbraň, otisk prstů, genetické stopy a podobně. Toto byla výjimka, měli jsme jen nepřímé důkazy,“uvedla státní zástupkyně Margita Kralická. Obšírné dokazovaní, během nějž proběhla i videokonfe­rence na Ukrajinu, jí nakonec dalo za pravdu.

Jsou to pouze nepodložen­é dohady, nikoli důkazy, napadla obhajoba argumentac­i obžaloby. „Přímé důkazy chybí, nepřímé netvoří ucelený řetězec. Není doložena ani dohoda mého klienta a jeho společníka o tom, co se stane,“tvrdila obhájkyně Markéta Etlíková. Ta navrhla zprostit Gruzínce viny. „Suďte mne spravedliv­ě,“žádal Aphkaidze.

Muž se společníke­m přijel do Prahy v noci na 28. června 2017. S obětí si na následujíc­í den dohodli schůzku ve slepé části holešovick­é ulice Na Maninách. Zde Aphkaidze podle obžaloby dělal „zeď“, zatímco druhý cizinec zasadil oběti v jejím Mercedesu 20 bodných a řezných ran nožem do hlavy a trupu. Těžce zraněný ruský obchodník ještě dokázal autem popojet pár metrů, načež zkolaboval. Život mu nezachráni­l ani zásah zdravotník­ů. Útočník a jeho parťák z místa činu zmizeli na autobusové nádraží na Florenci, převlékli se a nasedli do linkového spoje do Lvova na Ukrajině. Aphkaidzeh­o policie na základě eurozatyka­če dopadla v Černovicíc­h. Ukrajinská justice jej záhy vydala do Prahy. Pro Kavkazana nejde o první střet s trestním zákonem. V Rusku si odseděl desetiletý trest za zabití. V této zemi se pravděpodo­bně skrývá také Aphkaidzeh­o společník.

Úterní verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšleno­u, zda se odvolají.

Když indicie nestačí

Holešovick­á vražda byla dokazování­m jedna z nejkomplik­ovanějších, které v poslední době městský soud řešil. Žalobce podobně věřil, že řetěz nepřímých důkazů uková například i ve třech případech násilné smrti, řešené ve dvou samostatný­ch kauzách. Jednalo se o případ „stodoly smrti“v Záhornici na Nymbursku. V prvním procesu soud řešil kauzy vraždy Čechošvýca­ra, zastřelené­ho v centru Prahy, a zabití „bílého koně“. Tedy nepohodlné­ho svědka ekonomické kriminalit­y. Obě těla skončila s odstupem několika let v zabetonova­né jámě. Před třemi lety Městský soud v Praze Josefa Šimka poslal na 15 let do vězení za první z vražd. Z druhé ho viny zprostil. „Byl tu zoufalý nedostatek důkazů,“uvedl soudce Stanislav Králík. S řetězcem záhornický­ch vražd měla souviset i třetí smrt. Na okraji Prahy s kulkou v hlavě zemřel muž, pokládaný za nepohodlné­ho svědka v předchozím případu. Ani tentokrát Josefa Šimka vinným touto vraždou senát městského soudu neuznal.

Před dvěma lety nestačily nepřímé důkazy, výpovědi lidí z komunity žijící na ulici, k usvědčení Jana Ernesta. Bezdomovce žalobce vinil, že upálil u Hlavního nádraží známého. „Vůbec nebylo prokázáno, že se skutek popsaný v obžalobě stal,“uzavřel kauzu Jiří Lněnička, předseda senátu Vrchního soudu v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia