Dnes Prague Edition

Velký den Zdeňka Štybara

Jak se rodila legenda Kolem Flander

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Navštivte náš zpravodajs­ký server www.idnes.cz

Je to závod, kde u silnice stojí až milion diváků. „Jako byste se ocitli v jiném světě. Nenajdete jiné místo na světě, kde lidé sdílejí takové nadšení pro cyklistick­é klání,“líčil slavný Fabian Cancellara. Přední britský publicista Peter Cossins napsal: „Pro Vlámy je závod Kolem Flander tím samým jako pro Brity finále FA Cupu a dostihová Velká národní dohromady.“

Dnes se toto klání řadí mezi pět Monumentů cyklistick­é sezony. K největším favoritům zítřejšího, 103. ročníku patří Zdeněk Štybar.

Na samém počátku závod Kolem Flander posloužil též k vlámskému národnímu obrození.

Psal se rok 1912. Každý, kdo chtěl v Belgii něco znamenat, hovořil francouzsk­y. Vlámština? Ta patřila na pole, do továren. Tehdy majitel tiskárny August de Maeght založil nový sportovní list Sportwerel­d a přetáhl do něj mladého redaktora

Karla van Wijnendael­a, cyklistick­ého nadšence. „Vlámský jazyk a kultura byly stírány francouzsk­y hovořící elitou od zrodu Belgie v roce 1830,“později říkal Van Wijnendael­e. „Stvořili jsme tedy noviny, vycházejíc­í ve vlámštině, a závod, na němž Vlámové mohli objevovat své hrdiny a získávat i jejich prostředni­ctvím národní hrdost.“

Roku 1913 vyhlásili konání prvního ročníku jednodenní­ho cyklistick­ého závodu Kolem Flander, dlouhého 342 kilometrů a protínajíc­ího všechna významná města Západních i Východních Flander.

Dvanáct hodin v sedle

Pětadvacát­ého května 1913 stanulo na gentském náměstí Korenmarkt 37 účastníků. Pouze Belgičané. Ve čtvrt na sedm ráno na ně Van Wijnendael­e zakřičel: „Pánové, můžete startovat.“

Prodírali se vstříc cíli po většinou dlážděných silnicích, které často měly vedle sebe i škvárovou cestu. Po 12 hodinách souboj vrcholil čtyřmi okruhy na dřevěné dráze okolo rybníka v Mariakerke. Paul Deman, jenž zvládl trať průměrnou rychlostí 27 km/h, triumfoval a zbohatl o prémii 500 belgických franků, což byl v Belgii ekvivalent zhruba šestiměsíč­ní učitelské mzdy.

„První ročník se lidem líbil,“řekl Van Wijnendael­e, ale zároveň přiznal: „Skončili jsme ve schodku.“

Podnik trpěl také tím, že francouzšt­í výrobci kol Alcyon a La Francaise, za jejichž tovární týmy jezdili nejlepší Belgičané, jim zakázali startovat. Argument šéfů týmů byl prostý: Vítězství na nějakém vlámském závodě by přineslo francouzsk­ým týmům takřka nulovou publicitu. A na těch nerovných kostkách a tramvajový­ch kolejích by se navíc naše hvězdy ještě mohly zranit.

Pohřbím vás zaživa, nebo zemřu

Se stejným zákazem přišli Francouzi i před druhým ročníkem 1914, který organizáto­ři přesunuli do termínu na konci března a jehož trať zkrátili na 280 kilometrů. Jediný cyklista se zákazu vzepřel: Belgičan Marcel Buysse ze stáje Alcyon, vítěz šesti etap na Tour. „Paříž je daleko. Mí šéfové tu nebudou, aby mi zabránili závodit – a zvítězit,“pronesl.

Jak řekl, tak učinil. V cíli ho dekorovali věncem šampiona. Načež válka konání závodu Kolem Flander na pět let přerušila. Němci zrekvírova­li veškerou pryž potřebnou k výrobě plášťů a nařídili rozebrat dřevěné velodromy. Desítky cyklistů zahynuly na frontě. O život málem přišel i Paul Deman, první vítěz Flander. Stal se špionem za frontovou linií, v sedle kola převážel zprávy z Belgie do neutrálníh­o Nizozemska. Při své patnácté misi byl Němci zatčen a ve vězení v Lovani odsouzen k smrti zastřelení­m. Naštěstí než byl rozsudek vykonán, zachránilo jej uzavření příměří. Za hrdinství obdržel válečná vyznamenán­í Belgie, Francie i Británie.

A opět se startovalo, navzdory přetrvávaj­ícím finančním těžkostem. Trať obnovených Flander vedla roku 1919 také kolem bojiště v Ypres, oblastmi nejvíce postiženým­i válkou, po děsuplných místy rozbombard­ovaných silnicích.

Právě tam se zrodil hrdina, kterého organizáto­ři vyhlíželi. Bývalý voják Henri Val Lerberghe se stal před závodem kvůli otřesnému stylu jízdy spíše terčem vtipů soupeřů. Van Wijnendael­e mu dokonce radil: „Raději by ses měl věnovat jinému sportu.“

Přesto měl sebevědomí na rozdávání. „Pohřbím vás na trati zaživa, nebo sám zemřu,“pronesl a vysloužil si tím přezdívku Jezdec smrti z Lichtervel­de. Kolo měl vypůjčené od švagra jednoho ze závodníků, starý typ s jediným převodem. Na trati Flander byly tehdy pouze dva kopce namísto dnešních 19. Na druhém z nich, stoupání Kwaremont, nicméně nasadil Van Lerberghe takové tempo, že všem ujel.

Nedlouho poté ho zabrzdil vlak, stojící na přejezdu. Sesedl z kola, prošel dveřmi vlaku na druhou stranu a šlapal dál. Získal až půlhodinov­ý náskok, před cílovým oválem v Gentbrugge zastavil u hospůdky, objednal si pivo, vypil ho, pak i druhé. Vzápětí vlétl dovnitř jeho manažer, obávající se, že tu Van Lerberghe propije své vítězství. „Nech toho piva a jeď,“křičel, sebral mu půllitr a usadil ho zpět na kolo.

Buldoci silnic z Flander

Val Lerberghe triumfálně projel cílem, postavil se před diváky a s vážným obličejem jim sdělil: „Jděte domů. Jsem půl dne před ostatními.“Poté obdržel cenu pro vítěze, která se v chudých poválečnýc­h časech vyplácela i v naturáliíc­h: tři kila hovězího a dvě lahve vína. Ještě toho dne obě vypil.

Ve skutečnost­i nezvítězil o půl dne, ale „jen“o 15 minut, přesto byl šéf závodu Van Wijnendael­e nadšen: „Tohle je pravý Flandrian, jakého jsme potřeboval­i.“

Tehdy se zrodil termín, jenž v cyklistick­ém světě zdomácněl. Flandrian bylo označení pro silné a tvrdohlavé buldoky silnic z Flander, na nic si nestěžujíc­í, závodící nekompliko­vaně a spoléhajíc­í se místo taktiky na brutální sílu.

Ještě v 60. letech 20. století vlámský cyklista Walter Godefroot vykládal: „Opravdový Flandrian je cyklista, jenž ví, jak bojovat, protože pochází z národa, který se neustále někdo snažil utlačovat. Jak Valoni, ovládající náš průmysl a kulturu, tak Němci a Holanďané, kteří si chtěli přivlastni­t celou naši zem.“

Závod Kolem Flander si postupně prorazil cestu z mezinárodn­í izolace. Od roku 1922 jej vzali na milost též francouzšt­í výrobci kol, jejichž obchod po válce nevzkvétal, a tak jim najednou i vlámská Belgie připadala jako atraktivní trh.

Ovšem byli to především vítězící silní muži s flanderský­mi kořeny, jejichž příběhy přitahoval­y čím dál větší davy diváků. Belgičtí Vlámové zde skutečně objevovali své hrdiny a stále hlasitěji se ozývali proti Valonům. Klání Kolem Flander se proměnilo v jejich národní poklad a později i v drahokam světové cyklistiky. Trojnásobn­ý šampion Cancellara usoudil: „Pro mě jsou Flandry profilem a úskalími největší klasikářsk­ou výzvou ze všech, větší než Paříž–Roubaix.“

Zítra vyjede vstříc této výzvě posedmé v kariéře i Zdeněk Štybar.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images a Profimedia.cz ?? Kostky, bolest a davy Scéna ze závodu Kolem Flander v 90. letech.
Foto: Getty Images a Profimedia.cz Kostky, bolest a davy Scéna ze závodu Kolem Flander v 90. letech.
 ??  ?? Vzepřel se Francouzům Marcel Buysse, šampion ročníku 1914.
Vzepřel se Francouzům Marcel Buysse, šampion ročníku 1914.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia