Dnes Prague Edition

Piráti ustoupili. Praha elektroměr­y sledovat nebude

- — Martin Bajtler

PRAHA Pražská magistrátn­í koalice přečkala první vážnější spor.

Neshody mezi Piráty, Prahou sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN) vyvolalo vyjádření primátora Zdeňka Hřiba z minulého týdne, že bude hlavní město ke sčítání prázdných bytů sledovat data z elektroměr­ů.

Proti nápadu se ostře vymezil šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a označil jej za komunistic­ký výmysl. Podle Pirátů naopak pojal Pospíšil koaliční krizi jako vlastní kampaň do Evropského parlamentu. Pirátský primátor Zdeněk Hřib nakonec nátlaku Spojených sil pro Prahu ustoupil.

Po včerejším koaličním jednání, které trvalo téměř tři hodiny, uvedl, že Praha prázdné byty pomocí elektroměr­ů sčítat nebude.

Vedení hlavního města také vyvrátilo dohady o tom, že by Praha chtěla majitele neobsazený­ch bytů trestat vyššími daněmi.

„Zásadní je, že se rada shodla na tom, že ten problém s prázdnými byty existuje a že je potřeba ho řešit,“vysvětlova­l Hřib, proč od potřeby analýzy prázdných bytů nakonec ustoupil. „Dostatečně jsme si také dnes v koalici vyjasnili, že žádný návrh majitele prázdných bytů sankcionov­at na stole nikdy nebyl a údajná koaliční krize byla jen nedorozumě­ní,“dodal Hřib.

Pospíšil naopak vyzdvihl, že Pražané nemusí mít strach, že by došlo k zásahu do jejich soukromí.

Podle šéfa TOP 09 je potřeba, aby Praha řešila bytovou krizi spíše pozitivním­i pobídkami, například nižší daní z příjmu z pronájmu bytu.

Pražská koalice projednáva­la také služební cesty. Jak včera informoval­a MF DNES, vadil některým členům rady způsob, jakým pirátští radní své kolegy informují o služebních cestách. Kritizován­a byla například cesta radního Víta Šimrala (Piráti) do San Franciska. I v tomto případě se nakonec koaliční partneři dohodli. „Přijali jsme rozhodnutí, že všechny služební cesty bude schvalovat kompletní rada, a budou tedy pod politickou kontrolou všech v koalici. Stejně tak bude brát rada na vědomí i závěry z cest,“uvedl Pospíšil.

 ?? Foto: MAFRA ?? Zažehnaná krize Primátor Zdeněk Hřib se dohodl s šéfem TOP 09 Jiřím Pospíšilem (vpravo), že Praha speciálně nezdaní prázdné byty.
Foto: MAFRA Zažehnaná krize Primátor Zdeněk Hřib se dohodl s šéfem TOP 09 Jiřím Pospíšilem (vpravo), že Praha speciálně nezdaní prázdné byty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia