Dnes Prague Edition

Fáma hnala migranty k hranicím

-

ATÉNY Několik stovek migrantů se od čtvrtka shromáždil­o na severní hranici Řecka a dožadovalo se vstupu do Severní Makedonie s cílem dostat se tak dál do Evropy. Proti jejich snaze o ilegální přechod hranic a obnovení takzvané balkánské cesty, po které v roce 2015 do Evropy proudily statisíce lidí, včera nasadila řecká policie slzný plyn. Ke střetům došlo i v hlavním městě Aténách poté, co se tam mezi migranty roznesla fáma, že mohou cestovat dále do Evropy.

K hranicím Řecka v posledních dnech přijížděly malé skupinky lidí, někteří i s dětmi a svými zavazadly. Utábořili se na poli nedaleko střediska Diavata. Někteří z nich si tam postavili stany. Situace se začala vyostřovat, když se na hranicích začaly shromaždov­at stovky migrantů.

Podle agentury Reuters byli migranti k této akci svoláni přes sociální média. Jejich cílem bylo společně přejít v davu ilegálně hranici dál do Evropy.

„Potřebujem­e otevřít hranice,“citovala agentura iráckého Kurda jménem Dario. „Život v Řecku nebyl dobrý, byl složitý,“dodal.

V Řecku v roce 2016, kdy se tzv. balkánská trasa uzavřela, zůstaly desetitisí­ce migrantů především ze Sýrie, Iráku a Afghánistá­nu.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky včera migranty v Řecku vyzýval, aby se nepokoušel­i o ilegální přechod hranic, protože je to nebezpečné a riskantní. Stejně tak varoval před falešnými zprávami a fámami.

Právě fámy o tom, že cesta do Evropy se brzy otevře, včera vedly k tomu, že na 300 migrantů zablokoval­o hlavní nádraží v řecké metropoli a dožadovalo se převozu k hranicím. Zasáhla proti nim policie. Řecké úřady je vyzývaly, aby se vrátili do středisek, která pro ně byla zbudována. (zah)

 ?? Foto: Reuters ?? Projdeme Migranti se střetávají s řeckou policií poté, co se po sociálních sítích roznesla fáma, že cesta do Evropy se otevře.
Foto: Reuters Projdeme Migranti se střetávají s řeckou policií poté, co se po sociálních sítích roznesla fáma, že cesta do Evropy se otevře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia