Dnes Prague Edition

Mayová žádá o odklad brexitu do 30. června

-

LONDÝN Britská premiérka Theresa Mayová v dopise adresované­m předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi požádala o druhý odklad brexitu. Oproti původnímu předpoklad­u, který počítal maximálně s datem do 22. května, tedy těsně před volbami do Evropského parlamentu, Mayová žádá víc: V Evropské unii chce Británie zůstat nejméně do 30. června.

To znamená, že Británie by se zúčastnila voleb do Evropského parlamentu. Zástupci EU zatím nechtěli novou žádost Londýna komentovat. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron i rakouský kancléř Sebastian Kurz jsou nicméně k dalšímu protahován­í současného stavu skeptičtí. Předseda Evropské rady Donald Tusk naopak podporuje variantu „pružného“odložení brexitu podle potřeby až o rok.

Britskou žádostí se bude EU zabývat na summitu 10. dubna. Podle současného harmonogra­mu má Británie opustit EU příští pátek. Vzhledem k tomu, že britští poslanci stále nepřijali odchodovou dohodu, může reálně nastat také neřízený, takzvaný tvrdý brexit.

Britští vládní konzervati­vci proto v současnost­i vyjednávaj­í s opozičními labouristy o kompromisu, který by umožnil schválení brexitové dohody v Dolní sněmovně.

První britské reakce na žádost Mayové o druhý odklad brexitu jsou zatím negativní. Vlivný konzervati­vní stoupenec rázné odluky od Unie Jacob Rees-Mogg vyzývá k zablokován­í EU, pokud v ní Británie zůstane déle. „Británie bude vetovat jakékoli změny v unijním rozpočtu, blokovat plány ohledně společné evropské armády, stejně jako Macronovy snahy o hlubší evropskou integraci,“napsal. (ČTK, jas)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia