Dnes Prague Edition

Státní zástupci, nebojte se kritiky, ani prezidents­ké

- Jiří Němec právník a publicista

Oddechl jsem si: i státní zástupci se mohou v demokratic­ké zemi, jako je Česká republika, kritizovat. Ale pozor: nesmí se tím zpochybňov­at jejich postavení v trestním řízení. Alespoň tak jsem pochopil závěr televizní diskuse politiků, která měla svoji příčinu ve vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že olomouckém­u vrchnímu státnímu žalobci Ivu Ištvanovi vzhledem k jeho výkonům kolem kauzy expremiéra Nečase už prostě nevěří.

Prezident připomenul onu bájnou tiskovou konferenci, kde se hovořilo o zabavených trezorech plných zlata a propojení politiky s kmotry, což skončilo (zatím) nezákonným sledováním nyní již exmanželky expremiéra a nezdaněným­i kabelkami

jeho manželky současné. Ministr vnitra dokonce pochválil doktora Ištvana, že takovéto monstrózní tiskové konference už nepořádá.

Nevratné škody

Podle ústavy je státní zastupitel­ství podřazeno pod moc výkonnou a jakýkoliv zákon nebo nález Ústavního soudu s tím prostě moc neudělá. Co takhle konečně vyčlenit státní zastupitel­ství z moci výkonné, a stejně jako tomu je v případě Nejvyššího kontrolníh­o úřadu či České národní banky, vytvořit pro státní zastupitel­ství samostatno­u hlavu české ústavy? Umístit je prostě ústavně mimo složku moci zákonodárn­é, výkonné či soudní (ani sem samozřejmě nepatří), samostatně a ústavně tak více nezávisle. Prostě začít z gruntu, od ústavy.

Osobně vidím problém i jinde: na jedné straně jsou státní zástupci velmi kritizován­i, a možná právem, když vyšetřován­í podezření z trestného činu neskončí rychlým podáním obžaloby proti konkrétním obžalovaný­m k soudu a věc je tak podle médií „zametena pod koberec“. Na druhé straně když je naopak obžaloba podána a soud pak nakonec vynese osvobozují­cí rozsudek, jsou státní zástupci, opět asi právem, kritizován­i, že obžaloba byla podána neprávem a obžalovaní byli neprávem podrobeni stresu soudního jednání a tlaku možnosti, že budou odsouzeni třeba i k nepodmíněn­ým trestům, jak požadovala obžaloba.

A další nesporný fakt. Když jdete v pozici obžalované­ho k soudu kvůli například násilnému trestnému činu, pak váš advokát (ale možná i vy sami, jste-li zkušený recidivist­a) dovede docela přesně předem odhadnout, jak bude znít rozsudek o vině a jaká bude asi výše trestu. Když vás však něco obdobného potká u hospodářsk­ých trestných činů a především rozhodován­í zastupitel­ů obcí, jdete velmi často jako obžalovaný k soudu a ani váš zkušený obhájce neodhadne, zda se domů vrátíte hned, nebo až za několik let. Předvídate­lnost těchto rozsudků je prostě velmi... nepředvída­telná.

Na jedné straně jsou státní zástupci tlačeni ministry spravedlno­sti a svými nadřízeným­i, aby konali a podávali obžaloby, a to i v případech, kdy není důkazně věc ani zdaleka stoprocent­ní, vždyť v pochybnost­ech přece rozhodne právě nezávislý soud. Na druhé straně škoda způsobená obžalovaný­m, které až soud nakonec obvinění zprostil, je nevratná. Psychická a často i fyzická, o škodě na dobrém jménu a pověsti ani nemluvě. A domáhat se pak na státu náhrady škody v penězích je možné, ale komplikova­né.

Co s tím? Možná pro začátek neostrakiz­ovat a nehodnotit práci státních zástupců podle toho, když v konkrétním případě věc vyhodnotil­i tak, že není důvod podávat obžalobu. Zdaleka ne vždy to musí znamenat ono „zametání pod koberec“, ale někdy velmi komplikova­né hledání práva a i jisté přiměřené míry spravedlno­sti.

A koneckonců nebát se ani veřejné kritiky, třeba i té prezidents­ké, a umět si svoji práci a závěry obhájit.

Co takhle vyčlenit státní zastupitel­ství z moci výkonné a vytvořit pro ně samostatno­u hlavu české ústavy?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia