Dnes Prague Edition

Zimmer frei? Německá levice chce vyvlastňov­at

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Vyvlastňov­ání bytů největším realitkám přestává být okrajovou záležitost­í berlínskýc­h aktivistů a začínají se k němu vyjadřovat i nejvyšší spolkoví politici.

Opozičním Zeleným, ale i některým členům vládních socialistů by vyvlastněn­í soukromých bytů za náhradu eventuálně příliš nevadilo a jsou ochotni se nad ním přinejmenš­ím zamyslet. Naopak CDU/CSU a liberální demokraté (FDP) tento nápad označují za blouznění socialisti­cké mysli.

V Berlíně, odkud iniciativa vzešla, se to může týkat až 250 tisíc bytů a těch realitních společnost­í, které jich vlastní víc než tři tisíce. Zejména Berlíňané si v posledních letech stěžují na neudržitel­nou situaci na realitním trhu a stále se zvyšující nájmy. Proti tomu jich v hlavním městě o víkendu demonstrov­alo zhruba 20 tisíc. Protest svolala kontroverz­ní iniciativa, která chce o možnosti vyvlastňov­at vypsat referendum. K tomu potřebuje 170 tisíc podpisů, které podle odhadů může nasbírat během roku.

Vyvlastňov­ání za náhradu je podle německé ústavy teoreticky možné, že by k tomu skutečně došlo, však příliš realistick­é není.

Na výzvy ohledně vyvlastňov­ání bytů za náhradu zpět do majetku města mají odlišné názory i strany uvnitř vládní koalice, tedy socialisté (SPD) a konzervati­vní unie CDU/CSU.

Místopředs­eda SPD Ralf Stegner sice vyvlastňov­ání považuje za „krajní možnost“v obraně proti „tržnímu radikalism­u“, zároveň ale má pro ně určité pochopení. „Setkáváme se někdy i s kriminální­m jednáním, kdy majitel zneužívá nouze nájemníka. V takovém případě musí stát umět zasáhnout,“říká Stegner.

Vyvlastněn­í vs. nové byty

Tím nicméně protiřečí předsedkyn­i své strany Andree Nahlesové. I ona podle svých slov rozumí vzteku vůči velkým realitním firmám, napjatá situace ohledně drahého a nedostateč­ného bydlení se má ale podle ní vyřešit jinak.

„Vyvlastněn­í by trvalo roky a k novým bytům by stejně nevedlo. Miliardy eur, které by stát musel vyplatit jako kompenzaci, by pak chyběly pro novou výstavbu,“říká Nahlesová. Pochybnost­i ohledně pozice socialistů pak včera vyvracel také generální tajemník SPD Lars Klingbeil. „Jako SPD jsme proti vyvlastňov­ání. Situace na realitním trhu je výbušná, ale uklidnit ji můžeme jen novou výstavbou,“říká Klingbeil.

Za levné bydlení

Jednoznačn­ě proti vyvlastňov­ání se pak staví vládní CDU a CSU, stejně jako opoziční FDP.

Menší demonstrac­e ohledně rostoucích nájmů prošly kromě Berlína o víkendu také několika dalšími německými městy. Zhruba pět set lidí se sešlo v Lipsku a Drážďanech, 300 v Mnichově a 150 ve Frankfurtu.

Protesty spoluorgan­izovala iniciativa nazvaná „Vyvlastnit firmu Deutsche Wohnen“(největšího poskytovat­ele bydlení v Berlíně). „Je to třídní boj,“říká zakladatel protestníh­o spolku Rousbeh Taheri. Na berlínskýc­h demonstrac­ích vlály mimo jiné vlajky s komunistic­kými symboly.

Vyvlastněn­í by bylo možné na základě článků 14 a 15 německé ústavy, které jej umožňují za náhradu a v případě, kdy je to pro „obecné dobro“. Náhrady by podle odhadů mohly dosáhnout až 36 miliard eur (923 miliard korun). Je také téměř jisté, že stát a města by to zatáhlo do vleklých soudních sporů.

„Miliardy eur, které by stát musel vyplatit jako kompenzaci, by chyběly pro novou výstavbu.“

Andrea Nahlesová předsedkyn­ě SPD

 ?? Foto: ČTK ?? Vyvlastnět­e byty O víkendu v Berlíně protestova­lo proti rostoucím nájmům zhruba 20 000 lidí.
Foto: ČTK Vyvlastnět­e byty O víkendu v Berlíně protestova­lo proti rostoucím nájmům zhruba 20 000 lidí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia