Dnes Prague Edition

Zmrazené miliardy

Jeden z největších obchodů poslední doby Úřady vyrazily po penězích za prodej Škody Transporta­tion.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES Za akcionáři Kam tečou peníze

Nejprve se zdálo, že plzeňskou firmu Škoda Transporta­tion získá za částku až čtyřicet miliard korun čínská společnost CRRC, která ji chtěla využít jako svou vstupní bránu na evropský trh.

O několik měsíců později byl těsně před nákupem společnost­i majitel fotbalové Sparty miliardář Daniel Křetínský se svým kolosem EPH. A nakonec ji získala skupina nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera PPF.

Tím však kotrmelce kolem jednoho z největších tuzemských obchodů poslední doby neskončily.

Jak zjistila MF DNES, část peněz, které PPF za Škodu zaplatila (šlo o

více než osm miliard, mnohonásob­ně méně, než měla podle původních spekulací zaplatit čínská CRRC), putovala na konta konečných příjemců poněkud déle, než je zvykem. Důvodem bylo, že se do celé transakce na jaře loňského roku vložil Finanční analytický úřad (FAÚ).

Poté, co PPF poslala peníze kyperské společnost­i CEIL, která byla stoprocent­ním vlastníkem plzeňské společnost­i, se peníze měly „rozdělit“a zamířit dál. CEIL je totiž sama ovládána prostředni­ctvím sítě více než desítky dalších firem. Podle informací redakce směřovala část peněz na offshorová konta. A v té chvíli

Zlaté vejce z Plzně

● Jen v rozmezí let 2011 až 2016 si akcionáři Škody Transporta­tion mezi sebe rozdělili na dividendác­h téměř dvacet miliard korun.

● Podle serveru hlídacípes.org byli konečnými vlastníky společnost­i mimo jiné Tomáš Krsek, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Michal Korecký, Marek Krsek, Tomáš Ignačák nebo Josef Bernard.

● Na jaře 2018 společnost získala skupina

PPF Petra Kellnera. Tolik korun loni zaplatila Kellnerova PPF za Škodu Transporta­tion. FAÚ část převodů v hodnotě kolem tří miliard korun zablokoval a podal na transakci trestní oznámení. „Nešlo o nákup podniku jako takový, v tom nikdo nelegální aktivitu pochopitel­ně nevidí, ale o přesuny peněz za prodej v dalších krocích, kdy bylo poměrně přesně zmapováno, na jaká konta zamíří,“uvedl informovan­ý zdroj MF DNES.

Jinými slovy si analytici počkali, kam se peníze za podnik „rozletí“. Zmrazení peněz trvalo jen pár dní. Policie se totiž nerozhodla je zajistit natrvalo. Přesný důvod není známý. Transakce tak proběhly a úřady se jimi zabývají zpětně.

Přibližně takovou částku analytici zablokoval­i.

Podobně analytici zmrazili před lety převod více než čtyř miliard za Sokolovsko­u uhelnou společnost směrem k miliardáři Pavlu Tykačovi.

Také tehdy policie nechala převod proběhnout a také tehdy analytici z FAÚ dokázali zmapovat konta, na která peníze přitečou.

Hejtman a ti další

Dlouho bylo tajemstvím, komu plzeňský strojírens­ký podnik ve skutečnost­i patří. Do podzimu 2017 akcie Škodovky držel mimo jiné plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) nebo podnikatel­é Marek Čmejla a Jiří Diviš odsouzení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnost­i.

Roky se navíc nahlas spekuloval­o o tom, že akcie firmy tajně drží i někdejší šéf ČEZ Martin Roman. Ten to však vždy odmítal.

Právě proto zřejmě FAÚ po transakci vyrazil. Příkazy k bankovním převodům mohly dát konečně odpověď na otázku, kdo plzeňskou Škodu doopravdy ovládal. Zásah cifršpionů navíc přišel v době, kdy se o plzeňskou firmu – respektive o její někdejší obchodní vztahy před příchodem nového majitele – zajímá celní správa.

Ta kvůli podezření na daňové úniky z roku 2014 provedla dvě série razií – vloni na podzim v sídle Škodovky a letos na jaře mimo jiné u byznysmena Antonína Charouze. Celníky zajímají i miliardové dividendy, jež plzeňský podnik vyplácel svým akcionářům. Za roky 2010 až 2013 šlo o víc než 16 miliard korun.

 ?? Foto: Profimedia ?? Škoda vyrábí v Plzni i vlaky.
Foto: Profimedia Škoda vyrábí v Plzni i vlaky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia