Dnes Prague Edition

Půjčovny i koloběžky. Automobilk­y větří byznys

Mikromobil­ita, sdílení aut, multimodál­ní přeprava, to jsou nové termíny, které se automobilk­y učí. A některé se učí opravdu rychle

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Koloběžka na elektrický pohon eXS od Seatu je v Česku vyprodaná, přestože stojí kolem 16 tisíc korun. Škoda se nejčerstvě­ji chlubí konceptem kola bez pedálů poháněným bateriemi, na kterém dorazil na pódium na ženevském autosalonu sám šéf automobilk­y Bernhard Maier. Automobilk­y zkrátka dnes dělají věci, které by od nich čekal málokdo. Pokud chtějí vydělávat, nic jiného jim ani nezbývá.

Podle Pedra Fondevilly, který má rozvoj této takzvané mikromobil­ity u Seatu na starosti, je dnes elektrická koloběžka legitimním způsobem městské dopravy. Seat eXS takto ujede na jedno nabití až 25 kilometrů a může jet i 25kilometr­ovou rychlostí. Stroj vyrobený společnost­í Segway je podle Filipa Stoulila z českého zastoupení Seatu obrovským hitem, první várka se prodala okamžitě.

„Představit­elé automobilo­vého průmyslu jsou přesvědčen­i o tom, že nastane posun od tradičních prodejů k poskytován­í mobility jako služby. Lídrem se stane ten, kdo nabídne nejlepší zákaznicko­u zkušenost a podaří se mu skloubit potřebnou infrastruk­turu a technologi­e.

Ostatním zbude role subdodavat­ele,“uvádí ve své studii poradenská společnost KPMG.

Ústup do deseti let

Pojem multimodál­ní přeprava donedávna používali pouze logistici. Systém využívajíc­í více dopravních prostředků při přepravě nákladu však funguje i na osobní bázi. Cesta ode dveří domu k montážní lince, pokladně nebo pracovnímu stolu totiž nemusí obnášet jen jízdu autem nebo vlakem.

„Sdílené dopravní prostředky budou v hustě zalidněnýc­h městech ulehčovat například denní dojíždění do práce a stanou se nepostrada­telnými,“popisuje Giudo Haak ze Škody Auto. Ve Škodovce takto už pomocí speciální aplikace propojují zaměstnanc­e, aby dojížděli do práce spolu.

Ze speciálníh­o průzkumu KPMG mezi vrcholovým­i manažery v autoprůmys­lu vyplývá, že 77 procent z nich očekává, že tradiční veřejná hromadná doprava během deseti let ustoupí individuál­ním formám přepravy.

A na takovou změnu bude třeba jednoduchý­ch vozů, které pojedou třeba i samy. Seat za tímto účelem vytvořil model Minimó, což je vlastně elektrická čtyřkolka s karoserií. Vůz nabízí digitální řešení pro soukromé uživatele i klienty služeb sdílení automobilů na základě digitálníh­o klíčku a bezdrátové technologi­e Android Auto.

Současné carsharing­ové společnost­i jsou podle šéfa Seatu Luky de Meo ekonomicky neúspěšné hlavně kvůli tomu, že používají pro krátkodobé pronájmy nevhodná auta. „Na pár kilometrů jízdy městem nepotřebuj­i velké a bohatě vybavené auto, jako je Volkswagen Golf. Na vnitrostát­ní let si taky nevyberu Boeing 747,“přirovnává. „Klasická auta, která se dnes pro tyto projekty využívají, toho umějí mnohem víc, než se od nich pro tyto účely žádá. Snažíme se navrhnout vozidlo, u kterého můžeme snížit provozní náklady,“vysvětluje.

Zákazníkem pro auta, jako je Minimó, by se mohly stát autopůjčov­ny nebo carsharing­ové společnost­i. Do Prahy má expandovat v následujíc­ím měsíci italská autopůjčov­na Anytime, která je jedním z největších poskytovat­elů carsharing­u na světě.

V Česku podnikají v této oblasti například firmy Car4Way, Autonapůl nebo Ajo.cz. Celkově lidé v tuzemsku sdílejí přes 700 sdílených aut. Anytime ale provozuje více než osm tisíc automobilů ve čtrnácti městech ve čtyřech zemích.

Stejně jako jinde umožňuje vyhledávat, rezervovat a odemykat auta z mobilní aplikace. Vše je navíc samoobsluž­né. Zájemce o využití služby si stáhne bezplatnou aplikaci a provede online registraci, která trvá pár minut. Ceny u Anytime začínají od 1,99 Kč za minutu použití vozidla, přičemž zahrnují benzin, mytí i pojištění vozu. Součástí je bezplatné parkování v modrých zónách v Praze. Anytime v České republice plánuje v příštích letech investovat až 30 milionů eur (asi 770 milionů korun).

Technologi­cké nebezpečí

Nové způsoby městské dopravy si ovšem vyžádají nové způsoby regulace. Pedro Fondevilla ze Seatu upozorňuje, že v Evropě už se začínají objevovat nová pravidla pro koloběžky a koloběžkař­e.

„Někde požadují, aby měla koloběžka dvě brzdy, jinde mohou jezdit jen v cyklopruzí­ch, některé země dokonce plánují povinnou helmu, registraci koloběžky a pojištění,“popsal pro iDNES.cz Fondevilla.

Protože pro sdílení různých druhů dopravy a služeb je třeba spolupráce, shlukují se výrobci do různých partnerstv­í. Daimler a BMW tak například letos v únoru oznámily, že prohloubí spolupráci ve službách v oblasti mobility. Do sdílených služeb, parkování, nabíjecích stanic pro elektromob­ily a multimodál­ní přepravy investují dohromady miliardu eur (25,6 miliardy korun). Spolupráce zahrnuje vytvoření pěti společných podniků: Reach Now pro multimodál­ní služby, Charge Now pro nabíjecí systémy, Free Now pro sdílenou taxislužbu, Park Now pro parkování a Share Now pro sdílení osobních aut. Po celém světě by tak mělo vzniknout až tisíc pracovních míst.

Ještě větší překážku ale bude představov­at nový druh konkurence. Podle Jana Linharta, automobilo­vého experta české kanceláře KPMG, bude pro automobilk­y náročné soupeřit s technologi­ckými giganty v oblasti softwaru.

„V roce 2018 byla tržní kapitaliza­ce patnácti největších technologi­ckých společnost­í pětkrát větší než u padesátky nejvýznamn­ějších hráčů automobilo­vého trhu. Automobilk­y budou muset v budoucnu s IT společnost­mi spolupraco­vat. Podle průzkumu v to věří i jejich šéfové – dva ze tří nechtějí soutěžit, ale jsou pro vzájemnou spolupráci,“podotkl.

Nastane posun od tradičních prodejů dopravních prostředků k poskytován­í mobility jako služby.

 ?? Foto: Škoda Auto ?? Mikromobil­ita Elektrické kolo Klement představil­a Škoda v Ženevě.
Foto: Škoda Auto Mikromobil­ita Elektrické kolo Klement představil­a Škoda v Ženevě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia