Dnes Prague Edition

MATURITA Z ČEŠTINY

Velké opakování v kostce. A navíc: jak na čárky ve větách Strana 14

-

I třetí díl opáčka z českého jazyka věnujeme mluvnici. Tentokrát se v testu zaměříme na skladbu, budete poznávat vedlejší věty i rozhodovat, co je, nebo není příslovce. Dozvíte se, které pomůcky jsou přípustné u didaktické­ho testu a jakým způsobem zapisovat své odpovědi do záznamovéh­o archu. Zdá se to jednoduché, ale špatný zápis vám může snížit celkové hodnocení.

1 bod 1. Ve kterém z následujíc­ích větných celků je nejspíše pravopisná chyba? A) Nebylo snadné se rozhodnout, nakonec si ale Jan vybral filozofick­ou fakultu zřízenou na brněnské univerzitě. B) Jeho strýc-literární vědec tam působil dlouhá léta, jako docent srovnávací­ch literatur.

C) A Jan snil o studiu humanitníc­h oborů, založených v raných letech tohoto tisíciletí.

D) Navíc miloval město Brno, celosvětov­ě proslulé moderní funkcional­istickou architektu­rou.

VÝCHOZÍ TEXT K OTÁZKÁM 2.–5.

Zadýchal se a píchalo ho v boku. Když o tom tak přemýšlel, byl vlastně dost zvědavý, jak taková lavina vipadá, když se valí. Řekl si, že možná tohle je poslední šance, aby si valící se lavinu prohlédl pěkně zblíska, protože kolikrát za život se jednomu naskytne příležitos­t něco takového vidět? Celou dobu si přece přál, aby se něco stalo, a teď se konečně něco dělo. Zastavil se tedy a otočil se čelem k lavině.

A to, co viděl, bylo překrásné. Zíral na lavinu s otevřenou pusou, zem pod ním duněla, vzduch taky duněl a bílý oblak kolem laviny se zvětšoval a zvětšoval, až přestávalo být možné rozeznat, co je zem a co je nebe a co je strom, a najednou se jeho otevřená pusa zaplnila sněhem a on už lavinu nepozorova­l, už bil v ní.

Tak, a teď se Robin valil spolu s lavinou a moc nevěděl, jak se v takové situaci chovat. Přemýšlel, jestli se náhodou ve škole neučili o tom, co má člověk v lavině dělat, ale byl si celkem jistý, že se o tom neučili, protože takové důležité věci se ve škole vždycky vynechával­y. (Andrea Jarošová, V lavině)

max. 3 body

2. Vyhledejte v textu slova zapsaná s pravopisno­u chybou a napište je pravopisně správně. max. 2 body

Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda odpovídá výchozímu textu (A), či nikoli (N): 3.1 První souvětí výchozího textu neobsahuje větu jednočlenn­ou. 3.2 Druhé souvětí výchozího textu obsahuje tři věty.

3.3 Věta ve výchozím textu podtržená (aby si valící se lavinu prohlédl (...))

je vedlejší větou přívlastko­vou. 3.4 Poslední slovo výchozího textu (vynechával­y) je součást slovesného tvaru v trpném rodě. 1 bod 4. Který z následujíc­ích výrazů by mohl ve výchozím textu nahradit slovo čelem, aniž by došlo ke změně významu větného členu, jejž zde slovo čelo tvoří? A) přímo B) náhle C) zvědavě D) ochotně

1 bod Které z následujíc­ích tvrzení je pravdivé? (Posuzovaný výraz je ve výchozím textu zvýrazněn tučně.)

A) Výraz valící se je sloveso.

B) Valící se je slovo příbuzné se slovem líce.

C) Rod ženský, číslo jednotné a pád čtvrtý jsou mluvnické významy výrazu výchozího textu valící se.

D) Osoba třetí, číslo jednotné a čas přítomný jsou mluvnické významy výrazu výchozího textu valící se. VÝCHOZÍ TEXT K OTÁZKÁM 6.–9. 1) Všichni sousedé uznávali, že mlýn vede Vrninský jaksepatří. Zakoupil se on do starého již stavení, které fortelnou prací zvelebil; přikoupil sobě také kolik korců polí a louk, až to závist budilo. Pěkná jeho žena Miloslava mu čtyři dívky jako květ povila, i bývalo na mlýně veselo. Odmala chodily jako princezny vystrojeny!

2) Přes potok zůstával starý chalupník Králíček. Domek jeho skrovný, a Vrninskému toho se zachtělo. Mamon ho posedl! Za neděle v aksamitové vestě vyšňořen chodil kolem a ostrým svým zrakem před zápražím složené drvo prohlížel, není-li z jeho lesa. Žena Králíčkova Heda vždy první Vrninského zdravila, ale on do pozdravu jen přes mastné od oběda kníry ucedil: „Však vy prodáte, holoto, a rádi!“A švihaje sukovitou holí, vzdaloval se krokem pyšného pána. (Berenika Tlustiková, Ze Starých samot, z rukopisu) 1 bod 6. Který výraz je synonymem slova fortelnou z první části výchozího textu? A) silnou B) rychlou C) zručnou D) starobylou

max. 3 body

7.1 Vypište z druhé části výchozího textu výraz, jenž je v daném kontextu antonymem slova slabý.

7.2 Vypište z druhé části výchozího textu všechna příslovce. max. 2 bod

8. Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda je pravdivé (A), či nikoli (N): 8.1 Slovo povila z první části výchozí textu nese význam ozdobila.

8.2 Slovo louk z první části výchozí textu je ve spisovném tvaru.

8.3 Slovo holoto z druhé části výchozího textu nese mluvnický význam množného čísla.

8.4 Základovým slovem zápražím z druhé části výchozího textu je slovo pražit. 1 bod 9. Které tvrzení odpovídá druhému souvětí první části výchozího textu? A) Poslední věta tohoto souvětí je vedlejší

věta příslovečn­á měrová.

B) První věta tohoto souvětí je věta jednočlenn­á.

C) Souvětí obsahuje tři věty, třetí je hlavní.

D) Souvětí obsahuje čtyři věty, poslední

je hlavní. 1 bod 10. Ve které z následujíc­ích vět je pravopisná chyba? A) Na každém kroku mně nejapní spolupraco­vníci stěžují už tak nelehkou práci!

B) Nesmí se pak nikdo divit, že si prostě chci a musím občas někomu postěžovat.

C) Ale vskutku ne každý je s to mě

trpělivě a pozorně vyslechnou­t. D) Najdou se i takoví, kteří jsou schopni zcela scestně zkroutit všechno, co jim povím.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia