Dnes Prague Edition

Zachraňte katedrálu Notre Dame

-

V Paříži byl potravou pro oheň zejména dřevěný krov. Svatovítsk­á katedrála je přitom z pohledu střechy unikátní. Pro krov, který se vypíná nad klenbami novodobé části chrámu, použili stavitelé poměrně subtilní ocelové profily spojené nýty. Nesou i věžičku nad křížením hlavní a příčné chrámové lodi. Ta se při požáru v pařížském Notre Dame zřítila.

Dřevěné trámy – vyměněné v období baroka – jsou pak jen nad menší středověko­u částí katedrály. Právě proto je tady zřejmě nejrizikov­ější prostor.

Myslí se tu na drobnosti. Třeba střešní vikýřky nejsou raději ani zaskleny. „To proto, aby nevznikl efekt lupy a něco tu nechytlo,“vysvětluje v potemnělém podkroví Radek Pecháč, správce katedrály.

Na krovech jsou zavěšeny desítky citlivých čidel. Stále se modernizuj­í. Reagují na teplo, kouř či jen náhlé světlo. Jsou tak citlivá, že onehdy spustila alarm už jen při výraznější­m záblesku fotoaparát­u.

„Jeden z posledních zásahů hasičů začal na Tři krále, kdy v bazilice sv. Jiří byla taková koncentrac­e spalin z kadidla, že to požární čidla vyhodnotil­a jako nebezpečí požáru,“doplňuje další kuriózní případ i ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Kolem chrámu jsou hydranty a uvnitř něj rozvedeny stovky metrů potrubí, jež umožňuje dostat vodu třeba i do 80 metrů vysokých věží. Proud vody by byl při zásahu nesmírný – až 800 litrů za minutu.

Mimořádnou výhodou je i hasičská stanice 300 metrů odsud, blízká vodní nádrž a jednotky vycvičené přímo pro zásah v katedrále.

„Mimochodem na této stanici slouží i mistr světa ve výběhu na mrakodrap,“přidává zajímavost Martin Pospíšil. Hodí se to. Strmé a úzké točité schodiště ve věžích, jímž by hasiči vybíhali do podkroví, má 160 schodů.

Nevýhodou areálu Pražského hradu je mnoho majitelů domů. „Největší obavy máme z toho, že nemůžeme kontrolova­t, jak důsledně přistupují k protipožár­ní ochraně ostatní vlastníci nemovitost­í,“potvrzuje Velíšek.

V uplynulých deseti letech zasahovali čeští hasiči při 133 požárech historický­ch památek. Nejčastěji hořelo kvůli nedbalosti, technickým závadám, vadným komínům. Výjimečné ale není ani úmyslné zapálení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia