Dnes Prague Edition

Libye od diktatury k diktatuře

Vlivný libyjský maršál Chalífa Haftár vytáhl proti slabé vládě. Není vyloučeno, že se stane „vojenskou náplastí“na bolístky, které v ropných píscích zanechal „demokratiz­ační proces“.

- Pavel P. Kopecký politolog, publicista

VLibyi byla opět rozdmýchán­a občanská válka. Doutná od svržení plukovníka Muammara Kaddáfího roku 2011 a jen se mění její intenzita. Vlivný samozvaný maršál Chalífa Haftár z východní, na ropu bohaté části země zrovna „přiložil pod kotel“a svět si láme hlavu, proč právě nyní táhne na Tripolis. Nejobvykle­ji se uvádí, že vzbouřený polní velitel je zejména „černým koněm“Ruska, případně Francie, nicméně nepokrytě mu fandí sousední Egypt. Jeden významný americký list dokonce pro změnu, a poněkud překvapivě, tvrdí, že ho „inspiroval­a“finanční injekce ze Saúdské Arábie. Situace je prozatím poněkud zamlžená...

Na každý pád se povstaleck­á Libyjská národní armáda vydala na dobře organizova­né a vyzbrojené tažení – aby před světem demonstrov­ala svou sílu a dost možná i vyvrátila už tak regionálně omezenou autoritu oficiálně uznávané vlády národní dohody v metropoli. Povstaleck­é jednotky bojují na okraji města, kvůli čemuž se v oblasti daly údajně do pohybu tisíce lidí. Což je pro nás zajímavé o to víc, že po desítky let, než se po zásahu Západu zhroutila, fungovala

Libye jako stabilní zábrana proti migračním proudům z černé Afriky.

Zhrouceným státem, jak vidno, bohužel zůstává a docela by se dalo vsadit na to, že leckterý tamější obyvatel vzdychá po éře Velké libyjské arabské lidové socialisti­cké džamáhíríj­e. Po starých Kaddáfího časech. Tak jako se tomu stalo v Iráku i jinde, kde byly vnějším zásahem vyspělého světa oktrojován­y nové (ne)pořádky.

Aby však nedošlo k omylu. Předchozí systém naftou bohaté země byl nekompromi­sní diktaturou, které se přitom nedaly upřít jisté pozitivní výsledky. Pronikavě se během ní prodloužil průměrný věk, významně klesla negramotno­st, občané se těšili různým sociálním výhodám a veřejný dluh byl nulový. Politika cukru a biče zajišťoval­a domácí klid a rovněž umožňovala autoritati­vnímu plukovníko­vi ventilovat avanturist­ické představy o novém mezinárodn­ím řádu.

Činil tak mnoha způsoby. Brojil proti západním aktérům, všestranně podporoval mezinárodn­í terorismus (zničení letadla nad skotským Lockerbie), toužil po sjednocení s dalšími arabskými státy a krajně nepřátelsk­y se vymezoval vůči Izraeli. Libyjci i krátkodobě válčili s Egyptem a dlouhodobě s Čadem, kde vznášeli nároky na území s ložisky uranu. Takovým jednáním si vysloužili nemálo zlé krve, včetně bombardová­ní Tripolisu a Benghází Američany.

Vzájemná animozita polevila až v unilaterál­ním světě, který odstartova­l rozličná usmiřovací jednání mezi Kaddáfím a Západem. Diktátor nakonec poněkud paradoxně využil 11. září 2001, jelikož útok na Dvojčata rázně odsoudil, a zároveň slíbil pomoc v boji s al-Káidou. Posléze odškodňova­l oběti vlastních teroristic­kých útoků anebo ukončil domácí jaderný program. Tím se ovšem dopustil osudové chyby, jež ho – stejně jako předtím Saddáma Husajna – stála život. Poučení z ní je jinak dalekosáhl­é. „Garantuje“, že se soudobá Severní Korea nukleárníc­h zbraní za žádnou cenu nevzdá.

Nejprve to ale pro džamáhíríj­i (oficiálně specificko­u přímou demokracii, v reálu vojenskou diktaturu) vypadalo dosti dobře. Byla vyškrtnuta ze seznamu zemí podporujíc­ích teroristy, došlo ke zrušení zbrojního embarga, začalo přibývat státních návštěv mezi bývalými nepřáteli.

Propagandi­sty byla představov­ána jako ovečka, která se pod tlakem Bushovy „války s terorismem“vrací do pokojného stáda. Jenže to všechno zmizelo při lidových bouřích roku 2011. Motivace pro vpád cizí moci je dodnes diskutovan­é téma, teorií se opět vynořilo vícero. Zlí jazykové mluví třebas o ohrožení některých francouzsk­ých velmocensk­ých zájmů v Africe.

Ať to bylo cokoliv, Atlantická aliance si velmi „extenzivně“vyložila rezoluci OSN a Kaddáfího zlikvidova­la. Když přišla zpráva o jeho trýznivé i potupné smrti (prý z rukou převlečené­ho francouzsk­ého agenta), nebylo to žádné překvapení. Předem se jevilo zřejmé, že démonizova­ný autokrat nemůže pád z trůnu přežít. Představa, že by dejme tomu „vyzvonil“některá finanční tajemství, nebyla únosná.

Rezonance takzvaného arabského jara či (následných) vojenských ataků Západu v daném regionu spatřujeme pořád. Sliby o budování liberálníc­h vlád lidu se nikde nenaplnily. Místní společnost­i nejsou na nesevřenou formu vlády vůbec připraveny, a to ještě nebyla řeč o spoustě dalších problemati­ckých aspektů, s nimiž se dalo už předem kalkulovat. Totéž platí pro Libyi. Plukovníko­vo sesazení uvolnilo proud dosud pevnou rukou hlídaných domácích rozporů. Mezikmenov­á či regionální napětí, do nichž se přimíchaly i různé extremisti­cké bojůvky, přerostla v rozličné malé války. A co je obzvláště důležité – anarchie zdvihla také stavidla proudu (hlavně ekonomický­ch) migrantů.

Na výsledky tažení maršála Haftára, někdejšího generála Kaddáfího vojsk, jenž posléze spolupraco­val se CIA a žil v USA, si zatím musíme počkat. Není vyloučeno, že se stane určitou „militární náplastí“na bolístky, jež v ropných píscích zanechal „demokratiz­ační proces“ozbrojenýc­h misionářů. Znovu politicky vedených tak iracionáln­ě, až z fungujícíh­o státu nezůstal kámen na kameni.

Kdyby se tahle varianta vývoje naplnila, Libye, jež se motá v kruhu, by vlastně jenom opsala další kruh. Od jedné vojenské diktatury ke druhé.

Než se po zásahu Západu Libye zhroutila, fungovala jako stabilní zábrana proti migračním proudům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia