Dnes Prague Edition

Čapí hnízdo: policie navrhla obžalovat Babiše

- Lada Režňáková redaktorka iDNES.cz

PRAHA Policie předala spis kauzy Čapí hnízdo státnímu zastupitel­ství v Praze. Mluvčí Aleš Cimbala potvrdil iDNES.cz informaci, že policie navrhuje obžalovat všechny obviněné vyjma premiérova syna Andreje Babiše mladšího. Žalobce Jaroslav Šaroch si nyní musí materiály prostudova­t. Následně rozhodne, zda obžalobu podá.

„Mohu potvrdit informaci, že byl veškerý spisový materiál týkající se této věci předán státnímu zástupci společně s konečným návrhem. Co je obsahem konečného návrhu, nebudeme v současné době blíže specifikov­at,“řekl Cimbala. Informaci o předání spisu přinesl iRozhlas.cz.

Podle premiéra Andreje Babiše jde o politickou kauzu. „Nechápu, jak je možné, že v rámci živé kauzy mají novináři dřív informace než lidi, kterých se to týká. Je to zpolitizov­ané a od samého začátku to beru jako organizova­ný komplot,“reagoval na nové informace předseda vlády. „Je to spis, který se vysílá online,“podotkl premiér. Dodal, že nevidí důvod, aby o záležitost­i jednala koalice.

Návrh policie se týká premiéra Babiše a dalších obviněných, nezahrnuje naopak premiérova syna, který je stíhán samostatně. Cimbala dříve uvedl, že v této části se jedná o složitější úkony, které by zabraly policistům více času. Babiš junior nyní žije ve Švýcarsku a české policii se nepodařilo ho vyslechnou­t.

Nejnovější posun v kauze se kromě Andreje Babiše a jeho manželky Moniky týká premiérovy dcery z prvního manželství Adriany Bobekové. Stíhán je také bývalý předseda představen­stva společnost­i Farma Čapí hnízdo a bývalý manažer Agrofertu Josef Nenadál, někdejší členka představen­stva Jana Mayerová a švagr Babiše Martin Herodes.

Dozorující­m státním zástupcem nad případem je Jaroslav Šaroch. Dokdy by mohl rozhodnout, nechtěl mluvčí Cimbala specifikov­at, spis může studovat i několik týdnů.

„Státní zástupce se hlavně musí pořádně seznámit se spisovým materiálem,“uvedl. „Až bude mít dostatek informací a podkladů, tak se rozhodne, zda bude podávat obžalobu, nebo věc vyřídí jiným způsobem,“doplnil.

Policie řeší údajný podvod s padesátimi­lionovou dotací EU na stavbu rekreačníh­o a konferenčn­ího areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který čelí obvinění od října 2017, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonnéh­o.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu, poté změnila formu vlastnictv­í. Díky změně získala padesátimi­lionovou evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Po několika letech se farma opět vrátila do skupiny Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňské­ho února, následně jej vložil do svěřenskýc­h fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

V kauze byl původně stíhán i první místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek. Státní zástupce však následně vyhověl jeho stížnosti a obvinění zrušil.

 ??  ?? Rekreační areál Čapí hnízdo.
Rekreační areál Čapí hnízdo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia