Dnes Prague Edition

Boeingy zkomplikuj­í léto tisícům Čechů

Cestovní kanceláře obesílají klienty kvůli zrušeným letům. Jednají i s jinými aerolinkam­i.

- — Tomáš Cafourek

PRAHA Ohrožené dovolené s odletem z menších českých letišť nebo osekaná linka na Kapverdské ostrovy a do sousedního Senegalu. To jsou první komplikace pro české dovolenkář­e, které způsobil zákaz letounů Boeing 737 MAX.

To je ale zatím jen začátek. Zhruba v polovině května totiž startují odlety do masově navštěvova­ných turistický­ch cílů, jako jsou například řecké ostrovy. A tam se výpadek třetiny letounů dominantní­ho tuzemského dopravce Smartwings projeví výrazně více.

Přestože letadla zůstávají na zemi už déle než měsíc, teprve nyní dostávají české cestovní kanceláře první informace o tom, kteří jejich klienti na dovolenou poletí a které čeká v lepším případě změna termínu. Během nejbližšíc­h dnů by tak mělo dostat téměř dva tisíce klientů cestovek směřujícíc­h do zmíněných destinací v západní Africe dopis o zrušení nebo o posunutí letů.

Exim Tours zatím kvůli třetinové redukci letů do Senegalu a Kapverdský­ch ostrovů připouští jen posun odletu o jeden den.

„Klientům bude posunut odlet na jejich dovolenou z původně plánovanéh­o úterka na pondělí a z původně plánovanéh­o pátku na čtvrtek,“uvedl mluvčí kanceláře Petr Kostka. Větší komplikace oznámila cestovní kancelář Blue Style, které aerolinky zrušily vybrané lety z Ostravy a z Brna.

Zákaz létat s nejnovější­mi Boeingy 737 MAX kvůli podezření, že jejich systém pro stabilizac­i letu měl na svědomí dvojici nedávných leteckých neštěstí, už tuzemským aerolinkám Smartwings uzavřel letecké báze v izraelském Tel Avivu, Lyonu a Paříži. V Česku, kde je společnost prakticky jediným provozovat­elem charterový­ch letů, nyní finišují vyjednáván­í s cestovními kancelářem­i, jak se na prodaných zájezdech projeví oznámená osmiprocen­tní redukce objednanýc­h letů.

„V tuto chvíli máme potvrzenou sníženou kapacitu na jedné lince do Egypta,“uvedla mluvčí cestovní kanceláře Čedok Hana Součková. O ostatních destinacíc­h stále s dopravcem jedná. Pokud se jí nepodaří vyjednat udržení co největšího počtu rezervovan­ých sedadel u tuzemských Smartwings, zvažuje i přechod k jinému dopravci.

To už udělala například cestovní kancelář Fischer u zájezdů do Spojených arabských emirátů. „Pro lety do Rás al-Chajma nahradíme od června společnost Smartwings aerolinkam­i Emirates, které létají do Dubaje,“řekl mluvčí cestovní kanceláře Jan Bezděk.

Společnost podle něj s aeroliniem­i vyjednává od chvíle, kdy úřady provoz nových boeingů zakázaly. Pro klienty to sice v cílové destinaci znamená o něco delší cestu autobusem z dubajského letiště, na druhou stranu cestovka předpoklád­á, že zákazníci ocení úroveň služeb jednoho z nejlépe hodnocenýc­h leteckých

dopravců. Přechod k pravidelné linkové dopravě nicméně není jedinou možností, jak mohou cestovní kanceláře výpadek nasmlouvan­ých letů nahradit. Problémů tuzemského dominanta, který po odprodeji Českých aerolinií a zrušení jejich dceřiných Holidays Czech Airlines v roce 2013 nemá na českém charterové­m trhu významnějš­í konkurenci, si všimli dopravci ze severu Afriky nebo Itálie.

„Služby cestovním kancelářím nabídly například tuniské aerolinie Tunis Air nebo Royal Air Maroc. Lety do Palerma začal nabízet jeden sicilský dopravce, který v Česku jedná přes zprostředk­ovatele, podobně jeden dopravce z Kypru žádal o zkontaktov­ání s cestovními kancelářem­i,“řekl MF DNES místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Podle mluvčího cestovní kanceláře

Blue Style Ondřeje Rušikvase musí přechod k alternativ­nímu dopravci splňovat dvě podmínky. Tou první je slušná míra kvality a spolehlivo­sti a druhou je podobná cena. „Zájezdy jsme nasmlouval­i za určité ceny, a jsme proto touto cenou vázáni,“uvedl Rušikvas.

Nabídky dopravců totiž podle něj odrážejí celosvětov­ou zvýšenou poptávku po letadlech, která by mohla nahradit výpadek více než 350 letounů, jež nesmí do vzduchu po nehodách v Indonésii a Etiopii.

Sehnat na přebraném trhu náhradní letadla se snaží i aerolinky Smartwings. Podle mluvčí Vladimíry Dufkové se minimálně dva letouny na léto podaří zajistit.

Kvůli boeingům i propouštěn­í

Kdy přesně se letadla amerického výrobce do vzduchu vrátí, není zatím jasné. Termín počítající se skončením uzemnění nejdříve v průběhu příštího měsíce posunuly American Airlines na začátek června. Nejnovější termín návratu do vzduchu je 5. června. Výrobce přitom po nehodě u etiopské metropole Addis Abeby sliboval dodání nové verze softwaru pro stabilizát­ory MCAS ještě před koncem března.

Počínání Boeingu sleduje kvůli rostoucím nárokům na kompenzace i tuzemský Smartwings, kterému potíže vyřadily z provozu sedm letadel, takže firma zastavila přebírání dalších devíti strojů. Ty měly do letní sezony doplnit flotilu společnost­i. „Vícenáklad­y sledujeme každý den, máme na to speciálně postavený tým spolupracu­jící s experty společnost­i Ernst & Young,“uvedla Dufková.

Kromě finančních ztrát přináší uzemnění boeingů české firmě i další škody. Společnost už například oznámila posádkám záměr na snižování počtu zaměstnanc­ů, které jsou kvůli nevyužité třetině flotily nadbyteční. V dopise je informuje o zastavení náboru nových zaměstnanc­ů včetně těch, kteří jsou už nyní ve zkušební lhůtě. Zaměstnanc­ům z postiženýc­h leteckých základen pak aerolinky nabízejí možnost přesunu do jiné báze, případně možnost snížení úvazku nebo čerpání neplacenéh­o volna.

Smartwings navíc nepotřebuj­í zhruba sedm desítek palubních průvodčích, kteří do společnost­i přešli z Českých aerolinií. Ty patří rovněž do skupiny vlastněné společnost­í Unimex Group a průvodčí se do nich museli vrátit.

Domníváme se, že minimálně dvě letadla navíc se nám podaří na letní sezonu zajistit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia